Ktoś polecił Ci olejek do twarzy, który świetnie się u niego sprawdził, jednak u Ciebie wywołał odwrotny efekt? To kwestia komedogenności, czyli skłonności do zapychania porów. Sprawdź, jak formuła kosmetyku będzie odpowiednia do twojej cery.
Naturalne środki do pielęgnacji urody są coraz popularniejsze. Ich zaletą jest brak szkodliwych efektów ubocznych i wysoka skuteczność. Jak stosować olej z czarnuszki na włosy? Co trzeba o nim wiedzieć?
Olej lniany pozyskiwany jest z nasion lnu. O licznych właściwościach oleju lnianego wiedziano już w starożytności. Ten niezwykle zdrowy środek stosowany był przez Rzymian i Greków, a sam Hipokrates zalecał olej lniany na zapalenia błon śluzowych i bóle podbrzusza. Dziś z oleju lnianego korzysta się chętnie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.
Olej marchewkowy staje się coraz bardziej popularny. Nic dziwnego, ten magiczny eliksir stosowany może być zarówno na skórę, jak i na włosy. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie oraz przyspiesza proces gojenia ran. Jak wykonać go samodzielnie w domu?
Sklepowe półki uginają się od ilości rodzajów olejów. Klientowi, który nie zna się na rzeczy, trudno będzie podjąć dobrą decyzję. O tym jakie oleje wybrać, jakie mają właściwości oraz jak je przechowywać, porozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN z Mikołajem Reyem. - Wszystkim wydaje się, że najzdrowszy olej jest z oliwy z oliwek - jak najbardziej. Ale my mamy w Polsce swoje złoto - oleje lniany, rydzowy, rzepakowy czy z pestek dyni. To nasze podstawowe oleje - powiedział podróżnik kulinarny.
Z bawełny powstają nie tylko ubrania, z jej nasion pozyskuje się bowiem olej o cennych właściwościach regeneracyjnych. Jest on wykorzystywany do pielęgnacji suchej skóry oraz zniszczonych, porowatych włosów. Powstaje w drodze tłoczenia na zimno, jest lekki i pozbawiony charakterystycznego zapachu.
Olej makowy słynie ze swoich właściwości leczniczych. Bogata w składniki odżywcze emulsja ma szerokie zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób sercowo-naczyniowych, wykwitów skórnych i chorób dermatologicznych czy zaburzeń odporności. Olej z maku stosowany jest też w kosmetyce estetycznej.
Frytkownica bez oleju jest idealną propozycją dla osób, które cenią sobie zdrowe posiłki. Można w niej przyrządzić ulubione frytki czy mięso bez dodatku tłuszczu. Sprawdź, jak wybrać frytkownicę beztłuszczową – na co zwracać uwagę.
Pielęgnacja skóry twarzy różnymi olejami staje się coraz bardziej popularna. W ostatnim czasie coraz głośniej jest o oleju tamanu, który ma w sobie mnóstwo składników odżywczych. O jego zaletach w Dzień Dobry TVN opowiedziała konsultanta ajurwedy i ekspertka jogi twarzy, Marta Kucińska.
Olej z nasion dzikiej marchwi zawiera witaminy A, C, E, F, z grupy B, ale także fosfor, żelazo i miedź. Jego stosowanie pozwala na dłużej zachować młody i piękny wygląd skóry, poprawia kondycję włosów, wspomaga proces oczyszczania organizmu. Olejek z nasion z marchwi zwyczajnej tłoczony jest na zimno.
Truskawki są bardzo popularnymi owocami w naszym kraju, wiele osób nie wyobraża sobie bez nich lata. Są nie tylko smaczne, lecz także bogate w składniki odżywcze. Należy wiedzieć, że nie tylko ich jedzenie ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Warto przetestować także olej z pestek truskawek.
Olej z pachnotki to jeden z najbardziej niedocenianych olejów. Niesłusznie, ponieważ stanowi prawdziwe bogactwo kwasów omega-3 i nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery. W dodatku wyróżnia się pięknym korzennym zapachem.
Olej arachidowy, nazywany też olejem z orzeszków ziemnych, to tłuszcz wytłaczany z popularnych fistaszków. Wyróżnia się doskonałymi walorami smakowymi, ale nie należy nadużywać go w kuchni ze względu na niekorzystną proporcję kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdza się za to jako kosmetyk.
Boczniaki z purée, knysze z mięsem i warzywami oraz mini pączki serowe na owocach. To idealne na jesień, rozgrzewające oraz smaczne dania smażone i pieczone na oleju. Sprawdź, jak przyrządza je Andrzej Polan.
Pestki i wykonane z nich oleje to samo zdrowie. Jednak nieumiejętne połączenia zamiast pomóc, mogą nam zaszkodzić. Które warto spożywać, a których unikać? O tym opowiedziała nam dietetyk, Anna Radowicka.
Olej z pestek śliwki to pięknie pachnący produkt, który cieszy się popularnością nie tylko w kuchni, ale słynie także z wielu właściwości kosmetycznych. Sprawdza się zarówno w formie dodatku do sałatek czy dań, jak i jako preparat odżywiający skórę twarzy i łamliwe włosy.
Oliwa z oliwek to wyjątkowy olej roślinny. Może być stosowana w kuchni, kosmetyce, a nawet do opalania. Poznaj oliwę i jej niesamowite właściwości prozdrowotne.
Olejek z orzechów makadamia - jakie ma właściwości? Skóra, włosy, rozstępy - to główne obszary jego stosowania. Z okazji Dnia Orzechów Makadamia obchodzonego 4 września wyjaśniamy, dlaczego warto sięgnąć po ten olej i jak robić to prawidłowo.
Polki uległy modzie na oleje. Stosują je do włosów, do ciała i twarzy. Okazuje się, że oleje mogą jednak skórze zaszkodzić. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dermatolog dr Ewę Chlebus, która zwróciła uwagę, że wiele osób ma skórę wrażliwą. Wówczas oleje mogą zatykać mieszki włosowe oraz aktywizować różne skórne choroby np. trądzik. Jak wyglądają pierwsze symptomy chorobowych zmian skórnych? Jak na nie reagować?
W kolejnej odsłonie serii "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska rozprawiła się z mitami dotyczącymi smażenia. Czy w ogóle smażenie jest dla nas zdrowe? Które tłuszcze nadają się do smażenia, a które nie? I co z olejem kokosowym, o którym do niedawna pisano w samych superlatywach?
Olejowanie włosów jest coraz bardziej popularne wśród Polek. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy trycholog Annę Bonisławską, aby zapytać, czy ten sposób pielęgnacji jest dobry dla każdego rodzaju włosów, jak się wykonuje ten zabieg, jakimi olejami traktować włosy suche i zniszczone, przetłuszczające się, ze skłonnością do łupieżu oraz porowate, a także co się stanie, kiedy użyjemy do włosów niewłaściwego oleju.
Produkty naturalne wykorzystujemy już nie tylko w kuchni. Coraz bardziej doceniamy ich właściwości pielęgnacyjne. Obecnie furorę robi olej arganowy. Dlaczego bywa nazywany "olejkiem młodości"? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN kosmetolog Annę Olejniczak-Łasecką, która opowiedziała również o właściwościach olejków: kokosowego, z pestek winogron i jojoba.
Mateusz Banasiuk to człowiek wielu talentów – aktor, perkusista, pływak. A w kuchni Dzień Dobry TVN odkrył przed Wami jeszcze jeden talent - kulinarny. W towarzystwie Andrzeja Polana przygotował: polędwicę wieprzową z chrupiącą grzanką i jajkiem, burgery wieprzowe z hummusem z fasoli i groszku i czarną soczewicą oraz smażoną rybę w bułce z młodym burakiem, chrzanem i sałatą.
W kuchni Dzień Dobry TVN,Andrzej Polan i Conrado Moreno przygotowali: szparagi z sosem szczawiowym i pomidorkami smażonymi, karczochy smażone, sałatkę z ogórka zielonego i cytryny, dressing serowy oraz rostbef wołowy ze szpinakiem i czosnkiem. Smacznego!
Chcesz mieć smukłą sylwetkę, nie rezygnując ze smakowitych słodkości? Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło proponują desery light, które nie tylko mają mało kalorii, ale także są zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali m.in.: mus jabłkowo-gruszkowy z agarem i jagodami goji, galaretkę truskawkową na bazie soku jabłkowego i agaru oraz ciasto orkiszowe słodzone melasą.