Jak poprawnie jeść croissanta? Ekspert od etykiety skrytykował tradycję Francuzów

Źródło: Dzień Dobry TVN
Podstawy sztućcowego savoir vivre
Podstawy sztućcowego savoir vivre
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Dla wielu osób obowiązujące przy stole zasady savoir-vivre'u są kwestią drugorzędną, jeżeli ma się do czynienia z przysmakiem tak wykwintnym, że aż trudno opanować wilczy apetyt. Dla Francuzów takim frykasem są niewątpliwie croissanty - najczęściej podane w papierowej torbie i maczane w kawie. Zapał wielbicieli słodkości studzi jednak brytyjski ekspert od etykiety, który wskazał popełniane podczas spożywania rogalików błędy. Czy do jedzenia croissantów należy użyć noża?

Moczysz croissanta w kawie? To niezgodne z etykietą

William Hanson to popularny ekspert od etykiety, który dzieli się w mediach społecznościowych swoją specjalistyczną wiedzą. Instagramowy profil Brytyjczyka obserwuje ponad 300 tys. użytkowników, dla których popularyzator dobrych manier przygotowuje instruktażowe filmiki o stosowaniu zasad savoir-vivre'u podczas codziennych zdarzeń i czynności. Tym razem Hanson poruszył temat prawidłowego konsumowania croissantów i skrytykował zwyczaj Francuzów maczania rogalika w kawie.

- W Wielkiej Brytanii i ogólnie w wyższych sferach staramy się nie maczać jedzenia w naszych napojach. (...) Chociaż dla niektórych rogalik nasączony kawą może być pyszny, jest to praktyka, którą najlepiej stosować wyłącznie w domu, za mocno zasuniętymi zasłonami - oznajmił ekspert.

Jak poprawnie jeść rogaliki?

William Hanson przestrzegł swoich fanów, by do konsumpcji croissanta nie używali noża. Sztućce są przydatne wyłącznie wtedy, kiedy chcemy posmarować część rogalika pastą lub marmoladą. Wówczas nakładamy smarowidło łyżką na talerz, a następnie nożem przenosimy na francuskie ciasto.

- Odłam kawałek rogalika i dodaj dżem lub marmoladę do tego kawałka, pamiętając o tym, by był na talerzu, a nie w powietrzu - instruuje ekspert.

Jak zaznacza specjalista od savoir-vivre'u, we Francji preferowanym dodatkiem do croissantów są konfitury i dżemy truskawkowe bądź malinowe. Dzieci natomiast wolą zwykle nadzienia czekoladowe. - Najlepiej zachować klasykę i trzymać się dżemu - stwierdza Hanson.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Berenika Olesińska

Źródło: dailymail.co.uk

Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości