Materiał promocyjny

Zdrowe produkty w daniach dla dzieci. "Wszystko, co organiczne, rośnie w swoim tempie"

Na wsi lepiej i zdrowiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Agata Kruczkowska to mama 8-miesięcznego Olgierda i 3-letniej Malwiny. Kilka lat temu przeprowadziła się z mieszkania w bloku na wieś. Teraz docenia życie wśród natury, o czym opowiedziała w Dzień Dobry TVN.

Przeprowadzka z miasta na wieś

8 lat temu Agata Kruczkowska z mężem przeprowadziła się z niewielkiego miasta na wieś. Pokochała życie wśród przyrody, gdzie czas płynie innym tempem. Znalazła tam chwile na odkrycie oraz rozwijanie swoich pasji i zaczęła szydełkować. Wyznała: "Kiedyś bym nawet nie pomyślała, że tym się zajmę". Teraz godzinami przesiaduje z dziećmi na świeżym powietrzu.

- Nasze dzieci mają cały czas kontakt z przyrodą. Bawią się na podwórku. Jeżeli coś robimy w ogrodzie, to oczywiście wspólnie. Dzieci się uczą dużo - jak rosną warzywa i owoce. Wszystko też od kwiatuszka widzą, aż po pełne zbiory - mówiła Agata Kruczkowska w Dzień Dobry TVN.

Zdrowa żywność dla dzieci

Agata Kruczkowska w swoim gospodarstwie hoduje kury, a także uprawia owoce i warzywa. Ważne jest bowiem dla niej, co daje swoim pociechom do jedzenia. Zwraca uwagę na to, jakiej jakości jest żywność oraz czy powstawała w zgodzie z naturą. Nie przeszkadza jej, że rośliny mogą wyglądać nieidealnie - ważne, by były zdrowe.

- Zdecydowaliśmy się na prowadzenie własnego ogrodu dla świadomości, co jemy. (...) Wszystko, co organiczne, rośnie w swoim tempie. Ono potrzebuje trochę więcej czasu. Jest może mniejsze, może nierówne, ale jest smaczniejsze. (...) Nasze warzywa i owoce są niepryskane, tak że wiem, co podaję swoim dzieciom - powiedziała bohaterka materiału.

Chce, żeby jej dzieci jadły różnorodne produkty, jednak nie wszystkie jest w stanie wyhodować u siebie w ogrodzie - przykładem są bataty. Z tego powodu wybiera produkty Gerber i nimi również karmi swoje pociechy.

- Polacy coraz większą uwagę przywiązują do pochodzenia żywności, którą spożywają, w związku z czym rośnie popularność produktów ekologicznych. Pochodzi ona z gospodarstw, gdzie gleba, powietrze i woda są czyste, rolnicy korzystają z naturalnych procesów zachodzących w przyrodzie, a swój wpływ ograniczają do absolutnego minimum. Dba się też o dobrostan zwierząt żyjących w takich gospodarstwach - podkreślała Ewelina Poźniak, specjalista ds. żywienia marki Gerber.

Zobacz także:

Autor: Sabina Zięba

Reporter: Bartek Dajnowski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości