Garden party: tego nie może na nim zabraknąć?
Pierwszą, intuicyjną odpowiedzią wydaje się: ogród. Spokojnie, jeśli go nie posiadacie, to wcale nie musicie go kupować, żeby zorganizować biesiadę pod chmurką. W waszej okolicy z pewnością są miejsca, które można wynająć na takie przyjęcie. Jeśli planujecie zaprosić większą liczbę gości, warto pomyśleć, czy nie powinna to być impreza składkowa. To rozwiązanie ma wiele zalet, między innymi taką, że dzięki podziałowi zakupów budżet żadnego z imprezowiczów nie będzie nadmiernie obciążony. Jeśli zastanawiasz się, jakie potrawy przygotować na garden party, to z pewnością przydatne okażą się przepisy przygotowane przez Jaśka Kuronia i Marietę Marecką w ramach cyklu „Wakacyjne grillowanie ze smakiem” stworzonego we współpracy z marką JBB Bałdyga.
Czego jeszcze nie może zabranąć na imprezie pod chmurką? Przede wszystkim – miejsca do siedzenia. Zadbaj o krzesła, ławy, czy koce, na których twoi goście będą mogli odpocząć. Równie ważne będzie zapewnić dostęp do cienia, jeśli więc w ogrodzie nie ma drzew, czy zabudowań, w których można schronić się przed ostrym słońcem – koniecznie zadbaj o parasole.
Przepisy idealne na garden party: Grillowane krążki z cukinii i pieczone ziemniaki z krakowską suchą JBB Bałdyga
Grillowane krążki z cukinii z krakowską suchą JBB Bałdyga, mozzarellą i zielonym pieprzem
- 200 g kiełbasy Krakowskiej suchej JBB Bałdyga posiekanej w drobne paseczki;
- 1 cukinia średniej wielkości pokrojona w plastry o śr. 2 cm; 300 g mozzarelli;
- 10 ziaren zielonego pieprzu z zalewy;
- kilkanaście posiekanych liści bazylii;
Sposób przygotowania:
Plastry cukinii wyżłób za pomocą łyżeczki, tak aby ich nie przedziurawić. Kiełbasę posiekaj drobno, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Krążki grilluj przez 4 minuty od strony wyżłobionej, a następnie nałóż powstały farsz i grilluj od strony płaskiej przez kolejne kilka minut.
Pieczone ziemniaki z grilla z Krakowską suchą JBB Bałdyga
- 200 g kiełbasy Krakowskiej suchej JBB Bałdyga;
- 6 dużych ziemniaków podgotowanych;
- 3 łyżki majonezu;
- 3 ogórki kiszone;
- ½ pęczka koperku;
- 1 ząbek czosnku; 1 czubata łyżeczka musztardy;
- 1 czubata łyżka gęstego jogurtu greckiego;
- 150 g startego sera gruyere;
- Sól, pieprz;
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki podgotowujemy, następnie układamy je na folii aluminiowej, skrapiamy porządnie oliwą, przyprawiamy solą i ściśle owijamy folią. Wrzucamy na rozgrzany ruszt grilla i pieczemy ok. 30 – 40 minut często obracając. W tym czasie kroimy ogórki w kostkę, dodajemy do nich poszatkowany koperek, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, musztardę, jogurt i majonez. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę krakowską i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki odwijamy, zostawiając folię na spodzie ziemniaka. Nacinamy ziemniaki, widelcem rozgniatamy część warzywa, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, dodajemy ok. 1 łyżki startego sera. Szybko łączymy wnętrze ziemniaka z serem, nakładamy mieszankę z kiełbasą i serwujemy.
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Mizerski