Cukier - dlaczego nam szkodzi?
Cukier jest jedną z najbardziej uzależniających substancji na świecie. Przyczynia się do eskalacji problemu otyłości, który jest coraz bardziej widoczny w różnych częściach globu. Dodatkowo, z powodu nadmiernego spożywania cukru, coraz częściej chorujemy na nadciśnienie, cukrzycę i zwyrodnienia stawów kolanowych. Te choroby mogą nam towarzyszyć do końca życia.
Warto też zdawać sobie sprawę z tego, że cukier aktywuje ośrodek nagrody w mózgu, który kojarzy smak słodki z przyjemnością. Dlatego podświadomie chętniej sięgamy po produkty, które zawierają właśnie cukier.
Pod jakimi nazwami występuje cukier?
O tym, że cukier znajduje się w danym produkcie spożywczym dowiadujemy się z etykiet. Warto jednak wiedzieć, że o jego występowaniu często nie jesteśmy informowani wprost. Kryje się bowiem pod różnymi nazwami. Są to:
- Syrop glukozowy;
- Syrop glukozowo-fruktozowy;
- Brązowy cukier;
- Syrop kukurydziany;
- Dekstroza;
- Dekstryna;
- Ekstrakt słodu jęczmiennego;
- Fruktoza krystaliczna;
- Glukoza;
- Karmel;
- Laktoza;
- Koncentrat soku owocowego;
- Maltoza;
- Maltodekstryna;
- Miód;
- Melasa;
- Sacharoza;
- Sok z trzciny cukrowej;
- Słód kukurydziany;
- Syrop kukurydziany;
- Syrop sorgo;
- Syrop ryżowy;
- Syrop słodowy;
- Syrop z brązowego ryżu;
- Syrop z trzciny cukrowej.
W tych produktach ukrywa się cukier
Fit batony
"Fit", "bez cukru" i "sugar free" - te określenia to najczęściej pułapki. Okazuje się bowiem, że alternatywy dla zwykłych batonów również ukrywają cukier w swoim składzie. Najczęściej pod nazwą "syrop glukozowy". Czasem jego ilość wynosi aż ⅓ całego składu produktu.
Płatki śniadaniowe
Reklamowane jako zdrowe śniadanie, ale zawierają melasę cukru trzcinowego, syrop glukozowy i cukier. Dodatkowo są często oblewane polewą cukrową. Na 100 g płatków przypada średnio 5-7 łyżeczek cukru.
Ketchup
Przepyszny, aksamitny sos z soczystych pomidorów. Głównym składnikiem ketchupu nie są jednak pomidory, lecz pulpa pomidorowa z dużą zawartością fruktozy i syropu kukurydzianego. Na 100 g ketchupu przypadają aż 22 g cukru! Oznacza to, że dwie łyżki ketchupu to łyżeczka cukru.
Jogurty owocowe
Jogurty są reklamowane jako zdrowy nabiał z naturalnymi bakteriami wspomagającymi pracę organizmu. Jogurt naturalny zawiera ledwie 4 gramy laktozy czyli naturalnego cukru. W składzie jogurtów owocowych nie znajdziemy jednak zbyt wiele owoców. Jest za to 12 g cukru, aż o 3 g więcej niż w popularnych napojach typu cola. Jogurty owocowe mają zatem więcej cukru niż napoje gazowane w puszkach.
Suszona żurawina
Zdrowy dodatek do koktajli? Niekoniecznie. Zwykle 50 proc. tego produktu stanowi czysty cukier.
Chleb i bułki
Pieczywo jest słodzone? Oczywiście. Jedna bułka kajzerka to 6 g cukru. Ciemny chleb kupowany w sklepie to także nic lepszego. Swój kolor zawdzięcza melasie, słodowi i cukrowi. Lepiej za każdym razem dokładnie sprawdzić skład pieczywa przed zakupem.
Soki i musy owocowe dla dzieci
Dzieci kochają słodycze. Mamy próbują z tym walczyć i wpoić dobre nawyki żywieniowe dając dziecku do szkoły mały owocowy soczek. Okazuje się jednak, że może ukrywać nawet do 5 łyżeczek cukru.
Napoje Izotoniczne
Przeznaczone dla sportowców, mają zwiększać wydajność i dostarczać minerałów. Często zawierają szkodliwy błękit brylantowy, któremu zawdzięczają swój kolor. Podrażnia on układ pokarmowy. Napoje izotoniczne zawierają do 5 g cukru na 100 ml.
Mleko
Mleko kojarzy się jako pozytywny składnik diety. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że mleko krowie pite przez człowieka może przyczynić się do chorób sercowo-naczyniowych, anemii i nowotworów. 100 ml mleka zawiera aż 5 g cukru.
Owoce i fasola w puszce
To niewątpliwie wygodna forma przechowywania warzyw i owoców, gotowych do użycia w każdej chwili. W produktach tych znajdziemy jednak selen, mangan, cynk i miedź, czyli metale ciężkie. Produkty te na 100 g mają 2 łyżeczki cukru. Puszki mają zwykle około 500 g, czyli 10 łyżeczek cukru.
Wniosek jest jeden - czytajmy składy i ograniczajmy spożycie cukru, który jest źródłem wielu chorób. Dbajmy o zdrowie swoje i swoich najbliższych.
Zobacz też:
- Przetwory z jeżyn sprawdzą się idealnie zimą. Są smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Co zrobić z jeżyn?
- Dieta, która może uchronić nas przed chorobami. Sprawdź, jak powinien wyglądać Talerz Zdrowego Żywienia
- Janginizacja, czyli metoda robienia przetworów bez użycia cukru
Zobacz wideo: Zdrowe przepisy bez cukru
Autor: Karolina Kubicka