Indeks glikemiczny produktu określa to, jak szybko i jak intensywnie nastąpi wzrost stężenia glukozy w organizmie po spożyciu danego wyrobu. Jest to ważna informacja dla cukrzyków.
Niski indeks glikemiczny - najważniejsze informacje
Pod pojęciem niski indeks glikemiczny rozumieć należy stosunek procentowy wzrostu glikemii po spożyciu 50 g węglowodanów pochodzących z danego produktu spożywczego do wzrostu glikemii po spożyciu 50 g czystej glukozy (IG=100). Na tej podstawie określa się, w jaki sposób dany produkt podnosi stężenie glukozy we krwi. To pozwala diabetykom wybierać bezpieczne dla nich produkty.
Dlaczego pojęcie to jest tak ważne dla diabetyków?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym w odniesieniu do cukrzycy są niezwykle ważne. Spożywanie tych wyrobów pozwala na efektywniejsze kontrolowanie poziomu cukru, dzięki czemu stan chorego jest względnie ustabilizowany. Dieta o niskim IG w niektórych przypadkach pozwala na wyłączenie leczenia farmakologicznego.
Posiłki o niskim indeksie glikemicznym - podstawowe błędy
Niekiedy diabetycy popełniają podstawowe błędy, komponując swój jadłospis. Spożywając posiłki o niskim indeksie glikemicznym , stawiamy się w korzystnej pozycji, jednak często taka żywność nie zaspokaja głodu, przez co sięga się po słodycze. Zjedzenie nawet jednego cukierka powoduje spotęgowanie wzrostu stężenia glukozy we krwi, a co za tym idzie, całe nasze starania idą na marne.
Kategorie spożywcze wyrobów z niskim IG - produkty
W każdej kategorii spożywczej znaleźć można cały szereg wyrobów o niskim indeksie glikemicznym i przeciwnie. Do artykułów zalecanych dla diabetyków zaliczyć można:
- grejpfruta,
- bakłażana,
- cebulę,
- kalafiora,
- kapustę włoską,
- pomidora,
- awokado,
- wiśnie,
- kaszę jęczmienną pęczak,
- orzechy (wszystkie),
- jogurt naturalny 2%,
- mięso każdego rodzaju (bez panierki i sosów),
- tłuszcze (masło, oleje, oliwy).
Jaki efekt daje dieta oparta o produkty z niskim IG?
Dieta z niskim indeksem glikemicznym efekty daje pożądane zarówno przez cukrzyków, jak i osoby odchudzające się. To przede wszystkim:
1. Brak gwałtownego i znacznego wzrostu stężenia glukozy we krwi.
2. Lepsze samopoczucie.
3. Brak zmęczenia.
4. Brak znużenia i senności.
5. Sprzyjanie odchudzaniu.
6. Zapobieganie napadom głodu.
Efekt prozdrowotny wyrobów: niski indeks glikemiczny a odchudzanie, leczenie niefarmakologiczne cukrzycy, wygłuszanie stanu zapalnego
Posiłki o niskim indeksie glikemicznym mają wpływ nie tylko na poziom glukozy we krwi. Wspomagają również utrzymanie odpowiedniej wagi.
Niski indeks glikemiczny a odchudzanie
Spożycie wyrobów o wysokim IG nie zaspokaja głodu na długo, przez co organizm domaga się jedzenia nawet po krótkim czasie od ostatniego posiłku. Dodatkowo bogate w węglowodany (szczególnie proste) artykuły spożywcze wywołują znikomą odpowiedź ośrodka sytości, dlatego jesteśmy w stanie zjeść ich więcej niż produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego, dążąc do redukcji masy ciała, najlepiej tak komponować posiłki, by składały się przeważnie z produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Dania o niskim indeksie glikemicznym to też podstawa żywienia diabetyków. Pozwalają bowiem na efektywne regulowanie poziomu glukozy we krwi. Potrawy z niskim IG wspomagają również wygłuszanie stanu zapalnego .
Niski indeks glikemiczny - tabela potraw (obiady)
Propozycje kulinarne dla diabetyków uwzględniające niski indeks glikemiczny - dieta
Dieta o niskim indeksie glikemicznym - jadłospis
Śniadanie : Omlet z warzywami: pomidor, ogórek.
II Śniadanie: Jogurt naturalny z grejpfrutem.
Obiad: Pieczony łosoś z kaszą pęczak.
Podwieczorek: Mieszanka orzechów.
Kolacja: Twarożek z 1 kromką pieczywa pełnoziarnistego.
Węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym
Pomimo że węglowodany złożone określa się mianem prozdrowotnych, warto pamiętać, że niektóre produkty będące źródłem tych węglowodanów zalicza się do produktów o wysokim IG. Z tego względu należy ostrożnie dobierać skład posiłków w ciągu dnia.
Autor: Filip Yak