Weki w kuchni! Oto proste przepisy na kiszone pomidory, konfiturę z cukinii i ogórki curry

Oto najlepsze przepisy na ogórki kiszone w gorącej zalewie, kiszone pomidory, dżem morelowy z kwiatami lawendy, ogórki curry w słoiku.

Ogórki kiszone w gorącej zalewie

  • 2 kg ogórków
    • 8 ząbków czosnku
      • pęczek kopru
        • korzeń chrzanu
          • sól kamienna niejodowana
            • wrzątek
              • liście wiśni, dębu,
                • liście czarnej porzeczki

                  Ogórki dokładnie umyj i przepłucz pod bieżącą wodą. Słoiki wyparz gorącą wodą. Na dnie słoików układaj ściśle i pionowo ogórki. Przełóż je koprem i chrzanem. Zalej całość wrzątkiem z rozpuszczoną solą (1 łyżka na 1 litr wody). Słoiki od razu zakręcaj i ustawiaj „do góry nogami”

                  Kiszone pomidory

                  • 2 kg mniejszych pomidorów
                    • 8 ząbków czosnku
                      • 2 gałązki rozmarynu
                        • 15 ziaren kolendry
                          • 10 ziaren pieprzu czarnego
                            • sól kamienna niejodowana
                              • wrzątek

                                Pomidory umyj. W wyparzonych słoikach umieść czosnek i przyprawy. Wsyp pomidorki (nie uciskaj). Przygotuj zaprawę (1 łyżka soli na jeden litr wrzątku). Zalej słoiki i postaw je „do góry nogami”.

                                Więcej: 

                                Pomidory w kuchni. Pomidorowe przepisy Piotra Kucharskiego 

                                Piklowane warzywa

                                • wybrane warzywa: cukinie, kalafior, papryka, buraczki, fasolka, patison itp.
                                  • litr wody
                                    • 6 ząbków czosnku
                                      • 10 ziaren gorczycy
                                        • 400 ml octu winnego (6%)
                                          • łyżeczka soli
                                            • łyżeczka cukru
                                              • 1 papryczka pepperoni
                                                • 5 liści laurowych
                                                  • 20 ziaren ziela angielskiego
                                                    • 2 spore kawałki chrzanu

                                                      Warzywa umyj, pokrój w podobnej wielkości kawałki i ułóż w wyparzonych słoikach. Chrzan pokrój lub zetrzyj. Wymieszaj i zagotuj wszystkie składniki marynaty. Wlewaj ją słoików i od razu zakręcaj. Postaw go góry nogami.

                                                      Dżem morelowy z kwiatami lawendy

                                                      • 1 kg moreli
                                                        • 400 g cukru
                                                          • 1 płaska łyżeczka kwiatów lawendy

                                                            Morele przepołów i pozbaw pestek. Zasyp je 100 g cukru i zostaw w misce na noc żeby puściły sok. W garnku lub patelni o grubym dnie wstaw owoce wraz z sokiem i kwiatami lawendy, gotuj je na małym ogniu. Kiedy owoce się rozpadną i powstanie jednolita masa dodaj cukier. Mieszając od czasu do czasu gotuj aż morele zrobią się szkliste. Przełóż je wtedy do wyparzonych słoików, zakręć i słoiki ustaw nakrętką do dołu. Na wszelki wypadek pasteryzuj przetwory przez 20 minut.

                                                            Zobacz też: Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin?

                                                            Konfitura z cukinii, imbiru i cytryny

                                                            • 1 kg cukinii
                                                              • sok i skórka z 2 cytryn
                                                                • świeży imbir – kawałek wielkości małego palca
                                                                  • 300 g cukru

                                                                    Cukinie przekrój wzdłuż i pozbądź się nasion za pomocą łyżeczki. Następnie pokrój w pół plastry. Z cytryn zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Imbir bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj jak skórkę z cytryny. Wszystkie składniki duś na wolnym ogniu wraz z sokiem z cytryn oraz cukrem. Kiedy powstanie jednolita masa przełóż ją do słoików, które postaw nakrętką do dołu. Dla pewności przetwory pasteryzuj przez 15 – 20 minut.

                                                                    Sałatka octowa z cukinii i papryki

                                                                    • 1,5 kg cukinii
                                                                      • 2 duże papryki (mogą być różnokolorowe)
                                                                        • 2 czerwone cebule
                                                                          • 4 ząbki czosnku
                                                                            • 2-3 marchewki
                                                                              • ½ pęczka natki pietruszki
                                                                                • 70 g soli (4 płaskie łyżki)
                                                                                  • pół szklanki oleju

                                                                                    Zalewa

                                                                                    • 1,5 szklanki octu (6%)
                                                                                      • 1,5 szklanki cukru
                                                                                        • 10 ziaren czarnego pieprzu
                                                                                          • 10 ziaren ziela angielskiego
                                                                                            • 5 liści laurowych
                                                                                              • kilkanaście ziaren gorczycy

                                                                                                Cukinie ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, a czosnek w płatki. Mieszamy z solą i olejem. Całość uciskamy dłońmi i zostawiamy na 90 minut. Po tym czasie odlewamy płyn. Łączymy z marchewką startą na grubych oczkach oraz pokrojoną w paski papryką i posiekaną natką pietruszki.

                                                                                                Składniki marynaty gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Gorącą marynatą zalewamy sałatkę ułożoną w wyparzonych słoikach. Czekamy do wystygnięcia i pasteryzujemy.

                                                                                                Ogórki curry w słoiku

                                                                                                • 2 kg ogórków gruntowych
                                                                                                  • 2 cebule
                                                                                                    • 2 łodygi selera naciowego
                                                                                                      • 4 ząbki czosnku
                                                                                                        • 2 łyżki soli
                                                                                                          • 4 płaskie łyżki curry

                                                                                                            Zalewa

                                                                                                            • 1,2 l wody
                                                                                                              • 350 ml octu 10%
                                                                                                                • 1 i 2/3 szklanki cukru
                                                                                                                  • łyżka nasion gorczycy

                                                                                                                    Ogórki umyj i pokrój w słupki. Posól i odstaw na godzinę. Selera pokrój 3 – 4 cm słupki. Wszystkie składniki marynaty zagotuj, rozpuść i wystudź. Do każdego słoika włóż po kawałku selera i ząbku czosnku, a następnie włóż ogórki i zalej całość zalewą. Pasteryzuj 10 minut.

                                                                                                                    Więcej: 

                                                                                                                    Jak podawać brukiew? Najciekawsze przepisy

                                                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości