Zapomniana choroba - cholera, jest coraz częściej rozpoznawana. Ogniska zakażeń zaobserwowano już w 44 krajach. Ile osób choruje? Jakie są objawy cholery i jak można się nią zakazić?
Rośnie liczba zakażeń cholerą
Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega przed rosnącymi przypadkami cholery. 22 września 2023 roku WHO opublikowało statystyki za rok 2022. Liczba zgłoszonych przypadków była ponad dwukrotnie większa niż w 2021 roku. Wtedy przypadki zaobserwowano w 35 krajach, z kolei w ubiegłym roku zakażenia miały miejsce w 44 krajach.
Zaobserwowano nie tylko więcej ognisk choroby, ale także były one większe. Jak podano na portalu who.int "Siedem krajów – Afganistan, Kamerun, Demokratyczna Republika Konga, Malawi, Nigeria, Somalia, Syryjska Republika Arabska – zgłosiło ponad 10 000 podejrzanych i potwierdzonych przypadków". Zwrócono także uwagę, że im większa epidemia, tym zazwyczaj trudniejsze jest jej opanowanie.
Cholera - co to za choroba i jak dochodzi do zarażenia?
Cholera jest ostrą i zaraźliwą chorobą zakaźną przewodu pokarmowego. Jej przyczyną jest spożycie skażonego pokarmu lub wodny gram-ujemną bakterią - przecinkowca choler (Vibrio cholerae). Produkuje on enterotoksynę, które powodują zatrucie pokarmowe. Te egzotoksyny najczęściej odporne są na ciepło, a rozpuszczalne są w wodzie.
Śmiertelność cholery wynosi około 1% przy właściwym leczeniu, a przy braku leczenia wzrasta do 50%. Na świecie odnotowano siedem pandemii cholery, z czego w Polsce ostatni raz miała miejsce w latach 1892-1894.
Objawy cholery
- biegunka,
- wymioty,
- wodnisty i słodkawo pachnący stolec przypominający "popłuczyny ryżowe",
- drżenia mięśni,
- skrajne wyczerpanie,
- zmiana barwy głosu,
- trudności w samodzielnym poruszaniu się,
- wysuszenie błon śluzowych,
- zaburzenia rytmu serca.
Do objawów cholery nie zalicza się jednak gorączki. Już silna biegunka jest wskazaniem do konsultacji lekarskich, gdyż nieleczona - może zabić.
Profilaktyka cholery
Profilaktyka zachorowania dotyczy przede wszystkim na ochronie ujęć wody, a także oczyszczaniu wody pitnej. W przypadku wystąpienia choroby - izolacji osób zakażonych i nosicieli. Także mycie rak, owoców i warzywa, a także gotowanie owoców morza jest zaliczane do działań zapobiegawczych zakażenia cholerą.
Leczenie cholery
Przy zakażeniu cholerą stosowane jest leczenie objawowe. polega ono na wyrównywaniu zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej i leczeniu odwodnienia.
Podaje się utracone płyny doustnie oraz przez wlewy kroplowe. WHO zaleca przygotowanie specjalnego roztworu, który ma na celu nawodnienie. Jest to mieszanina 3,5 g soli kuchennej, 2,9 g cytrynianu sodu, 1,5 g chlorku potasu, 20 g glukozy rozpuszczonych w 1 l wody.
W leczeniu objawowym stosowane są również antybiotyki.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Mariupol zagrożony epidemią cholery. "Choroby mogą zabrać życie tysiącom mieszkańców"
- Niemcy. Nie żyje kobieta zarażona przecinkowcem. Wcześniej kąpała się w Bałtyku
- Planujesz wakacje w egzotycznym kraju? Zaszczep się!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: medonet.pl/zdrowie.interia.pl/zdrowie.dziennik.pl/who.int
Źródło zdjęcia głównego: doble-d/Getty Images