Przepisy kulinarne

Zapiekane ziemniaki, Andrzej Polan i Fit Lovers

Przepisy kulinarne

W kuchni Dzień Dobry TVN ambasadorzy akcji Mistrz Smaku Pamela Stefanowicz i Mateusz Janusz, znani w Internecie jako Fit Lovers, oraz Andrzej Polan zabrali się za gotowanie ziemniaków. Razem przygotowali: ziemniaki pieczone w pomidorach z serami, ziemniaki z brukselką i kurczakiem oraz zapiekankę z ziemniaków i jarmużu.

Ziemniaki pieczone w pomidorach z serami

Składniki:

8 większych ziemniaków

2 passaty pomidorowej

1 cebula

Musztarda francuska Prymat

150 g sera żółtego

150 g sera lazur

150 g ser mozzarella

200 g szynki wędzonej 

100 g sera typu bursztyn

Szczypiorek, koperek

Sól Prymat, pieprz kolorowy Prymat

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo, studzimy i przekrawamy wzdłuż.

Łyżką wydrążamy środki, przekładamy do miski.

Na patelni przesmażamy pokrojoną drobno szynkę, dodajemy na koniec szczypiorek i przekładamy do ziemniaków.

Dodajemy wszystkie sery, mieszamy.

Farszem wypełniamy ziemniaki.

Cebulę przesmażamy w rondlu, dodajemy passatę i zagotowujemy.

Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą.

Wylewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładamy ziemniaki i wstawiamy do pieczenia.

Ziemniaki z brukselką i kurczakiem

Składniki:

1 kurczak

1 kg brukselki

100 g masła

1 kg ziemniaka

2 cebule czerwone

Koper

400 ml śmietanki 36%

Sól, pieprz

Kminek mielony Prymat,gałka muszkatołowa Prymat

Przygotowanie:

Kurczaka wstawiamy do wody, dodajemy 2-3 łyżki soli i odstawiamy na noc.

Kurczaka dzielimy na małe kawałki, oprószamy pieprzem i obsmażamy na maśle na złoty kolor.

Na maśle ze smażenia kurczaka obsmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz cebulę.

Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładamy podsmażone ziemniaki i brukselkę.

Zalewamy śmietaną, doprawiamy kminkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż mięso, ziemniaki będą miękkie.

Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu

Składniki:

1 kg ziemniaków

200 g jarmużu

3 cebule białe

Tymianek Prymat

Liście laurowe Prymat

Sól, pieprz

Koperek

1 l mleka

Masło klarowane

Składniki:

Ziemniaki umyte kroimy w cienkie plastry.

W rondlu na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone ziemniaki.

Dodajemy liście laurowe, tymianek, sól i pieprz do smaku.

Kiedy ziemniaki delikatnie zaczną nam się przyrumieniać, dodajemy jarmuż, chwilę jeszcze smażymy i zalewamy gorącym mlekiem.

Dociskamy wierzch i wstawiamy do pieczenia do momentu aż wierzch będzie miał ładny złoty kolor.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości