Zakaz organizowania zgromadzeń, imprez i wesel, limity w komunikacji miejskiej, nauka zdalna i godziny dla seniorów - to tylko niektóre obostrzenia, które miałyby być wprowadzone w przypadku kwarantanny narodowej. Rada Ministrów przygotowała projekt rozporządzenia regulującego tę kwestię.
Lubisz dania kuchni włoskiej i szukasz inspiracji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na bruschettę, tortillę z sałatka oraz fittatę. Sprawdź propozycje niezawodnej Cristiny Cateze.
Ziemniaki są dobre na wszystko, a zrobione z nich placki są pyszne. Tortilla z papryką, pomidorkami i serem, bliny z pieczonym batatem i dynią, burger warzywny z serem i avocado - to ziemniaczane dania, za które dałby się pokroić szef kuchni Sebastian Olma.
Kuchnia turecka kusi smakami i aromatami. Bajgle, chrupiące ciasteczka z bakaliami, pieczone warzywa, pudding ryżowy to apetyczne potrawy, którymi można zajadać się w Stambule. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je dziennikarz kulinarny i bloger Bartek Kieżun.
Makaron z krewetkami, klasyczne krewetki w sosie winnym, zupa i żółte curry z krewetkami. Proste przepisy z tymi królewskimi wysokościami przygotowała dla nas Daria Ładocha. Sprawdź, jaki jest jej sekret idealnej krewetki.
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów, od 2 listopada obowiązują nowe, uproszczone zasady kierowania na kwarantannę. Informacja o izolacji może zostać przekazana ustnie. Co to oznacza? O nowych zasadach opowiedział nam adwokat Rafał Wyziński.
Kaja Przygońska i jej partner, Francesco Micaletti produkują włoską mozzarellę z polskiego mleka. W naszym studiu pokazali, jak wygląda proces wyrobu tego popularnego sera, a także przedstawili jeden ze swoich ulubionych przepisów z mozzarellą w roli głównej.
Bartek Jędrzejak pojechał do Rybna Wielkiego, gdzie spotkał się z kobietami z koła gospodyń wiejskich. To właśnie te panie są mistrzyniami w kiszeniu kapusty. Recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie podzieliły się z naszymi widzami.
Wytrawna owsianka z awokado i szpinakiem, zielona soczewica z grzybami i jajkami, słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami oraz babka czekoladowa z polewą czekoladowo-orzechową – takie dania, zdaniem Piotra Kucharskiego, na pewno poprawią nam nastrój. Ich przygotowanie wcale nie jest takie skomplikowane.
Kuchnia finalistki 7. edycji MasterChefa jest równie kolorowa co jej osobowość. Dodajcie trochę koloru na swoich talerzach tej jesieni, przygotowując potrawy według przepisów Martyny Chomackiej.
Frytki z sosem i kruszoną kiełbasą z piersi kurczaka, jesienne ragout z grzankami z serem, placek ziemniaczany z jabłkami. Nietypowe dania z kiełbasą przygotowuje Andrzej Polan.
Camembert to najsłynniejszy i najpopularniejszy ser pleśniowy. W trakcie jego produkcji dzięki szlachetnej pleśni powstaje biała skórka. Delikatny smak i konsystencja sprawiają, że naprawdę trudno jest mu się oprzeć. Andrzej Polan podaje go z prażonymi jabłkami, wytrawnym ciastem, owocami z pieca i bułeczkami pomidorowymi.
Zapiekanki i grzanki to pyszne dania, które można samemu zrobić w domu. Swoje przepisy przedstawiła w Dzień Dobry TVN Daria Ładocha. Na naszym stole pojawiły się: grzanki z pieczoną dynią, serem cheddar, rukolą i orzechami włoskimi, ciasto grzankowe z łososiem i oliwkami, kolorowa zapiekanka warzywna z wędzoną papryką i kaparami, a także zapiekanka z brukselką, szpinakiem i kozim serem.
Szare kluski ze skwarkami z boczku i zasmażaną kapustą, spanakopita – greckie pierożki faszerowane szpinakiem i serem feta oraz torcik bezowy Dacquoise - takie pyszności przygotował dla nas Tomasz Grabski. Przepisy wziął od swoich mistrzów - babci Marii oraz greckiego i francuskiego szefa kuchni. A to wszystko z okazji Dnia Nauczyciela.
Marynowane, po benedyktyńsku, po szkocku, jako główny dodatek do pizzy albo składnik popularnej sałatki. Jaja można serwować na wiele sposobów. Zobacz, co w Światowym Dniu Jaj przyrządza z nich Jan Kuroń.
Jesienią warto ubierać się na cebulkę. Piotr Kucharski ubiera w cebulkę naszą kuchnię. Rozgrzewająca zupa cebulowa, klasyczne cebularze, pyszna tarta tatin oraz wolno pieczona cebula z winogronami - takie pyszności tylko w Dzień Dobry TVN!
Dania z kabaczkiem, dynią, patisonem i cukinią są nie tylko zdrowe, ale także pyszne. W naszej kuchni Jasiek Kuroń przygotował: kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem, pesto z cukinii, tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym, ciasto kabaczkowo-pistacjowe, kofty z indyka i cukinii, a także placki z dyni i kukurydzy.
Wiele osób w związku z pandemią koronawirusa od marca wykonuje swoje zawodowe obowiązki z domu. Dlatego rząd zamierza uporządkować przepisy w tej sprawie. Związki zawodowe i pracodawcy mają przedstawić swoje propozycje dotyczące uregulowań w ciągu dwóch tygodni. Rząd chce, by nowe przepisy zaczęły obowiązywać w I kwartale 2021 r. Na czym będą polegać zmiany?
Stir fry to popularna w krajach Dalekiego Wschodu technika krótkiego, ale intensywnego smażenia. W ten sposób przygotowuje się dania z makaronem, ryżem, mięsem i warzywami. W technice stir fry ich składniki powinny być poddane lekkiej obróbce termicznej, by zachowały swoje wartości i świeży smak.
Gruszka - cudowny owoc jesieni króluje w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy z owocami, na wytrawnie i na słodko, proponuje finalistka 8. edycji MasterChefa - Magdalena Waś. Smacznego!
Przyszła jesień, czas na dynię. Skorzystaj z przepisów na dynię na słodko i na wytrawnie. Przygotuj owsiankę, kremowy makaron lub zapiekankę z dynią.
W twoim domu szykuje się wizyta wyjątkowych gości i nie wiesz czym ich zachwycić? Przychodzimy z pomocą! Warto zainspirować się przepisami z najnowszego MasterChefa. Choć to już 9. edycja, kucharze nadal potrafią zaskoczyć.
Sucha krakowska to iście polski smak. Do jakich potraw ją dodać, aby wydobyć z niej wszystko co najlepsze? Poznaj przepisy Andrzeja Polana.
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe "nawynosami", to nieodłączny element menu Iwony Zasuwy, autorki książki "Smakoterapia" i bloga smakoterapia.pl.
Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.
Rafał i Grzegorz Zawieruchowie zdradzą widzom przepisy na potrawy z kultowych filmów, takich jak "Chłopcy z ferajny", "Lepiej późno niż później" i "Notting Hill".
Matteo Brunetti w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy na bazie sosu sojowego. Zobacz, jak przygotować łososia z sosem kokosowo-sojowym, polędwicę, zupę oraz miks warzywny z sosem sojowym.
Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.
Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta, a także nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. to wypiek, za którym przepada wiele osób. Swoje pomysły na tartę przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Na naszym stole pojawiły się: tarta grzybowa, mini tarty z kolorowymi warzywami i sosem serowym, a także tarta figowa z musem waniliowym, daktylami i imbirem.
Sezon na maliny w pełni. Jak zaadaptować je do swojej kuchni? Piotr Kucharski najlepiej zna odpowiedź na to pytanie. Jakie przepisy z malinami poleca?