Profilaktyka zdrowia

Zielarki zdradziły, jak przygotować napar na odporność. "To wersja dla tych, którzy mają mało czasu"

Profilaktyka zdrowia

Autor:
Sylwia
Wołoch
Lecznicze zioła prosto z Kaszub

W Dzień Dobry TVN gościła Bożena Ogar-Ekiert z córką Grażyną. Panie zajmują się zielarstwem odkąd przeprowadziły się na Kaszuby. W programie opowiedziały, na co zioła mogą nam pomóc, a także wytłumaczyły, jak sporządzić napar na poprawę odporności.

Jak zostać zielarką?

Bożena Ogar-Ekiert ze Śląska przeprowadziła się na Kaszuby, gdzie rozpoczęła swoją zielarską działalność. - Zawsze lubiłam kontakt z naturą. Od dzieciństwa wyjeżdżaliśmy, najpierw z własnymi rodzicami na wieś do babci. Zawsze czułam, że to jest moje miejsce. Pracowałam jednak w dużym mieście, z zawodu jestem aktorem-lalkarzem. Później zdrowie zaczęło szwankować, a kiedy z rodziną wybraliśmy się na wakacje na Kaszuby, to już zostaliśmy. Mimo że cała nasza rodzina mieszka na Śląsku, rzuciliśmy wszystko, znaleźliśmy swój raj na ziemi i tam zostaliśmy. Okazało się, że tam zaczęłam coraz bardziej rozwijać swoją dodatkową pasję, właśnie związaną z ziołami - wspomina pani Bożena.

Co zielarka poleciłaby widzom? Przede wszystkim codzienny zachwyt, ponieważ, jej zdaniem, nawet najbardziej znienawidzona roślina może stać się tą magiczną, która poprawi nasze zdrowie. Sama odkrywa ich coraz więcej, dzięki czemu ma mniej do plewienia.

Napar na odporność - przepis

Według Bożeny Ogar-Ekiert, jednym z trudnych do wytępienia chwastów jest gwiazdnica – roślina z której, jak się okazuje, można robić wspaniałe okłady i napary, wzmacniające odporność. Tak samo jest z pokrzywą czy stokrotkami. W ślady pani Bożeny poszła jej córka, Grażyna, która także rzuciła miasto i przyjechała na Kaszuby, by uczyć się od mamy zielarstwa. Panie pokazały, jak sporządzić napar na odporność.

- Do naszego dzbanka wrzucamy troszkę lipy, do tego również liście malin, liście poziomek, owoce malin, troszkę dzikiej róży, wzmacniający odporność i przeciwzapalny nagietek i to zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i parzymy przez kilka minut. Jest też oczywiście wersja dla tych, którzy mają jeszcze mniej czasu. Wtedy świetnie sprawdzą się koncentraty. Wlewamy je na dno i zalewamy wodą – wrzątkiem, ciepłą lub letnią.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Zobacz także:

Autor:Sylwia Wołoch

Źródło zdjęcia głównego: Piotr Molęcki/EastNews

Pozostałe wiadomości