Smoothie – zielona bomba witaminowa
Składniki:
2 garście świeżego szpinaku
1 gruszka
1 banan
1/2 awokado
1 kiwi
1/2 łyżeczki mielonego młodego jęczmienia
200 ml niegazowanej wody mineralnej
Przygotowanie:
Jak to w tego typu przepisach, wszystkie składniki umieść w mikserze i dokładnie zmiksuj.
Zupa ciążowa o wielu odsłonach
Składniki:
Na bulion:
1 główka czosnku
1 średni seler
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1/4 małej główki kapusty
2 marchewki
1 pietruszka
Dodatki:
1 marchewka
Kilka różyczek brokułu
2 łyżki mrożonego groszku
1/2 małej cukinii
70 g filetu rybnego
Garść świeżego szpinaku
Kilkadziesiąt gramów ugotowanego i odcedzonego makaronu udon
Przygotowanie:
Seler, marchewki oraz pietruszkę obierz. Czosnek przekrój wzdłuż. Umieść wszystkie składniki w garnku i zalej je tak by zakryć zimną wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Nie przykrywaj. Na małym gazie doprowadź do wrzenia i gotuj przez godzinę. Marchewkę obierz i wraz z cukinią pokrój na cienkie, szerokie plastry. Rybę pokrój w kostkę 1x1 cm. Bulion przecedź. Przelej porcję do rondelka i zagotuj. Po kolei dodawaj składniki. Nie powinny być rozgotowane. Aby podkręcić smak możesz dodać odrobinę mielonego chili, sosu sojowego mielonego imbiru (nie pasuje do wszystkiego). Dodatków może być mnóstwo: pieczarki, kiełki, ziarna sezamu, tofu, mięso, krewetki, jarmuż, fasolka szparagowa, nori itd.
Dorsz zapiekany z warzywami oraz fasolą
Składniki:
2 filety z dorsza (po 120 g.)
Łyżeczka oliwy
Sól, pieprz
1 papryka
Kilka pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia
Mała czerwona cebula
10 czarnych oliwek bez pestek
Łyżka oliwy
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
Przeciśnięty ząbek czosnku
200 g ugotowanej odsączonej fasoli
Przygotowanie:
Rybę nasmaruj z każdej strony oliwą, natrzyj solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Paprykę pokrój w centymetrowe paski, pomidorki na pół, cukinie w plastry. Warzywa umieść w misce, dodaj do nich oliwki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj do nich łyżkę oliwy, tymianek, czosnek, sól i pieprz. Całość dobrze przemieszaj. Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia. Na środku każdego ułóż po kawałku ryby oraz połowę warzyw i po 100 g fasoli. Zawiń całość, jednak nie na ścisk. Tak przygotowane paczuszki piecz przez 15 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN