Materiał promocyjny

Świąteczne wędzonki

''Świąteczne wędzonki w Dzień Dobry TVN'', kwiecień 2011.
Wędzonki i inne pyszności. Święta Wielkanocne za pasem, więc komponowanie menu czas zacząć! W naszej kuchni Piotr Kucharski, zwycięzca II edycji „Gotuj o wszystko” pokazał, że świąteczna wędlina to nie tylko płasko ułożone plastry na talerzu, lecz także chleb upieczony z kostkami chorizo i kiełbasa duszona w ciemnym piwie. A dla prawdziwych fanów wędzonek – sposób na urządzenie domowej wędzarni.

Chleb z pikantna kiełbasą

Składniki:

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 ml wody
  • 650 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta cukru

Dodatki:

  • 400 g pikantnej kiełbasy (np. chorizo), pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 200 g drobno pokrojonej mozzarelli
  • 1 jajko
  • świeże, posiekane liście bazylii
  • świeże, posiekane liście pietruszki

Przygotowanie:

W dużej misce rozpuścić w wodzie drożdże i cukier. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek. Wyrobić na gładka masę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC.Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, dodać kiełbasę i podsmażyć. Dodać cebulę i czosnek, znów podsmażyć. Odstawić do ostudzenia, po czym dodać bazylię i pietruszkę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, wymiarami zbliżony do wymiarów naszej blachy do pieczenia. Podsmażoną kiełbasę z dodatkami wyłożyć równomiernie na całość rozwałkowanego ciasta, zostawiając wolne 2-3 cm na brzegach. Ser mozarella ułożyć równomiernie na wcześniej położonych dodatkach. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami zimnej wody i wysmarować brzegi ciasta, po czym zrolować. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu pozostałym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35 – 40 minut.

Żurek z pulpecikami

Składniki:

  • 2 l wody
  • 200 g wędzonych żeberek
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 300 g kiełbasy białej surowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

Wlać wodę do garnka. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, żeberka, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 30 min. W tym czasie podsmażyć na patelni pokrojone w kostkę cebulę i dodać do wywaru. Z kiełbasy wyjąć mięso, uformować małe pulpeciki i gotować je w wywarze. Następnie dodać zakwas oraz przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem.

Kiełbasa duszona w ciemnym piwie

Składniki:

  • 4 kiełbasy polskie (surowe, długo dojrzewające)
  • 3 cebule pokrojone w piórka
  • 1 łyżka oleju
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 butelki ciemnego piwa
  • 3-4 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 laska cynamonu
  • 3-4 goździki

Przygotowanie:

Kiełbasy nakłuć widelcem. Cebule i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać kiełbasy, zalać piwem. Dodać przyprawy, dusić na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiełbasy podawać polane piwem, z dodatkiem cebulki.

Jajka z szynką w cieście

Składniki:

Ciasto:

  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 4 jajka, ugotowane na twardo, przekrojone na połowę
  • 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • pęczek rzeżuchy

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładka elastyczną masę, podzielić na 8 części. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty, na każdym ułożyć plaster szynki. Posypać rzeżuchą, na środku ułożyć połówkę jajka (wypukłą stroną do dołu), zlepić ciasto u góry. Ułożyć na blasze do pieczenia, zlepioną częścią do dołu. Odstawić na 10 min. do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 30 min.

Przepis na domową wędzarnię

Składniki:

  • otwarty teren
  • beczka
  • rura
  • deska do przykrycia beczki
  • stos gałęzi z drzew liściastych

Przygotowanie:

Bierzemy beczkę, robimy w niej z boku dziurę, do dziury wkładamy rurę. Do beczki wkładamy mięso. W rurze rozpalamy ognisko z gałęzi drzew liściastych (dym musi wlatywać do beczki i wędzić mięso). Beczkę przykrywamy jakąś deską, niezbyt szczelnie, aby dym miał swobodne ujście.

Zobacz też:

Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego

Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana na Wielkanoc: jajka faszerowane, biała kiełbasa w sosie i pascha wielkanocna

Pieczone wędliny, które zrobisz w domu. Przygotuj je według sprawdzonych przepisów

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości