Rezygnacja lub ograniczanie spożywania produktów odzwierzęcych to stale rozwijający się trend. Roślinne zamienniki stały się powszechne i raczej nikogo już nie dziwi, że jest ich coraz więcej na sklepowych półkach. Wielkanocny stół także można urozmaicać lub całkowicie przekształcać. Sprawdź nasze przepisy na wielkanocne dania wegetariańskie.
Przepisy dla osób, które chorowały na COVID-19 i straciły smak oraz węch znalazły się w specjalnie opracowanej książce kucharskiej. To pierwsza taka publikacja przygotowana przez szefów kuchni. Co ważne, można ją pobrać bez opłat.
Na świątecznym stole - poza żurkiem, sałatką jarzynową czy jajkami - muszą się znaleźć słodkości. Przygotowanie domowego mazurka wcale nie jest trudne. Jak go zrobić i czym ozdobić? Swoje patenty na słodkie świąteczne dekoracje zdradziła w Dzień Dobry TVN Anna Pietrzak-Gryc, cukierniczka.
Chrzan to nie tylko dodatek o wyrazistym smaku. Roślina ta może być również bazą do stworzenia smacznych dań, zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdź przepisy Patryka Wróblewskiego na chrupiące boczniaki, krem z wędzonego twarogu, polędwicę z dorsza i ciasteczka ryżowe.
Czas na wielkanocne potrawy. Na świątecznym stole obowiązkowo musi się znaleźć babka. Jak ją przygotować? Który przepis jest najlepszy? Aby odpowiedzieć na to pytanie, Mikołaj Rey spotkał się Mirką Wilk, pasjonatką gotowania. Jaką mąkę wybrać do wypieku wielkanocnej baby?
Sprawdźcie, jak Sebastian Olma przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z produktami, których jakość nawiązuje do tradycji i historii sposobów ich wyrabiania. Poznaj przepisy na pierogi z kabanosami i ziemniakami, barszcz wielkanocny z kiełbasą i roladki cielęce z serem pleśniowym.
Jak przygotować pstrąga w galarecie? Ryby w galarecie są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i dodatkowo mogą wyglądać zjawiskowo na stole – nie tylko w Wigilię.
Żurek z jajkiem i białą kiełbasą to jedno z tradycyjnych dań, które co roku pojawia się na wielkanocnym stole. Potrawa znana jest na ziemiach polskich już od kilku wieków, choć dawniej mianem żuru określano dania z zakwaszonej mąki, które były bardzo popularne na Śląsku. Z tego względu w książkach kucharskich często pojawiają się przepisy właśnie na śląski żurek. W niektórych domach, w okresie świąt wielkanocnych, serwuje się także barszcz biały z jajkiem i kiełbasą. Zupy są do siebie bardzo podobne, a w niektórych regionach nazwa używana jest zamiennie. Różnią się jednak rodzajem mąki zawartej w zakwasie.
Sery żółte i białe to produkty doskonałe. Daria Ładocha dobrze o tym wie, dlatego w jej kuchni nie może ich zabraknąć. Zobaczcie, jakie ma pomysły na sos serowy, muffiny serowe i zapiekankę serową. W przepisach znajdziecie też porady, jak skomponować smaczną deskę serów.
Majonez wybitnie komponuje się zarówno z daniami tradycyjnymi, jak i tymi w nowoczesnym wydaniu. W naszej kuchni powstają z niego takie dania jak sałatka z batatów z sosem majonezowym, majonezowe muffinki z boczkiem i awokado oraz faszerowane jaja z czarnym majonezem habanero. Sprawdź wyjątkowe przepisy Grzegorza Zawieruchy.
Sebastian Olma ponownie odwiedził kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował swoje przepisy w wersji zarówno na słodko, jak i na słono. Zainspiruj się i wypróbuj je we własnym domu. Irlandzki chleb, warzywne danie jednogarnkowe i bezę Pavlova łączy jeden składnik - masło.
Ryż to popularna i sprawdzona dla ziemniaków. Poza tym jest smaczny, zdrowy i pożywny. Daria Ładocha podpowiada, jak wykorzystać go w kuchni. Zainspiruj się i wypróbuj te przepisy.
Pieczenie buraków to kulinarne wyzwanie, przed którym staje wiele osób. Przygotowanie warzyw jest proste, wymaga jednak czasu i cierpliwości. Dobry pomysł na ich przyrządzenie to pieczenie buraków w folii. Sprawdź, jak upiec buraki w plastrach lub w całości.
Andrzej Poland po raz kolejny odwiedził kuchnię w studiu Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował przepisy obiadowe. Wolicie kurczaka czy pstrąga? Tylko zostawcie miejsce na słodki deser, czyli karpatkę.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zainspiruj się tymi przepisami i dodaj smaku twojemu porankowi. Swoimi pomysłami podzielili się Martyna Chomacka, finalistka 7. edycji MasterChef, i model Jakob Kosel.
Ania Starmach wie, jaki prezent zrobić panom w dniu ich święta. 10 marca to idealna okazja, żeby zaserwować im słodką niespodziankę. Jurorka MasterChefa zaproponowała przepis na smaczny i efektowny deser czekoladowy. Co ważne, zrobisz go w kilka minut.
Cebula szalotka jest znana od dekad. Pojawiała się w kuchniach naszych prababć, babć i mam. Czy jednak zawsze korzysta się z niej poprawie, wykorzystując w pełni jej walory smakowe i odżywcze? Warto wiedzieć, jak ją hodować i przygotować, by móc czerpać ze źródła witamin i mikroelementów, którym bez wątpienia jest szalotka.
Od 1 marca na sprzęcie RTV i AGD widnieją nowe oznaczenia określające energooszczędność danego urządzenia. Zmiany spowodowane są przepisami wprowadzony przez Unię Europejską. Co dokładnie się zmieni i na co trzeba będzie zwrócić uwagę kupując nowy sprzęt? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Tomaszem Chróstnym, prezesem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Nie masz pomysłu na obiad i deser? Gotuj jak Mateo Brunetti. Specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN szef kuchni przygotował autorskie propozycje dań na słono i słodko: chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym, torta pardiso, łososia na parze oraz ravioli z płynnym żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle.
Cebularz lubelski to wywodzący się z kuchni żydowskiej pszenny placek pokryty pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. Przysmak, który dziś możemy kupić niemal w każdej piekarni, ma niezwykle ciekawą historię. Czym różni się od innych wypieków? O tym opowiadał nam podróżnik Mikołaj Rey.
Staroindyjska metoda leczenia Ajurweda zaleca, abyśmy zimą spożywali jak najwięcej ciepłych, gotowanych posiłków. Napoje powinniśmy zaś pić przynajmniej w temperaturze pokojowej. Mówi się, że temperatura posiłku wpływa znacząco na jego smak. To obróbka termiczna wydobywa z dania aromat i sprawia, że żołądek wydziela soki trawienne. Jaka jest najlepsza temperatura dań i napojów na zimę? Z odpowiedziami spieszy Agnieszka Cegielska.
Krokiety - kto ich nie lubi? Grzegorz Zawierucha podpowiada, jak je przygotować. Sprawdźcie szczegółowe przepisy - od przygotowania naleśnika po farsz. Zobacz, jak przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami oraz z rybą. Smacznego!
Wołowina po burgundzku z zimowymi warzywami, owsianka z gruszkami i jabłkami pod kruchym ciastem oraz creme caramel z wanilią. To propozycja niedzielnego obiadu, który można potem zapakować do słoików. W naszej kuchni te pomysłowe i praktyczne dania przyrządza Sebastian Olma. Wypróbuj jego niezawodne przepisy.
Niektóre dzieci nie są wielbicielami mleka. Aby je zachęcić do spożywania tego odżywczego napoju, warto przemycić go w pysznych daniach z syropem kakaowym. Piotr Kucharski przygotował kilka z nich: kokosową owsiankę, pyszne kanapki z ciastek owsianych i tiramisu truskawkowe. To jest pyszne!
Gofry bez mleka z pewnością spodobają się osobom na diecie lub tym, które nie mogą spożywać tego produktu. Jak zrobić pyszne i zdrowe gofry? Sprawdź trzy niezawodne przepisy na gofry bez mleka, bezglutenowe, wegańskie i dla alergików.
Pitaja, ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze i smak, staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Dowiedz się, czym są pitaja czerwona i pitaja z Kostaryki, jak je jeść oraz jakie jest ich zastosowanie.
Od 1 czerwca zaczną obowiązywać nowe przepisy w ruchu drogowym. Na ich mocy piesi mają się czuć bezpieczniej na drodze. Co dokładnie się zmieni? Czy nowe zasady mogą realnie poprawić bezpieczeństwo na polskich drogach? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Karoliną Pilarczyk, kierowcą.
Rzodkiew należy do roślin kapustowatych. Uprawiana jest niemal na całym świecie. Jako warzywo jadalne znana jest od dawna. Spożywano ją już w starożytnym Rzymie oraz Chinach. Obecnie rzodkiew występuje w wielu odmianach, które różnią się wielkością i kształtem korzenia oraz kolorem. Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Biała rzodkiew jest warzywem, z którego powstanie pyszna surówka. Może być również składnikiem zupy i sałatki. Spożywana jest zarówno na zimno, jak i w formie ugotowanej.
Jasiek Kuroń odczarowuje brukselkę. Dania z tą małą kapustą mogą być wyjątkowo smaczne. Zobacz, jak przygotować zapiekankę, kremową zupę, gulasz oraz chałkę z karmelizowaną brukselką.