Sałatka z kurczaka, awokado i truskawek
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- sól i pieprz
- świeży tymianek
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu
- 1 dojrzałe awokado
- 200 g truskawek
- miks sałat: rukola, szpinak, lodowa, mizuna
Sos:
- 5 truskawek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 150 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka przyprawić solą i pieprzem, tymiankiem i kminem. Następnie usmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron i dopiec w rozgrzanym piekarniku do 140ºC przez 5-7 minut. Sałaty porwać na mniejsze kawałki i wymieszać z e sobą. Na wierzchu ułożyć pokrojone awokado, kurczaka i truskawki.
Składniki na sos zmiksować i polać nim sałatkę.
Grzanki z botwinką i truskawkami marynowanymi w pieprzu
Składniki:
- 200 g kremowego koziego sera
- 4 kromki jasnego pieczywa na zakwasie
- 1 pęczek botwinki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 300 g truskawek
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
Truskawki pokroić na połówki lub jeśli duże to na ćwiartki. Pieprz wymieszać z octem i polać nim truskawki. Odstawić do zamarynowania.
Chleb opiec z obu stron aby był chrupiący. Botwinkę umyć, buraczki pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą i masłem, następnie dodać pokrojone łodyżki, a na końcu liście. Całość dusić przez kilka minut.
W tym czasie na małej patelni przygotować omlety. W miseczce rozbełtać 2 jajka, przyprawić solą i pieprzem i wylać na ciepłą patelnię natłuszczoną masłem. Miękką szpatułką unosić boki omleta aby pod spód wpłynęło jeszcze nie ścięte jajko. Gdy wierz już nie jest płynny, zwinąć omlet tworząc rulonik. Dopiec jeszcze z obu stron po 1 minucie. W ten sam sposób przygotować drugiego omleta.
Pieczywo posmarować serkiem, ułożyć na nim podsmażoną botwinkę, na niej ułożyć omlet i całość posypać marynowanymi w pieprzu i occie truskawkami.
Truskawkowo-ziołowo herbata
Składniki:
- 200 g truskawek
- garść młodych liści szałwii
- garść listków mięty
- kilka kwiatów mniszka lekarskiego
- liście truskawki-opcjonalnie
- miód do osłodzenia
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i pokroić w kostkę, dodać do dzbanka. Dodać umyte zioła oraz kwiaty. Zalać gorąca wodą i odstawić na 10 minut do zaparzenia. Ewentualnie dosłodzić miodem do smaku.
Truskawkowa tarta bez pieczenia
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki niesolonych paluszków
- 100 g rozpuszczonego masła
- 50 g brązowego cukru
- Krem:
- 2 opakowania serka mascarpone
- 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 18%
- 4-5 łyżek miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 500-600 g truskawek
Sposób przygotowania:
Paluszki zmiksować w robocie kuchennym. Dodać cukier i masło, ponownie zmiksować aby stworzyła się jednolita masa. Wyłożyć nią formę od tarty. Wstawić do lodówki aby masło ściągnęło.
Mascarpone wymieszać ze śmietaną, sokiem, skórką z cytryny, osłodzić miodem. Masą wypełnić wyłożoną formę od tarty.Truskawki pokroić i ułożyć na górze.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN