Czy wysokie BMI przekłada się na problemy ze zdrowiem? Zdaniem badaczy niekoniecznie

otyła osoba
Wysoki wskaźnik BMI nie musi się przekładać na problemy ze zdrowiem
Źródło: Peter Dazeley/Getty Images
Wskaźnik BMI wykorzystywany jest w medycynie od wielu lat. Na jego podstawie określało się, czy dana osoba ma właściwą masę ciała. Pozwalał także szacować ryzyko rozwoju schorzeń towarzyszących otyłości. Najnowsze badania pokazują jednak, że wskaźnik ten nie jest wystarczająco miarodajny. Dlaczego?  

Jak BMI przekłada się na ryzyko wystąpienia chorób towarzyszących otyłości?

BMI to stosunek wagi (w kilogramach) do podniesionego do kwadratu wzrostu (w metrach). Wartość w przedziale 18,5-24,9 oznacza, że dana osoba ma prawidłową masę ciała. Natomiast wynik powyżej 30 - świadczy o otyłości. Na jego podstawie szacuje się również ryzyko wystąpienia chorób towarzyszących otyłości. Jednak najnowsze badania "Niezależne osie plastyczności fenotypowej definiują odrębne podtypy otyłości" opublikowane w magazynie Nature Metabolism pokazują, że wskaźnik BMI nie jest wystarczająco miarodajny.

Jak walczyć z otyłością?

Operacja bariatryczna
Operacja bariatryczna
Dziś Światowy Dzień Walki z Otyłością
Dziś Światowy Dzień Walki z Otyłością
Ekonomia a otyłość - niezdrowe rzeczy są najtańsze?
Ekonomia a otyłość - niezdrowe rzeczy są najtańsze?

Andrew Pospisilik - jeden z autorów pracy i ekspert z zakresu epigenetyki - w rozmowie z portalem bicycling.com powiedział, że naukowcy od dawna dzielili osoby otyłe na trzy grupy: zdrowe, chorujące na choroby współistniejące oraz zdrowe obarczone dużym ryzykiem rozwoju chorób współistniejących. Specjalista wyjaśnił, że dzięki badaniom chciano sprawdzić, czy możliwa jest genetyczna identyfikacja tych "typów" otyłości.

W pierwszej kolejności badacze analizowali dane dotyczące bliźniąt i sposobów, w jakich na przestrzeni lat zmieniała się ich waga. Później rozpoczęli badania na myszach. - Korzystając wyłącznie z danych, po raz pierwszy zauważyliśmy, że istnieją co najmniej dwa różne metaboliczne podtypy otyłości, z których każdy ma własne cechy fizjologiczne i molekularne, które wpływają na zdrowie. [...] Wyniki zebrane w laboratorium [przy wykorzystaniu myszy - red.] były niemalże identyczne z danymi o ludzkich bliźniakach. Ponownie zobaczyliśmy dwa odrębne podtypy otyłości - opowiadał Andrew Pospisilik. 

Otyłość - u kogo częściej występuje?

Zebrane dane pozwoliły naukowcom wyróżnić cztery podtypy metaboliczne - dwa z nich odznaczają się skłonnością do otyłości, a dwa do chudości. Jednocześnie zauważyli, że z dwóch podtypów podatnych na otyłość, tylko jeden związany był z częstszym powstawaniem stanów zapalnych, co w efekcie może zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów i inne choroby. 

Co ciekawe, badacze zaobserwowali, że niektóre geny u osób z tym podtypem sprawiają, że są one bardziej podatne na czynniki (np. konkretne produkty spożywcze) sprzyjające tyciu, a tym samym podnoszą ryzyko rozwoju chorób, które towarzyszą otyłości. Oznacza to, że osoba, która ma wysokie BMI wcale nie musi mieć problemów zdrowotnych wynikających z nieprawidłowej masy ciała, a pacjent z prawidłową wagą - może je mieć.

W ocenie autorów badania świadomość, że istnieją takie podtypy może pomóc lekarzom oraz samym pacjentom skuteczniej walczyć z otyłością i chorobami, która ta za sobą niesie.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Więcej na ten temat można przeczytać na stronie tvn24.pl.

Zobacz także:

Autor: jdw//az/Katarzyna Oleksik

Źródło: TVN24

Źródło zdjęcia głównego: Peter Dazeley/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana