Kiszonki w walce o odporność. "Cały dzień jest lepszy i zdrowszy"

''Rey kisi''
Wiele osób zwłaszcza teraz zastanawia się, jak może zatroszczyć się o swoją odporność. Przepis jest bardzo prosty i znany od wielu lat. Mikołaj Rey, zachęcał, by dzień zaczynać od kiszonek. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak pozytywny wpływ mają na nasz organizm. Jak je przygotować? W tym celu odwiedził sad i razem z Sebastianem Olmą przygotował kiszone jabłka.

Co można zakisić?

Mikołaj Rey pojechał pod Grójec na Mazowszu, gdzie znajduje się największy sad w Europie. Podróżnik potkał się także z Sebastianem Olmą, żeby wspólnie zakisić zebrane owoce. Szef kuchni zachęcał podróżnika do kiszenia także pomidorów, śliwek, agrestu, czy wiśni.

- Ważne teraz na odporność są wszystkie witaminy w tych owocach i kiszonkach. Przygotowujemy je naturalnie, co jest istotne - powiedział Sebastian Olma

Jak kisić warzywa i owoce? - Fantastyczna rzecz - kiszone pomidory. Dajemy do kiszenia odrobinkę chili, kolendrę, koper, czosnek - zdradził szef kuchni. Sebastian Olma zaprezentował Mikołajowi swój autorski przepis na kiszone jabłka.

Składniki na kiszone jabłka

  • jabłka
  • liście jabłoni
  • liście laurowe
  • kora cynamonu
  • goździki
  • solanka: 1l przegotowanej wody, 5 g soli

Jak długo powinniśmy czekać z otwarciem słoja z kiszonymi jabłkami? Sebastian Olma wyjaśnił, że po trzech miesiącach owoce delikatnie zmienią barwę, ale będą miękkie i nadal soczyste. W materiale zdradził również, co przygotować z kiszonych jabłek.

Zdrowotne właściwości kiszonek

Kiszonki dostarczają organizmowi bardzo dużą dawkę witamin. Ponadto regulują metabolizm, ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Ponadto zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią.

- Mają w sobie bardzo dużo kwasu mlekowego. On ma to do siebie, że odkwasza nasz organizm i daje dużą odporność. Poza tym wspomaga w trawieniu. Pamiętajmy, że zdrowie naszych jelit stanowi 80 proc. naszej odporności. Skoro ten kwas przygotowuje nas do dobrego trawienia, to później cały dzień jest lepszy i zdrowszy - powiedział Mikołaj Rey, podróżnik kulinarny.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

  • wzmacniają naszą odporność,
  • poprawiają pracę układu trawiennego,
  • zmniejszają cholesterol we krwi,
  • regulują poziom cukru,
  • zawierają witaminy C, E, K i z grup B,
  • zawierają magnez, wapń, fosfor czy potas,
  • wzmacniają skórę, włosy i paznokcie,
  • ułatwiają wchłanianie żelaza,
  • odkwaszają nasz organizm.

Z czego robi się kiszonki?

Wokół kiszonek krąży wiele mitów. Jeden z nich mówi o tym, że znajduje się w nich spora ilość alkoholu. Mikołaj Rey obalił ten mit, wyprowadzając widzów Dzień Dobry TVN z błędu.

- Jest go bardzo mało. Jest kwas octowy, który powoduje, że smak jest kwaśny. Bardzo drobne ilości alkoholu się wytwarzają. W kiszonkach znajdziemy głównie kwas mlekowy i mnóstwo probiotyków. To ważne, że probiotyki są w tym soku - usłyszeliśmy.

- Znamy kiszonego ogórka i kapustę, ale można kisić rzodkiewkę, owoce czy nawet jabłka. Czyli te smaki, które dawniej były z konieczności tworzone - bo pamiętajmy, że wrogiem kiszonek jest lodówka. Od kiedy mieliśmy możliwość przechowywania żywności, to kiszonki przestały być potrzebne, a teraz znowu są modne - powiedział Mikołaj Rey.

Zobacz rozmowę na temat kiszonek w studiu Dzień Dobry TVN.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Zobacz też:

Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?

Zacznij swój dzień od kiszonek! Dowiedz się, dlaczego

Żywe napoje, czyli naturalne izotoniki idealne na lato. Jak je przygotować?

Zobacz wideo: Dbasz o odporność? Jedz kiszonki!

Autor: Oskar Netkowski

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości