Dla kobiet w ciąży. Smoothie i zapiekany dorsz

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś małżeństwo Kuroniów. Jan i Aneta, którzy sami zostaną wkrótce rodzicami, przygotowali smaczne i bardzo zdrowe potrawy dla kobiet w ciąży. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: smoothie, czyli zielona bomba witaminowa, rozgrzewająca zupa oraz zapiekany dorsz z warzywami.

Smoothie – zielona bomba witaminowa

Składniki:

2 garście świeżego szpinaku

1 gruszka

1 banan

1/2 awokado

1 kiwi

1/2 łyżeczki mielonego młodego jęczmienia

200 ml niegazowanej wody mineralnej

Przygotowanie:

Jak to w tego typu przepisach, wszystkie składniki umieść w mikserze i dokładnie zmiksuj.

Zupa ciążowa o wielu odsłonach

Składniki:

Na bulion:

1 główka czosnku

1 średni seler

5 liści laurowych

10 ziaren ziela angielskiego

1/4 małej główki kapusty

2 marchewki

1 pietruszka

Dodatki:

1 marchewka

Kilka różyczek brokułu

2 łyżki mrożonego groszku

1/2 małej cukinii

70 g filetu rybnego

Garść świeżego szpinaku

Kilkadziesiąt gramów ugotowanego i odcedzonego makaronu udon

Przygotowanie:

Seler, marchewki oraz pietruszkę obierz. Czosnek przekrój wzdłuż. Umieść wszystkie składniki w garnku i zalej je tak by zakryć zimną wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Nie przykrywaj. Na małym gazie doprowadź do wrzenia i gotuj przez godzinę. Marchewkę obierz i wraz z cukinią pokrój na cienkie, szerokie plastry. Rybę pokrój w kostkę 1x1 cm. Bulion przecedź. Przelej porcję do rondelka i zagotuj. Po kolei dodawaj składniki. Nie powinny być rozgotowane. Aby podkręcić smak możesz dodać odrobinę mielonego chili, sosu sojowego mielonego imbiru (nie pasuje do wszystkiego). Dodatków może być mnóstwo: pieczarki, kiełki, ziarna sezamu, tofu, mięso, krewetki, jarmuż, fasolka szparagowa, nori itd.

Dorsz zapiekany z warzywami oraz fasolą

Składniki:

2 filety z dorsza (po 120 g.)

Łyżeczka oliwy

Sól, pieprz

1 papryka

Kilka pomidorków koktajlowych

1 mała cukinia

Mała czerwona cebula

10 czarnych oliwek bez pestek

Łyżka oliwy

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

Przeciśnięty ząbek czosnku

200 g ugotowanej odsączonej fasoli

Przygotowanie:

Rybę nasmaruj z każdej strony oliwą, natrzyj solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Paprykę pokrój w centymetrowe paski, pomidorki na pół, cukinie w plastry. Warzywa umieść w misce, dodaj do nich oliwki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj do nich łyżkę oliwy, tymianek, czosnek, sól i pieprz. Całość dobrze przemieszaj. Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia. Na środku każdego ułóż po kawałku ryby oraz połowę warzyw i po 100 g fasoli. Zawiń całość, jednak nie na ścisk. Tak przygotowane paczuszki piecz przez 15 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości