Co można zakisić?
Mikołaj Rey pojechał pod Grójec na Mazowszu, gdzie znajduje się największy sad w Europie. Podróżnik potkał się także z Sebastianem Olmą, żeby wspólnie zakisić zebrane owoce. Szef kuchni zachęcał podróżnika do kiszenia także pomidorów, śliwek, agrestu, czy wiśni.
- Ważne teraz na odporność są wszystkie witaminy w tych owocach i kiszonkach. Przygotowujemy je naturalnie, co jest istotne - powiedział Sebastian Olma
Jak kisić warzywa i owoce? - Fantastyczna rzecz - kiszone pomidory. Dajemy do kiszenia odrobinkę chili, kolendrę, koper, czosnek - zdradził szef kuchni. Sebastian Olma zaprezentował Mikołajowi swój autorski przepis na kiszone jabłka.
Składniki na kiszone jabłka
- jabłka
- liście jabłoni
- liście laurowe
- kora cynamonu
- goździki
- solanka: 1l przegotowanej wody, 5 g soli
Jak długo powinniśmy czekać z otwarciem słoja z kiszonymi jabłkami? Sebastian Olma wyjaśnił, że po trzech miesiącach owoce delikatnie zmienią barwę, ale będą miękkie i nadal soczyste. W materiale zdradził również, co przygotować z kiszonych jabłek.
Zdrowotne właściwości kiszonek
Kiszonki dostarczają organizmowi bardzo dużą dawkę witamin. Ponadto regulują metabolizm, ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę oraz wzmacniają włosy i paznokcie. Ponadto zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią.
- Mają w sobie bardzo dużo kwasu mlekowego. On ma to do siebie, że odkwasza nasz organizm i daje dużą odporność. Poza tym wspomaga w trawieniu. Pamiętajmy, że zdrowie naszych jelit stanowi 80 proc. naszej odporności. Skoro ten kwas przygotowuje nas do dobrego trawienia, to później cały dzień jest lepszy i zdrowszy - powiedział Mikołaj Rey, podróżnik kulinarny.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
- wzmacniają naszą odporność,
- poprawiają pracę układu trawiennego,
- zmniejszają cholesterol we krwi,
- regulują poziom cukru,
- zawierają witaminy C, E, K i z grup B,
- zawierają magnez, wapń, fosfor czy potas,
- wzmacniają skórę, włosy i paznokcie,
- ułatwiają wchłanianie żelaza,
- odkwaszają nasz organizm.
Z czego robi się kiszonki?
Wokół kiszonek krąży wiele mitów. Jeden z nich mówi o tym, że znajduje się w nich spora ilość alkoholu. Mikołaj Rey obalił ten mit, wyprowadzając widzów Dzień Dobry TVN z błędu.
- Jest go bardzo mało. Jest kwas octowy, który powoduje, że smak jest kwaśny. Bardzo drobne ilości alkoholu się wytwarzają. W kiszonkach znajdziemy głównie kwas mlekowy i mnóstwo probiotyków. To ważne, że probiotyki są w tym soku - usłyszeliśmy.
- Znamy kiszonego ogórka i kapustę, ale można kisić rzodkiewkę, owoce czy nawet jabłka. Czyli te smaki, które dawniej były z konieczności tworzone - bo pamiętajmy, że wrogiem kiszonek jest lodówka. Od kiedy mieliśmy możliwość przechowywania żywności, to kiszonki przestały być potrzebne, a teraz znowu są modne - powiedział Mikołaj Rey.
Zobacz rozmowę na temat kiszonek w studiu Dzień Dobry TVN.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl
Zobacz też:
Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?
Zacznij swój dzień od kiszonek! Dowiedz się, dlaczego
Żywe napoje, czyli naturalne izotoniki idealne na lato. Jak je przygotować?
Zobacz wideo: Dbasz o odporność? Jedz kiszonki!
Autor: Oskar Netkowski
Reporter: Łukasz Kowalski