Chleb z pikantna kiełbasą
Składniki:
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 400 ml wody
- 650 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szczypta cukru
Dodatki:
- 400 g pikantnej kiełbasy (np. chorizo), pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 200 g drobno pokrojonej mozzarelli
- 1 jajko
- świeże, posiekane liście bazylii
- świeże, posiekane liście pietruszki
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić w wodzie drożdże i cukier. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek. Wyrobić na gładka masę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC.Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, dodać kiełbasę i podsmażyć. Dodać cebulę i czosnek, znów podsmażyć. Odstawić do ostudzenia, po czym dodać bazylię i pietruszkę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, wymiarami zbliżony do wymiarów naszej blachy do pieczenia. Podsmażoną kiełbasę z dodatkami wyłożyć równomiernie na całość rozwałkowanego ciasta, zostawiając wolne 2-3 cm na brzegach. Ser mozarella ułożyć równomiernie na wcześniej położonych dodatkach. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami zimnej wody i wysmarować brzegi ciasta, po czym zrolować. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu pozostałym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35 – 40 minut.
Żurek z pulpecikami
Składniki:
- 2 l wody
- 200 g wędzonych żeberek
- pęczek włoszczyzny
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 cebule
- 500 ml zakwasu na żurek
- 300 g kiełbasy białej surowej
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz i majeranek do smaku
Przygotowanie:
Wlać wodę do garnka. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, żeberka, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 30 min. W tym czasie podsmażyć na patelni pokrojone w kostkę cebulę i dodać do wywaru. Z kiełbasy wyjąć mięso, uformować małe pulpeciki i gotować je w wywarze. Następnie dodać zakwas oraz przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem.
Kiełbasa duszona w ciemnym piwie
Składniki:
- 4 kiełbasy polskie (surowe, długo dojrzewające)
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 1 łyżka oleju
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 2 butelki ciemnego piwa
- 3-4 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 laska cynamonu
- 3-4 goździki
Przygotowanie:
Kiełbasy nakłuć widelcem. Cebule i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać kiełbasy, zalać piwem. Dodać przyprawy, dusić na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiełbasy podawać polane piwem, z dodatkiem cebulki.
Jajka z szynką w cieście
Składniki:
Ciasto:
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 4 jajka, ugotowane na twardo, przekrojone na połowę
- 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
- pęczek rzeżuchy
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładka elastyczną masę, podzielić na 8 części. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty, na każdym ułożyć plaster szynki. Posypać rzeżuchą, na środku ułożyć połówkę jajka (wypukłą stroną do dołu), zlepić ciasto u góry. Ułożyć na blasze do pieczenia, zlepioną częścią do dołu. Odstawić na 10 min. do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 30 min.
Przepis na domową wędzarnię
Składniki:
- otwarty teren
- beczka
- rura
- deska do przykrycia beczki
- stos gałęzi z drzew liściastych
Przygotowanie:
Bierzemy beczkę, robimy w niej z boku dziurę, do dziury wkładamy rurę. Do beczki wkładamy mięso. W rurze rozpalamy ognisko z gałęzi drzew liściastych (dym musi wlatywać do beczki i wędzić mięso). Beczkę przykrywamy jakąś deską, niezbyt szczelnie, aby dym miał swobodne ujście.
Zobacz też:
Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego
Pieczone wędliny, które zrobisz w domu. Przygotuj je według sprawdzonych przepisów
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN