Soczysty, aromatyczny i świeży dodatek do obiadu. Potrafi zwyczajny obiad zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Przygotowane na bazie jednego produktu lub kilkuskładnikowe. Surówki obiadowe często są tak pyszne, że zajadamy je samodzielnie jako przekąskę w ciągu dnia. Bogactwo witamin i składników odżywczych sprawia, że warto przygotowywać je z warzyw sezonowych.
Surówki obiadowe – jak przygotować? Propozycje podania
Przepis na najsmaczniejszą prostą surówkę obiadową ? Ilu kucharzy, mam i babć, tyle najlepszych receptur. Warto próbować, łączyć i eksperymentować. Nawet te tradycyjnie można podać i smakować w nowych, nietypowych odsłonach. Nie bój się łączyć ze sobą składników, które z pozoru do siebie nie pasują. Możesz bowiem odkryć w ten sposób nowy i ciekawy smak.
Surówki tradycyjne na bazie pomidorów, ogórków, kapusty i sałaty doprawiaj aromatycznymi ziołami, które wzbogacą prosty smak warzyw. Połącz owoce i warzywa, dopełnienie słodyczy ze smakiem wytrawnym będzie niebanalnym dodatkiem do nawet najprostszego obiadu.
Surówka do kurczaka na słodko
Składniki:
· 1 kapusta pekińska średnia,
· 1 pomelo,
· jogurt naturalny średnio gęsty,
· pieprz czarny.
Kapustę pokrój w pasy około 1 cm. Obierz pomelo, pozostawiając miąższ. Przy obieraniu uważaj, by owoc się nie rozpadał. Następnie pokrój pomelo w cząstki. Jogurt naturalny wymieszaj ze szczyptą pieprzu. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 min.
Surówka z cykorii
Składniki:
· 1 opakowanie rukoli,
· 2 cykorie pokrojone w paski,
· 4 gruszki pokrojone w ćwiartki,
· 2 łyżki pestek słonecznika,
· oliwa z oliwek,
· 1 ogórek pokrojony w talarki,
· sól, pieprz, oregano.
Po wymieszaniu wszystkich składników odstaw do lodówki na 30 minut.
Surówka z marchewki
Składniki:
· 4 marchewki starte na drobnych oczkach ,
· 2 słodkie jabłka starte na drobnych oczkach,
· pół pora pokrojonego w pióra,
· garść orzechów nerkowca prażonych na złoto,
· sól, pieprz.
Tarkując marchew i jabłko, nie odlewaj soku, a wymieszaj z nim wszystkie składniki. Surówka przed podaniem wymaga schłodzenia w lodówce przez 15 min.
Surówka z kapusty
Składniki:
· 1 mała główka młodej kapusty,
· 1 pęczek natki pietruszki,
· 1 łyżka soli.
Poszatkuj kapustę na drobno, a następnie zasyp solą. Zacznij wgniatać sól rękoma w poszatkowane liście kapusty. Powinna ona puszczać sok. Odstaw do lodówki na godzinę. Nadmiar słonej wody odlej. Przed podaniem posiekaj pęczek natki.
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu
Składniki:
· 1 mała główka czerwonej kapusty,
· 1 papryka pokrojona w cienkie paski,
· 2 marchewki starkowane na drobnych oczkach,
· 1 jabłko starkowane na drobnych oczkach,
· garść pestek słonecznika i dyni,
· 1 łyżka oliwy lnianej.
Kapustę drobno poszatkuj. Dodaj starkowaną marchewkę i jabłko oraz pokrojoną paprykę. Pestki upraż na patelni na złoto. Wymieszaj wszystko i dodaj łyżkę oliwy lnianej. Przed podaniem wstaw do lodówki na 30 min.
Surówka z selera z warzywami
Składniki:
· 1 ogórek pokrojony w talarki,
· 1 awokado pokrojone w cząstki,
· 1 seler naciowy drobno posiekany,
· 2 łyżki prażonego sezamu,
· szczypta soli.
Wszystkie składniki połącz i dobrze wymieszaj. Przed podaniem wstaw do lodówki na 15 minut.
Surówka z dyni
Składniki:
· 1 mała dynia pokrojona w kostkę,
· 1 ser feta pokrojony w kostkę,
· garść pestek słonecznika,
· 1 melon pokrojony w kostki,
· mała kiść zielonych winogron bezpestkowych,
· pół łyżeczki papryki słodkiej,
· 1 łyżka oleju lnianego,
· zioła toskańskie,
· rozmaryn.
Dynię oprósz papryką i wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 30 min w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 min. Surówka idealnie pasuje do pieczonej karkówki.
Dlaczego warto jeść surówki?
Surówki to dobry sposób na zachowanie zdrowia. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a składniki do nich potrzebne są łatwo dostępne. Co więcej, przepisy można modyfikować w zależności od pory roku, co pozwoli wyciągnąć ze składników najlepsze składniki odżywcze. Przygotowane ze świeżych lub kiszonych warzyw będą idealnym i pożądanym uzupełnieniem dziennego zapotrzebowania na witaminy. Surówki podawane podczas obiadu towarzyszą nam od dziecka. Jednak modyfikowane i wzbogacane o wiele nowych i łatwo dostępnych warzyw mogą być posiłkiem samym w sobie. Powinniśmy po nie sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym , kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy, a z powodu niedoboru witaminy D spada nasza wydajność i energia.
Surówki powinny gościć w codziennym jadłospisie dzieci i kobiet w ciąży. Nie powinny o nich zapominać również osoby o obniżonej odporności i przechodzące choroby. Jedzenie samego ogórka lub pokrojonej czerwonej kapusty nie cieszy się zainteresowaniem wśród wielu osób. To po prostu nudne. Surówka to sprytny sposób na przemycenie wielu smaków i przy okazji naturalny zastrzyk z witamin.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN