Przepisy kulinarne

Weki w kuchni! Oto proste przepisy na kiszone pomidory, konfiturę z cukinii i ogórki curry

Oto najlepsze przepisy na ogórki kiszone w gorącej zalewie, kiszone pomidory, dżem morelowy z kwiatami lawendy, ogórki curry w słoiku.

Ogórki kiszone w gorącej zalewie

  • 2 kg ogórków
  • 8 ząbków czosnku
  • pęczek kopru
  • korzeń chrzanu
  • sól kamienna niejodowana
  • wrzątek
  • liście wiśni, dębu,
  • liście czarnej porzeczki

Ogórki dokładnie umyj i przepłucz pod bieżącą wodą. Słoiki wyparz gorącą wodą. Na dnie słoików układaj ściśle i pionowo ogórki. Przełóż je koprem i chrzanem. Zalej całość wrzątkiem z rozpuszczoną solą (1 łyżka na 1 litr wody). Słoiki od razu zakręcaj i ustawiaj „do góry nogami”

Kiszone pomidory

  • 2 kg mniejszych pomidorów
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 15 ziaren kolendry
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • sól kamienna niejodowana
  • wrzątek

Pomidory umyj. W wyparzonych słoikach umieść czosnek i przyprawy. Wsyp pomidorki (nie uciskaj). Przygotuj zaprawę (1 łyżka soli na jeden litr wrzątku). Zalej słoiki i postaw je „do góry nogami”.


Więcej: Pomidory w kuchni. Pomidorowe przepisy Piotra Kucharskiego 

Piklowane warzywa

  • wybrane warzywa: cukinie, kalafior, papryka, buraczki, fasolka, patison itp.
  • litr wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 ziaren gorczycy
  • 400 ml octu winnego (6%)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 papryczka pepperoni
  • 5 liści laurowych
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 2 spore kawałki chrzanu

Warzywa umyj, pokrój w podobnej wielkości kawałki i ułóż w wyparzonych słoikach. Chrzan pokrój lub zetrzyj. Wymieszaj i zagotuj wszystkie składniki marynaty. Wlewaj ją słoików i od razu zakręcaj. Postaw go góry nogami.

Dżem morelowy z kwiatami lawendy

  • 1 kg moreli
  • 400 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwiatów lawendy

Morele przepołów i pozbaw pestek. Zasyp je 100 g cukru i zostaw w misce na noc żeby puściły sok. W garnku lub patelni o grubym dnie wstaw owoce wraz z sokiem i kwiatami lawendy, gotuj je na małym ogniu. Kiedy owoce się rozpadną i powstanie jednolita masa dodaj cukier. Mieszając od czasu do czasu gotuj aż morele zrobią się szkliste. Przełóż je wtedy do wyparzonych słoików, zakręć i słoiki ustaw nakrętką do dołu. Na wszelki wypadek pasteryzuj przetwory przez 20 minut.


Zobacz też: Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin?

Konfitura z cukinii, imbiru i cytryny

  • 1 kg cukinii
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • świeży imbir – kawałek wielkości małego palca
  • 300 g cukru

Cukinie przekrój wzdłuż i pozbądź się nasion za pomocą łyżeczki. Następnie pokrój w pół plastry. Z cytryn zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Imbir bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj jak skórkę z cytryny. Wszystkie składniki duś na wolnym ogniu wraz z sokiem z cytryn oraz cukrem. Kiedy powstanie jednolita masa przełóż ją do słoików, które postaw nakrętką do dołu. Dla pewności przetwory pasteryzuj przez 15 – 20 minut.

Sałatka octowa z cukinii i papryki

  • 1,5 kg cukinii
  • 2 duże papryki (mogą być różnokolorowe)
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 70 g soli (4 płaskie łyżki)
  • pół szklanki oleju

Zalewa

  • 1,5 szklanki octu (6%)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • kilkanaście ziaren gorczycy

Cukinie ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, a czosnek w płatki. Mieszamy z solą i olejem. Całość uciskamy dłońmi i zostawiamy na 90 minut. Po tym czasie odlewamy płyn. Łączymy z marchewką startą na grubych oczkach oraz pokrojoną w paski papryką i posiekaną natką pietruszki.

Składniki marynaty gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Gorącą marynatą zalewamy sałatkę ułożoną w wyparzonych słoikach. Czekamy do wystygnięcia i pasteryzujemy.

Ogórki curry w słoiku

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 4 płaskie łyżki curry

Zalewa

  • 1,2 l wody
  • 350 ml octu 10%
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • łyżka nasion gorczycy

Ogórki umyj i pokrój w słupki. Posól i odstaw na godzinę. Selera pokrój 3 – 4 cm słupki. Wszystkie składniki marynaty zagotuj, rozpuść i wystudź. Do każdego słoika włóż po kawałku selera i ząbku czosnku, a następnie włóż ogórki i zalej całość zalewą. Pasteryzuj 10 minut.


Więcej: Jak podawać brukiew? Najciekawsze przepisy

Co sądzisz o tym artykule?
98
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
11.08.2019
Air.
Przecież za 2 góra 3 dni gaz wytwarzający sie podczas koszenia oprozni słoik z zalewy.