Polędwica wieprzowa z chrupiącą grzanką i jajkiem
Składniki:
Polędwica wieprzowa - 2szt
Jajka - 4szt
Żółtka - 2szt
Musztarda francuska z ziarnami - 1 łyżka
Sok z 1 cytryny
Śmietana kremówka -1 łyżka
Ocet jabłkowy
Olej - ok. pół szklanki
Wiejski chleb - kilka kromek
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Fasolka szparagowa -200g
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny i szczyptą soli, dodajemy powoli do jajek podgrzany olej powstaje nam pewne podobieństwo do sosu holenderskiego. Na koniec dodajemy śmietanę, musztardę i tuż przed podaniem jeszcze podgrzewamy. Polędwiczkę kroimy na małe steki, oprószamy pieprzem i smażymy na oleju z każdej strony po 4 minuty. Po usmażeniu posypujemy solą, przykrywamy folią i zabieramy się za kolejny dodatek. W rondlu zagotowujemy wodę z octem i solą. Gotujemy jajka w koszulkach. Kromki wiejskiego pieczywa obsmażamy na oleju na złoty kolor. Na każdej kromce podajemy steki z polędwicy, jajkiem w koszulce, polewamy sosem, posypujemy fasolką i natką pietruszki.
Burger wieprzowy z hummusem z fasoli i groszku, czarną soczewicą
Składniki:
Fasolka szparagowa - 300g
Groszek zielony - 200g
Ser tarty parmezan - 100g
Orzech laskowy - 100g
Kminek mielony, kolendra mielona, gałka muszkatołowa
Olej
Sok z cytryny
Jogurt grecki - 200ml
Ogórek zielony - 2szt
Oliwki zielone - 100g
Cebulka zielona - 1 pęczek
Soczewica czarna - 200g
Tortilla pszenna - 1 op
Pieprz, sól
Przygotowanie:
Fasolę gotujemy , dodajemy groszek, po kilku minutach przekładamy do lodowatej wody. Miksujemy na pastę z orzechami laskowymi. Dodajemy do masy kminek mielony, kolendrę mieloną, pieprz, sól, ser tarty i kilka kropli oleju . Soczewicę czarną gotujemy w niedużej ilości wody, odcedzaolmy z nadmiaru płynu po ugotowaniu. Jogurt mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem. Ogórek kroimy w drobną kostkę. Oliwki, cebulkę kroimy również na drobno, i łączymy razem z ogórkiem. Dodajemy olej , sok z cytryny, mieszamy. Mięso wieprzowe mielone łączymy z musztardą, pieprzem, mieloną kolendrą i solą. Tortille smarujemy olejem , posypujemy solą. Wykładamy tortilla foremki do muffinów. Wypiekamy na złoty kolor. W koszyczkach podajemy hummus, burgera, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy soczewicą o ogórkiem z oliwkami i cebulką.
Smażona ryba w bułce z młodym burakiem, chrzanem i sałatą
Składniki:
Dorsz filet - 400g
Jajka - 2szt
Bułka tarta - 4 łyżki
Buraki młode od botwinki - 4szt
Chrzan - 2 łyżki
Jogurt grecki -4 łyżki
Majonez - 2 łyżki
Olej
Bułeczki z sezamem - 4szt
Sok z cytryny
Sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z majonezem, dodajemy koperek. W takiej miksturze obtaczamy rybę, następnie w bułce i smażymy na oleju . Buraki młode kroimy w bardzo cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, kilkoma kroplami oleju, posypujemy solą i cukrem. Ogórka kroimy w cienkie plastry. Chrzan łączymy. Bułkę zapiekamy, smarujemy chrzanem, kładziemy sałatę, porcję smażonej ryby, chrupiące ogórki i raz jeszcze porcję chrzanu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN