Zdrowie

Właściwości kozieradki pospolitej. Jak i kiedy ją stosować?

Zdrowie

Andy Nowack/Getty Images

Kozieradka to roślina jednoroczna, co nie przeszkadza jej wpływać na funkcjonowanie całego organizmu lepiej, niż niejedno lekarstwo apteczne. Wyciągi z kozieradki stymulują pracę przewodu pokarmowego, polecane są też kulturystom, matkom karmiącym, diabetykom oraz osobom starającym się zrzucić zbędne kilogramy.

Kozieradka stosowana może być w formie tabletek, naparów i odwarów. Herbatkę z kozieradki można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Kozieradka stosowana zewnętrznie leczy trądzik i wzmacnia włosy. Może być używana jako przyprawa.

Kozieradka – co to za roślina?

Kozieradka pospolita (boża trawka) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, której właściwości od dawna wykorzystywane są w medycynie azjatyckiej. Osiąga z reguły wysokość 60 centymetrów. Jej wyprostowana łodyga wyposażona jest w jajowate listki, żółtawe kwiatki, i strąki, które zawierają twarde nasiona. To właśnie ziarna w strąkach stanowią surowiec zielarski, są źródłem związków czynnych, takich jak flawonoidy, związki śluzowe, saponiny, sterole, alkaloidy, witaminy.

Jak stosować kozieradkę? Nasiona bożej trawki wolno stosować doustnie. Kozieradka w tabletkach jest dostępna w aptekach, zaś w sklepach zielarskich można dostać mieloną kozieradkę, którą używa się np. jako przyprawę. Do stosowania zewnętrznego służy maść z kozieradki oraz wcierka z kozieradki, która pielęgnuje skórę i włosy.

Jednym z popularniejszych sposobów, by na własnej skórze sprawdzić właściwości kozieradki, jest wytwarzana z niej herbata. Można ją kupić lub przygotować samodzielnie - należy zmieszać łyżeczkę nasion kozieradki ze szklanką wody. Mieszaninę obu składników pozostawia się na noc, by rano wszystko zagotować. Pod odcedzeniu naparu można dodać miodu. Jak pić herbatę z kozieradki? Na pewno nie można pić więcej niż 2 filiżanki na dzień.

Właściwości lecznicze kozieradki

Kozieradka wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, tj. usprawnia pracę żołądka, jelit, trzustki, przynosi ulgę w chorobie wrzodowej. Wykazuje ona działanie żółciopędne. Polecana jest diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w nasionach kozieradki aminokwasom, polifenolom, oraz substancjom śluzowym.

Kozieradka zmniejsza również ciśnienie krwi, pomaga usuwać z układu oddechowego alergen, przyspiesza proces regeneracji uszkodzonych tkanek oraz aktywuje procesy wytwarzania czerwonych krwinek. Łagodzi też stany zapalne i infekcje, działa przeciwgrzybiczo oraz przeciwbakteryjne. Jest w stanie zwalczyć rzęsistek pochwowy, pałeczkę ropy błękitnej, gronkowiec złocisty.

Kozieradka to również dobry sposób na odchudzanie, sprawia, że tkanka tłuszczowa jest spalana w szybszym tempie. To wynik zwiększonej produkcji testosteronu, który mogą wykorzystać kulturyści, pragnący w szybszym tempie ukształtować sylwetkę. Kozieradka to także zioło na laktację - zwiększając wydzielanie diosgeniny, zwiększa produkcję mleka.

nasiona kozieradki ajaykampani/Getty Images

Zastosowanie kozieradki

Wyciąg z kozieradki ma także działanie pielęgnacyjne. Polecana jest osobom z cerą łojotokową. Kozieradka to niezawodny sposób na trądzik, w zwalczaniu którego pomóc może maseczka z kozieradki. Gdzie ją można kupić? Nie trzeba za nią płacić, można przyrządzić ją samodzielnie - należy niewielką ilością wody zalać dwie łyżki nasion kozieradki. W ten sposób powstanie mikstura o konsystencji papki, którą można wzbogacić, dodając zieloną glinkę. Równie prosty jest przepis na tonik kozieradkowy. Powstaje on po zalaniu łyżki nasion kozieradki szklanką gorącej wody. Napar należy przykryć i odstawić na 20 minut. Jak stosować kozieradkę w formie toniku? Po ostudzeniu tonik można nakładać na całą twarz przez 7 dni.

Kozieradka to również zioło na powiększenie biustu. Zawiera ona fitoestrogeny będące zamiennikiem estrogenu, który odgrywa kluczową rolę w wyglądzie oraz jędrności biustu.

Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów kozieradka wzmacnia i stymuluje porost włosów. Odżywia je i sprawia, że przestają wypadać.

Kozieradka w kuchni

Kozieradka używana jako przyprawa polecana jest m.in. do zapiekanek, dań rybnych, makaronu, potraw z warzyw. Niektórzy dodają kozieradkę do mąki, przyprawiają nią sery, inni zaś wykorzystują ją przygotowując chałwę lub humus.

W kuchni stosuje się również kozieradkę błękitną, która jest spokrewniona z kozieradką pospolitą. Znana jest przede wszystkim w krajach wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania kozieradki

Kobiety w ciąży przed zastosowaniem kozieradki do picia powinny skonsultować się z lekarzem. Z zioła tego powinny zrezygnować osoby mające problemy z krzepnięciem krwi. Ponadto nieodpowiednie korzystanie z suplementów z kozieradki (albo przekroczenie dawki herbatki kozieradkowej) grozi pojawieniem się efektów ubocznych. Może dojść do zaburzeń w pracy tarczycy lub trwałego uszkodzenia mózgu na skutek hipoglikemii. Nieodpowiednie dawkowanie kozieradki skutkować może biegunką, dusznościami, a u dzieci nawet utratą przytomności. Warto również nie mieszać suplementów z kozieradki z innymi lekami, ponieważ może dojść do niekorzystnej dla zdrowia interakcji.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Kozieradka - na infekcje, alergie i... smutki

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości