Fruktany. Czym są i komu mogą szkodzić?

O tym, czym są fruktany i jaki mają wpływ na nasz organizm w studiu Dzień Dobry TVN wyjaśniła Katarzyna Biłous, trener żywienia.

Coraz więcej ludzi cierpi na nietolerancje pokarmowe. Naukowcy z Oslo i Australii stwierdzili, że zaburzenia gastryczne często nie są spowodowane obecnością glutenu w żywności, lecz fruktanów. Czym są i dlaczego mogą szkodzić?

Fruktany są zupełnie czymś innym niż gluten. Gluten to białko roślinne, a fruktany to cukier. Są to cukry zapasowe najczęściej w roślinach, też wytwarzane są przez różne drobnoustroje.

- tłumaczyła Katarzyna.

Fruktany nie są tylko negatywnym składnikiem diety. Zostały one wykorzystane w technologii żywności jako środki dodatkowe, które mają za zadanie poprawiać nasze zdrowie. Kto zatem powinien wystrzegać się fruktanów? Tylko osoby, które są nadwrażliwe na te składniki.

Fruktany – gdzie się znajdują?

Fruktany znajdują się nie tylko w owocach, ale i produktach, w których się ich nie spodziewamy. Są to m.in. wyroby cukiernicze, mąka pszenna, makaron, ryż, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, fasola, soja, brokuły, buraki, a nawet rumianek.

Zobacz też:

Źródło zdjęcia głównego: E+

podziel się:

Pozostałe wiadomości