Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN afrodyzjaki: szparagi, krewetki i czekolada!

Przepisy kulinarne

Dziś Międzynarodowy Dzień Seksu. Z tej okazji Samar Khanafer w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała afrodyzjaki. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak: bruschetta z bobem, risotto ze szparagami i krewetkami, a na deser mus czekoladowym z rabarbarem i kardamonem. Lubicie?

Bruschetta z bobem

Składniki:

1 bagietka korzenna

0,5 kg bobu

natka z pietruszki

świeża mięta

sok z 0,5 cytryny

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek

1 opakowanie jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku

szynka włoska prosciutto

Przygotowanie:

Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie część odłożyć do przybrania, zaś resztę zblendować z jogurtem, niewielką ilością wody z gotowania, czosnkiem i sokiem z cytryny. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i drobno posiekaną natką oraz miętą. Tak przygotowaną pastę możemy przechowywać w lodówce 1-2 dni lub zjeść od razu.

W między czasie robimy chipsy z szynki. Na pergamin wykładamy plasterki szybki i pieczemy 5-6 minut w 200 stopniach.

Pieczywo pokroić, opiec z dwóch stron - w piekarniku lub tosterze. Lekko skropić oliwą z oliwek i posmarować pastą. Posypać pozostałym bobem i ułożyć chipsy z szynki.

Risotto ze szparagami i krewetkami

Składniki:

10-12 krewetek

1 pęczek zielonych szparagów

1 mała cebula

1 szklanki ryżu

200 ml białego wina

0,5 startej łyżeczki skórki z cytryny

1 ząbek czosnku

sok z 0,5 cytryny

przyprawy: sól, pieprz, szczypta szafranu

ok. 600 ml bulionu jarzynowego

50 g parmezanu

50 g masła

oliwa z oliwek

natka z pietruszki - opcjonalnie do podania

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oliwie z oliwek. Następnie dodać surowy, przepłukany ryż i podsmażać go 2-3 minuty. Dodać wino, delikatnie je odparować. Dodawać pokrojone w 2-3 cm paski szparagi (bez główek), sól, pieprz, skórkę z cytryny i szafran. Dolać bulionu i gotować, nieustannie mieszając i dolewając bulionu. Kiedy ryż będzie al dente dodać główki szparagów, parmezan i masło. Gotować, dalej delikatnie mieszając.

W międzyczasie na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażać krewetki po 2 minuty z każdej strony. W połowie smażenia dodać czosnek i skropić krewetki sokiem z cytryny.

Mus czekoladowym z rabarbarem i kardamonem

Składniki:

200 g czekolady gorzkiej

100 g śmietanki 30%

szczypta kardamonu

30 dag truskawek

2-3 laski rabarbaru

2 łyżki miodu

1 laska wanilii

2 łyżki pistacji

Przygotowanie:

W garnku podgrzewać śmietankę z czekoladą i kardamonem aż do połączenia wszystkich składników. Następnie masę schłodzić w lodówce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Rabarbar pokroić w 2-3 cm paski, truskawki bez szypułek pokroić na pół i wymieszać z wanilią i miodem. Piec 20 minut.

Kiedy masa czekoladowa przestygnie ubić ją i przełożyć do szklanek. Na górę wykładać pieczony rabarbar z truskawkami. Posypać posiekanymi pistacjami. Podawać schłodzone.

Lemoniada z lubczyku

Składniki:

6 gałązek lubczyku

1 grejpfrut

1 cytryna

1 łyżka brązowego cukru

1 l wody

Przygotowanie:

Lubczyk (4-5 gałązek) blendować z niewielką ilością wody. Następnie przecisnąć przez sitko. Dodać cukier brązowy, wodę i pokrojoną w plasterki cytrynę oraz grejpfrut. Do podania mocno schłodzić i ozdobić gałązkami lubczyku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości