Jadalna część grzyba to tak naprawdę sam owoc grzybni, która często ciągnie się kilometrami pod ziemią. Dzięki odpowiednim warunkom atmosferycznym może ona dojrzeć i wydać owoce. Najczęściej jest to zasługa wysokiej wilgotności oraz właściwej temperatury.
Jak uprawiać grzyby w ogródku lub na działce?
Grzyby można podzielić na dwa rodzaje: mikoryzowe i saprotrofowe. Te pierwsze odżywiają się poprzez symbiozę z korzeniami drzew, z kolei te drugie "pożywiają" się martwą materią organiczną.
Saprotrofy do rozwoju potrzebują odpowiedniego podłoża, w którym grzybnia może się rozwijać. Powinno być ono odpowiednio wilgotne, zasłonięte od wiatru oraz zacienione. Podłoże to najczęściej składa się z obumarłych części roślin, z których grzybnia pobiera pokarm.
Grzyby mikoryzowe są nieco trudniejsze w uprawie, gdyż potrzebują wejść w symbiozę z odpowiednimi gatunkami drzew. Tak też koźlarz nie będzie chciał rozwijać się pod sosną, a kurka mniej chętnie będzie wydawała owocniki pod drzewami liściastymi. Tego typu gatunki powinno się więc dobierać do swojej działki lub, jeśli ma się taką możliwość, dostosować działkę do pożądanego gatunku grzyba.
Domowa uprawa boczniaków, shiitake, polówek i zimówek
Te grzyby zaliczane są do saprotrofowych. Oznacza to, że do ich uprawy będzie nam potrzebne odpowiednie podłoże, np. słoma zbóż lub okrąglaki z liściastych drzew. Konieczny będzie też zakup grzybni, która jest stosunkowo łatwo dostępna. Często sprzedawana jest w specjalnym zestawie. Można ją kupić najczęściej na ziarnie zbóż, słomie, trocinach lub specjalnych drewnianych kołkach.
Każda z grzybni wymaga nieco innego przystosowania, zatem powinno się stosować do zaleceń producenta. Dzięki temu możliwe jest wyhodowanie pożądanych owocników.
Domowa uprawa borowików, koźlarzy, kurek i gąsek
Grzyby te zalicza się do mikoryzowych. W ofercie oprócz wymienionych gatunków można znaleźć także maślaki i różne odmiany podgrzybków.
W celu prowadzenia domowej uprawy dobiera się odpowiedni gatunek grzyba do zalesienia działki lub ogródka. Drzewa powinny odpowiadać potrzebom grzybów i być dosyć młode, najlepiej do 5 lat. Dostępne na rynku mieszanki najczęściej zawierają dodatkowe składniki, które ułatwiają rozrost i przystosowanie się grzybni.
Podczas domowej uprawy wszelkiego rodzaju grzybów należy zachować cierpliwość. Nie zawsze bowiem z zasianej grzybni wyrośnie zadowalająca ilość owocników. Jednak regularne dbanie, nawożenie i ponowne zasiewanie może przynieść zaskakująco pozytywne efekty na przestrzeni kilku lat.
Zobacz wideo: Czas na grzybobranie! Ciekawe fakty ze świata grzybów
Zobacz także:
- Sezon na grzyby. Co warto wiedzieć przed wyprawą do lasu?
- Jak odróżnić prawdziwka od szatana – poznaj niezawodny sposób
- Borowik ponury – jadalny czy nie? Jak odróżnić go od borowika ceglastoporego?
- Jak wygląda borowik szatański? Charakterystyczne cechy i objawy zatrucia
Autor: Teofila Siewko