Klasyczne pączki można „odklasyczniać”, przekształcać i robić na niezliczoną ilość sposobów. Jednym z nich jest bardzo ważna dla wielu osób wersja bezglutenowa. Tak, pączki bezglutenowe, podobnie jak każde inne, można zrobić samodzielnie i potrafią być naprawdę pyszne. Pod warunkiem, że... zrobicie je zgodnie z naszym przepisem.
Pączki to przepyszny, słodki przysmak, których spożycie w Polsce kumuluje się w Tłusty Czwartek. Powstają rozmaite wersje, z różnego typu nadzieniami, polewami czy posypkami. Jedni pączki kupują, inni przygotowują je samodzielnie. W naszej kuchni nie brakuje przepisów na pączki, ale ten z dodatkiem ziemniaków z pewnością się wyróżnia.
Faworki, chruściki, chrust – nazwy są różne, ale smak ten sam. Faworki są pyszne, słodkie, chrupiące i trudno wyobrazić sobie bez nich karnawał czy Tłusty Czwartek. Przepis na faworki domowe to, wbrew pozorom, nic trudnego. Sprawdź, jak przygotować tradycyjny chrust.
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To właśnie tego dnia nie ważąc na kalorie, pałaszujemy słodkie pączki z konfiturą, budyniem czy ajerkoniakiem. A czy wiesz, jaka jest ich historia? Z jakim nadzieniem serwuje się je w poszczególnych regionach Polski? O pysznej tradycji opowiedzieli w programie dziennikarka Katarzyna Bosacka oraz krytyk kulinarny Robert Makłowicz.
Tłusty czwartek to jedno z ulubionych świąt wielu Polaków. Przed najlepszymi cukierniami ludzie już tkwią w długich kolejkach, po to, by dostać idealnego pączka. Nie trzeba jednak kupować tego przysmaku, lecz można samodzielnie zrobić go w domu. W jaki sposób? W Dzień Dobry TVN podpowiedziała zwyciężczyni 9. edycji "MasterChefa", Aleksandra Juszkiewicz.
Magda Gessler nie ma wątpliwości, że każdy kto na co dzień unika słodkości, w tłusty czwartek powinien przymknąć oko na kalorie. A już na pewno, jeżeli chodzi o pączki, które wychodzą spod ręki restauratorki. Jaka jest tajna receptura na wyroby Magdy Gessler? Koniecznie zobacz wideo.
Celinka Andrzejewska to roczna dziewczynka, która choruje na SMA typu 1. Aby mogła żyć, potrzebuje terapii genowej, której koszt jest ogromny. W pomoc w zebraniu ponad 9 mln zł zaangażowali się mieszkańcy Królikowa oraz Grzegorz Zawierucha. Przygotowali oni 18 tys. pysznych pączków, a dochód z ich sprzedaży zasili konto zbiórki na leczenie dziecka.
Ania Starmach w ciąży ma ogromny wstręt do zapachu smażonego smalcu, a bez niego trudno o dobre pączki. Dlatego zamiast Tłustego Czwartku na koniec karnawału proponuje widzom tłusty poniedziałek. Zobacz, jak w naszej kuchni smaży churrosy, profiteroles i hiszpańskie pączki.
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a fani pączków już zacierają ręce i szukają w sieci najlepszych wypieków. Jak co roku, analizie poddano także ofertę Magdy Gessler. Słynna restauratorka tym razem proponuje słodkości m.in. z czekoladą, malinami i tradycyjnym nadzieniem różanym. Jak prezentuje się cennik?
Boczniaki z purée, knysze z mięsem i warzywami oraz mini pączki serowe na owocach. To idealne na jesień, rozgrzewające oraz smaczne dania smażone i pieczone na oleju. Sprawdź, jak przyrządza je Andrzej Polan.
Tradycyjny pączek w zależności od wielkości i wagi ma od 250 do 500 kcal. Spalenie kalorii z jednego pączka może się okazać nie lada wysiłkiem. Sprawdź, ile trzeba biegać, żeby spalić pączka i jakie inne czynności pomogą w zrzuceniu pustych kalorii.
Dziennikarz Mateusz Hładki uczył się pod okiem Lary Gessler, jak robić faworki, zwane też chrustem. Dlaczego Lara Gressler woli robić faworki na samych żółtkach? Jaki jest jej sekretny składnik? Na czym powinno się smażyć faworki? I dlaczego ciasto na faworki należy bić? Skorzystajcie z jej przepisu na faworki!
Dziś "Tłusty czwartek". W kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowywały pączki i faworki. A Wy, robicie sami, czy kupujecie?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje urzęduje Bartek Boratyn. Bloger i cukiernik z okazji tłustego czwartku przygotował dla nas tradycyjne pączki i faworki. Co lubicie bardziej? Pączki czy faworki? I czy robicie je własnoręcznie? :)
Sylwia i Paweł Tomaszkiewicz prowadzą w Warszawie pracownię cukierniczą specjalizującą się w pączkach. Jak długą pracownia ma tradycję? Jak małżonkowie dzielą się obowiązkami w pracy? Czy w cukierni dalej powstają pączki według receptury jej założyciela - pradziadka Pani Sylwii? I czy to prawda, że pączki kupował tu sam Józef Piłsudski?
Jak to powiedział prowadzący Dzień Dobry TVN Marcin Prokop, w tłusty czwartek zazwyczaj nasza dieta popełnia węglowodanowe samobójstwo. W ten dzień brokuły, marchew i jabłko to samo zło, a dobrem jest pyszny pączuś. Smacznego! :)
Tuż przed świętami Bożego Narodzenia były już dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer odkrył w sobie nowy talent i zamienił bieganie z mikrofonem na bieganie z paczkami. Zobaczcie, jak mu poszło pierwszego dnia pracy w firmie kurierskiej i, co wystawiło jego nerwy na największą próbę. Natknął się nawet na kogoś, kto prawdopodobnie jest największą zmorą kurierów. Od dzisiaj musicie być czujni, ponieważ osobą, która zapuka do Waszych drzwi może być właśnie Filip ;)
Nie uwierzycie! Filip Chajzer zmienił profesję. Rzucił bieganie z mikrofonem i teraz biega z paczkami. Co z tego biegania wyszło? Zobaczycie we wtorek w Dzień Dobry TVN. Bądźcie z nami!
Piotr Adamczyk zaprosił dziennikarkę Kingę Burzyńską na pączki. Czy buduje masę do triathlon pączkami? Czy jego dom pachniał pączkami? Dlaczego dzięki racuchom został aktorem? Jak wyglądało jego spotkanie ze Stevenem Spielbergiem? Zobaczcie!
Tłusty czwartek – ostatni czwartek przed wielkim postem. Ale, by pościć trzeba najpierw się troszkę nagrzeszyć. My zatem grzeszymy. A do grzechu namówiliśmy Darię Ładochę. Muffinowe pączki z sosem toffee i orzechami w miodzie, serowe oponki oraz florentynkę porzeczkową.
Już jutro tłusty czwartek. W Dzień Dobry TVN zjemy pączki z Piotrem Adamczykiem, nie będziemy liczyć kalorii w kuchni z Darią Ładochą. Z jednorękim fryzjerem przekreślimy wszelkie stereotypy. A Natalia Siwiec pokaże nam swoje najnowsze zdjęcia, a my zapytamy, dla kogo je zrobiła. Zapraszamy! Widzimy się już jutro o 8.00.
Pączki z dziurką Patrycji Jaskólskiej i Kamili Mroczkowskiej są przepyszne. Udowodniły to w kuchni Dzień Dobry TVN. Niektóre pączki były polane lukrem przygotowanym z zaskakujących składników.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: ciasto z gruszkami, zapiekankę z kurczakiem i gruszkami oraz pączki ziemniaczane z gruszkami, żurawiną i twarogiem. Smacznego!
Pulchne ciasta i drożdżówki kuszą swoimi kształtami, zapachem i smakiem. Jednak to nie tylko bomby kaloryczne, ale i chemiczne. Współczesne cukiernictwo dysponuje wieloma półproduktami do wytworzenia wypieków. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma tłuszcz palmowy szeroko stosowany w cukiernictwie? Ile wspólnego ma polewa czekoladowa z czekoladą, a krem ze śmietaną?
Pączki, faworki i oponki - to dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował Piotr Kucharski. A to wszystko z okazji tłustego czwartku. Zapomnijmy więc dzisiaj o diecie i bierzmy się do jedzenia tych smakowitości! Smacznego! :)
Z konfiturą różaną, dżemem, budyniem, a nawet likierem. Lukrowany, posypany cukrem pudrem lub pomarańczową skórką. Wszystkie są pyszne, zwłaszcza w tłusty czwartek, dlatego wszyscy jemy w tym dniu pączki. Ale jak zrobić idealnego pączka? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer postanowił zmierzyć się z tym trudnym wyzwaniem. Zobaczcie, jak poradził sobie rozczynem na pączki i ciastem! Co mu wyszło z tego mieszania? Co można znaleźć w pączku, oprócz konfitury, i jak się "szprycuje" pączki? :)
Były już piosenki o miłości, rozstaniu, cierpieniu, o niczym, o filiżance i o rolowaniu... Tym razem usłyszycie piosenkę o pączku! :) Na naszej scenie, w tłusty czwartek, wystąpił zespół "Opcji Jest Wiele". Pewnie zgodzicie się, że refren wpada w ucho? To, co zaśpiewamy razem?
Dziś "Tłusty Czwartek". Dlatego w naszej kuchni nie mogło zabraknąć pączków! Przygotował je Brat Salezy, franciszkanin, kucharz z klasztoru na Górze św. Anny. Odwiedził nas także ks. Andrzej Hanich- autor książki kulinarnej zawierającej 2200 przepisów! Zobaczcie, jak udało mu się je zebrać!
Dziś kuchnia wegetariańska z truskawkami w roli głównej. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN desery z truskawek np.: mus z mango z truskawkami, tartę z truskawkami i rabarbarem i tartaletki z truskawkami i ricottą oraz przekąskę z truskawkowym akcentem - czatnej truskawkowy na bagietce z camembert, pomidorami malinowymi i roszponką. Macie ochotę?
Lucjan i Maciej, czyli bezrobotny politolog i bezrobotny psycholog, znów uczą nas, jak żyć trudniej. Tym razem radzili, jak się odnaleźć się w tłusty czwartek i jak jeść pączki z klasą! Zobacz, jak wygląda paryska szkoła jedzenia tych łakoci!