Materiał promocyjny

Najlepiej spożyć przed… i po? Fakty, które pomagają ograniczyć marnowanie żywności [CZAT Z EKSPERTEM]

etykieta na produkcie spożywczym, para robi zakupy w sklepie
Komisja Europejska chce walczyć z marnowaniem jedzenia
Źródło: Zoran Mircetic/Getty Images
Czy wiesz, że wiele produktów "po terminie" wcale nie musi lądować w koszu? W Dzień Dobry TVN przypominamy, że oznaczenie "najlepiej spożyć przed" to nie to samo co "należy spożyć do". To pierwsze określa minimalną trwałość, a nie ostateczną datę bezpieczeństwa — co oznacza, że żywność po jej upływie może nadal być w pełni bezpieczna, jeśli tylko wygląda, pachnie i smakuje tak jak powinna. Najnowsze badania Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW potwierdzają, że wiele produktów nawet pół roku po tej dacie zachowuje wysoką jakość mikrobiologiczną i sensoryczną. Warto więc wiedzieć, jak czytać etykiety, aby nie marnować jedzenia – i pieniędzy.

Masz pytania o terminy przydatności lub chcesz dowiedzieć się, jak oceniać bezpieczeństwo produktów po dacie minimalnej trwałości? Na te pytania odpowiedzą dr hab. Beata Bilska oraz dr hab. Marzena Tomaszewska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości