Antyzapalny styl życia
W wieku 52 lat Maria Borelius zaczęła doświadczać objawów menopauzy. Coraz częściej odczuwała zmęczenie i bóle pleców, stała się apatyczna.
To nie była depresja kliniczna, ale miałam bluesa, byłam przygnębiona. Postanowiłam coś z tym zrobić. Znalazłam osobistego trenera. Oprócz ćwiczeń trenerka skomponowała mi nową dietę. Nie bardzo rozumiałam logikę, ale się jej słuchałam. Rzeczywiście po dwóch miesiącach minął ból pleców, żołądka. Zaczęłam się czuć szczęśliwa. Byłam wówczas w Radzie Nadzorczej Uniwersytetu w Szwecji i dowiedziałam się tam, że istnieją potrawy antyzapalne. I od tamtej pry tym się właśnie zajmuję, jem rzeczy antyzapalne.
Co to jest stan zapalany organizmu?
Wyróżniamy dwa rodzaje zapalenia. Pierwszy rodzaj występuje wtedy, gdy się zranimy. Występuje wtedy opuchlizna, rana. To zapalenie ma swój początek, szczyt i koniec. Drugi typ stanu zapalnego to systemowy stan zapalny organizmu. Jest on długoterminowy. Jest on spowodowany złą dietą, stresem i starzeniem się organizmu.
To są takie stany zapalne, które są w gdzieś w tle naszego organizmu i nie znikają. To wiąże się z wystąpieniem raka, problemami psychicznymi. Systemowe zapalania organizmu wiążą się z chorobami, na które najczęściej cierpimy.
Co jeść na diecie antyzaplanej?
Dieta antyzapalna bazuje na produktach bogatych w antyoksydanty, kwasy omega, zdrowe bakterie. Z diety należy wykluczyć cukier, który potęguje stan zapalny w organizmie.
Najzdrowsze produkty antyzaplane to:
- Szpinak, rukola/ różne sałaty
- Pomidory, papryka, brokuł, ogórki, kalafior
- Świeże zioła,
- Cytryna/limonka
- Bataty
- Borówka amerykańska
- Oliwa z oliwek
- Orzechy, nasiona słonecznika, chia
- Jajka
- Rybamiód, herbatki ziołowe
- Jogurt pełnotłusty
- Mleko bez laktozy
Doskonałym uzupełnieniem diety są ćwiczenia. Jak dodaje nasza ekspertka, ćwicząc nie ważne są spalane kalorie, ale to, że obniżamy stany zapalne w organizmie.
Zobacz też:
- OMAD, czyli dieta z jednym posiłkiem dziennie. Na czym polega? Jakie ma plusy i minusy?
- Miód, porzeczki, pomidory, czosnek, czyli polskie superfoods!
- Banan, kawa i jogurt. Czego jeszcze nie można jeść na pusty żołądek?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision