Pieczarki, jako popularne grzyby, dosyć często goszczą na naszych stołach. Zwykle kupujemy je w marketach, warto jednak wiedzieć, jak odróżnić te jadalne od niejadalnych, jeśli zbieramy je sami lub kupujemy od stojących pod lasem grzybiarzy.

Popularne określenie „pieczarka” to tylko nazwa potoczna dla jednego z grzybów z rodziny pieczarkowatych. Jednak najbardziej znana odmiana to tzw. pieczarka dwuzarodnikowa. Niewiele osób wie, że rodzajów pieczarek jest bardzo wiele i trzeba umieć je odróżnić, zwłaszcza jeśli chcemy zbierać je samodzielnie.

W Polsce występuje ponad 70 gatunków pieczarek zweryfikowanych o potwierdzonym statusie. Większość z nich można spotkać tylko w lasach i na działkach. Stanowi to niemały problem dla ludzi hobbystycznie zbierających grzyby, tym bardziej, że nie wszystkie pieczarki są jadalne. Jeżeli zatem mamy wątpliwości, lepiej ich nie zbierać.

Charakterystyka pieczarek

Pieczarki to grzyby, które wytwarzają owocniki o mięsistych kapeluszach i suchej, zwykle nagiej powierzchni oraz blaszkowatym spodzie. Blaszki u młodych owocników są różowawe, a po dojrzeniu brązowe i odstające od trzonu. Wiele gatunków jednak ma pierścienie na stałe przyrośnięte do trzonu. Zarodniki pieczarek mają kształt okrągły lub eliptyczny, gładki i pozbawiony pory rostkowej, natomiast ich wysyp jest zawsze brązowy.

Pieczarka łąkowa i pieczarka polna - trujące?

Ponieważ, w zależności od rejonu, różnie nazywa się te same rodzaje grzybów, tzw. Agaricus campestris zyskała sobie kilka nazw popularnie używanych oraz ponad 60 synonimów naukowych. Jej najpopularniejsze w Polsce nazwy, występujące również w piśmiennictwie mykologicznym, to m.in. pieczarka łąkowa, pieczarka polna, a także pieczarka ogrodowa, pieczarka prawdziwa, pieczarka zwyczajna czy wreszcie pieczarka inspektowa.

Występowanie pieczarki łąkowej

Pieczarka łąkowa (inaczej zwana pieczarką polną ) to gatunek rozpowszechniony na całej kuli ziemskiej (poza Antarktydą). W Europie Środkowej pieczarka łąkowa jest szeroko rozprzestrzeniona, a w Polsce wręcz pospolita.

Owocniki pieczarki rosną bardzo szybko, po letnich deszczach potrafią wyrosnąć nawet w ciągu jednego dnia. Grzyby te pojawiają się od maja do października na łąkach, pastwiskach i w przydrożnych rowach. Nie potrzebują specjalnych warunków, żeby rosnąć. Preferują przede wszystkim pola, gdzie znajduje się naturalny nawóz koński, jednak są w stanie rosnąć tam, gdzie pasie się bydło lub na zaoranym polu uprawnym.

Wygląd i znaczenie pieczarki łąkowej

Osobom niezorientowanym pieczarki łąkowe mogą kojarzyć się z grzybami trującymi. Mają bowiem podobny wygląd kapelusza do niektórych grzybów z gatunków trujących, także blaszki, tak charakterystyczne dla grzybów niejadalnych, wprowadzają w błąd niewykwalifikowanych zbieraczy. Kapelusz pieczarki łąkowej osiąga rozmiary od 5 do 11 cm średnicy. Barwa kapelusza ma zwykle biały kolor, młode okazy przyjmują kształt kulisty zamknięty, zaś starsze płasko rozpostarty. Blaszki są gęsto umieszczone, a trzon grzyba osiąga wysokość do 8 cm.

Pieczarka polna to smaczny grzyb jadalny, chociaż mniej niż popularna pieczarka dwuzarodnikowa. Nie jest ona uprawiana ze względu na zbyt szybkie dojrzewanie owocników i zbyt krótki okres przydatności do spożycia. Nadaje się doskonale jako dodatek do mięsnych dań (w formie sosów) oraz do zup. Podczas przeprowadzania badań laboratoryjnych nad właściwościami pieczarki łąkowej odkryto, iż wodne wyciągi z niej zwiększają wydzielanie insuliny, wpływając na metabolizm glukozy w organizmie. Nie została jednak wyjaśniona przyczyna tego mechanizmu.

Pieczarki trujące i inne podobne gatunki

Jest kilka gatunków grzybów, także pieczarek, z którymi można pomylić pieczarkę polną, dlatego niektórzy błędnie zakładają, że pieczarka łąkowa jest trująca. Jednym z grzybów podobnych, zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu, jest muchomor jadowity i kilka innych gatunków muchomorów. Niebezpieczeństwo pomylenia występuje jednak jedynie w początkowej fazie wzrostu. Innymi grzybami, z którymi można pomylić łąkową, są pieczarki biaława, miejska oraz dwuzarodnikowa. Wszystkie trzy rodzaje są jednak pieczarkami jadalnymi, w dodatku całkiem smacznymi.

Zobacz film: Marcin Sawicki na grzybach.


Zobacz film: Marcin Sawicki na grzybach. Źródło: Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
48
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0