Materiał promocyjny

Tartiflette i naleśniki - pyszne dania z sokiem jabłkowym

Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Źródło: Dzień Dobry TVN
Naturalna kwaskowość soku jabłkowego podkręca smak wielu dań. Doskonale sprawdza się w przypadku tartiflette i naleśników. Takie pyszności przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Eliza Mórawska-Kmita.

Rozgrzewające jabłko

Składniki na rozgrzewające jabłko:

  • 1 litr (lub więcej) Grzanego Jabłka od Braci Sadowników
    • pomarańcza
      • jabłko ze skórką - pokrojone w cienkie plasterki
        • 3-4 laski cynamonu (najlepiej jak najcieńsze)
          • laska wanilii
            • 1-2 gwiazdki anyżu
              • szczypta gałki muszkatołowej
                • 5-6 goździków

                  Jak przygotować rozgrzewające jabłko:

                  Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zostawić na ok. 15-30 minut, a następnie delikatnie podgrzać do pożądanej temperatury.

                  Rozgrzewające jabłko
                  Rozgrzewające jabłko
                  Rozgrzewające jabłko
                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                  Tartiflette z jabłkami

                  Składniki na tartiflette z jabłkami:

                  • 1,5 kg ziemniaków, cieniutko pokrojonych w plasterki
                    • 2-3 jabłka Gala od Braci Sadowników
                      • łyżeczka soku z cytryny
                        • 300 g niewędzonego boczku, drobno pokrojonego
                          • 2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki
                            • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
                              • 350 g sera typu Camembert
                                • 600 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
                                  • 100 ml białego wina
                                    • 100 ml Grzanego Jabłka od Braci Sadowników
                                      • łyżka masła do posmarowania formy do pieczenia
                                        • pikle, kiełbaski - do podania

                                          Jak przygotować tartiflette z jabłkami:

                                          Śmietankę mieszamy z winem i Grzanym Jabłkiem, dodajemy pieprz. Jeśli używamy starych ziemniaków, to najpierw plasterki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy i przekładamy na papierowy ręcznik. Jeśli używamy młodych ziemniaków, pomijamy etap z ich blanszowaniem.

                                          Jabłka kroimy w cienkie plasterki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Boczek smażymy na patelni. Następnie odkładamy go na talerz i zostawiamy tłuszcz. Wrzucamy na patelnię cebulę i podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy jeszcze czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Na koniec ponownie dokładamy odstawiony wcześniej boczek.

                                          Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wypełniamy ziemniakami i jabłkami. Na wierzchu układamy boczek, kładziemy plastry sera. Posypujemy pieprzem, solą. Potem znowu warstwa ziemniaków itd. Zalewamy wszystko śmietanką z winem. Pieczemy ok. 1-1,5 godz. Czas pieczenia zależy od tego, jak szybko ziemniaki będą miękkie. Sprawdzamy po godzinie i w razie konieczności dopiekamy nieco dłużej.

                                          Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika na około kwadrans przed podaniem. Świetnie smakuje z piklami i dobrej jakości wędlinami i serami.

                                          Tartiflette z jabłkami
                                          Tartiflette z jabłkami
                                          Tartiflette z jabłkami
                                          Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                          Grube naleśniki z jabłkami i solonym karmelem

                                          Składniki na grube naleśniki z jabłkami:

                                          Ciasto:

                                          • 2 jajka
                                            • 150 g maślanki
                                              • około 1/2 szklanki Grzanego Jabłka od Braci Sadowników
                                                • 100 g mąki pszennej
                                                  • płaska łyżka cukru pudru

                                                    Karmel:

                                                    • 4 łyżki białego cukru
                                                      • 2 łyżki śmietany 36 proc.
                                                        • 1/2 łyżeczki soli morskiej
                                                          • 1/2 łyżki masła
                                                            • świeży rozmaryn do dekoracji

                                                              Jak przygotować grube naleśniki z jabłkami:

                                                              Naleśniki: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, odstawiamy. Żółtka łączymy z maślanką i Grzanym Jabłkiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy (nie miksujemy). Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki czemu naleśniki będą puszyste. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego. Rozprowadzamy 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony.

                                                              Karmel: na patelni rozpuszczamy cukier mieszając, by się nie spalił. Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło. Kiedy lekko przestygnie, polewamy nim naleśniki. Wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem.

                                                              Naleśniki z jabłkami
                                                              Naleśniki z jabłkami
                                                              Naleśniki z jabłkami
                                                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Izabela Dorf

                                                              Źródło: Eliza Mórawska-Kmita

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                              Materiał promocyjny
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana