Pierś z kurczaka zawiera dużo przyswajalnego białka i witamin z grupy B, szpinak zaś jest bogaty w witaminę C, wapń, magnez i potas. Razem tworzą pełnowartościowy posiłek, który dodaje energii i nie jest zbyt kaloryczny.
Przepis - makaron spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
· 200 g makaronu spaghetti,
· 250 g pokrojonych piersi z kurczaka,
· sól,
· czarny pieprz,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· 2 łyżki oleju roślinnego,
· 1 szklanka koncentratu pomidorowego,
· 85 g szpinaku baby,
· 1 szklanka gęstej śmietany,
· 2 plastry boczku,
· parmezan.
Przygotowanie:
1. Na patelnię wlej olej i usmaż plastry boczku, aż będą chrupiące. Zdejmij z ognia, odczekaj aż wystygną i pokrój lub porwij na małe kawałki.
2. Wlej wodę do dużego garnka i zagotuj. Dodaj makaron i gotuj przez 7 minut.
3. Podgrzej patelnię, dodaj olej i piersi z kurczaka. Przypraw solą i pieprzem, polej sosem sojowym i smaż, aż uzyskasz złocisto-brązowy kolor.
4. Na innej patelni dodaj olej, koncentrat pomidorowy, liście szpinaku i śmietanę.
5. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron, kurczaka i boczek. Wymieszaj całość.
6. Podawaj z utartym parmezanem.
Przepis na kurczaka faszerowanego szpinakiem
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Całkowity czas: 30 minut
Porcje: 4
Składniki:
· 4 piersi z kurczaka,
· 1 łyżka oliwy z oliwek,
· 1 łyżeczka papryki,
· 1 łyżeczka soli,
· ¼ suszonego czosnku,
· ¼ suszonej cebuli,
· 100 g śmietankowego sera,
· ¼ szklanki parmezanu,
· 2 łyżki majonezu,
· 1½ szklanki posiekanych liści szpinaku,
· 1 łyżeczka posiekanego czosnku,
· ½ łyżeczki papryki.
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 190°C. Ułóż kurczaka na desce do krojenia i polej oliwą.
2. Do małej miski wsyp paprykę, dodaj ½ łyżeczki soli, suszoną cebulę, czosnek i wymieszaj. Posyp kurczaka po obu stronach.
3. Używając ostrego noża natnij z boku filetu głęboką kieszonkę.
4. Do małej miski dodaj śmietankowy ser, parmezan, majonez, szpinak, czosnek, paprykę i ½ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj.
5. Kieszonki wypełnij po równo gotowym farszem.
6. Włóż piersi z kurczaka do odpowiednio dużego naczynia. Piecz bez nakrycia przez 25 minut.
Przepis - pierś kurczaka ze szpinakiem i boczkiem
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Całkowity czas: 20 minut
Porcje: 3-5
Składniki:
· 3 plastry boczku,
· 2 piersi z kurczaka,
· ¾ szklanki bulionu,
· 1 łyżka masła,
· 2 łyżki siekanego czosnku,
· 1½ szklanki świeżych liści szpinaku.
Przygotowanie:
1. Na dużej patelni usmaż boczek na chrupko. Zdejmij z ognia i po ostygnięciu pokrój lub porwij na małe kawałki.
2. Na patelnię wrzuć kurczaka, smażąc na obu stronach około 4-6 minut. Kurczak może być jeszcze surowy, wystarczy, żeby się zarumienił. Zdejmij filety z patelni.
3. Dodaj 2 łyżki bulionu do patelni, następnie rozpuść na patelni masło, dodaj czosnek i poczekaj aż się zarumieni. Dodaj resztę bulionu, następnie wrzuć z powrotem piersi z kurczaka.
4. Gotuj około 5 minut, aż z bulionu powstanie gęstszy sos.
5. Dodaj szpinak, zamieszaj, a następnie zmniejsz ogień.
6. Posyp całość boczkiem.
7. Kiedy szpinak będzie miękki i skurczony, zdejmij z ognia i podaj.
Przepis - sałatka z kurczakiem, szpinakiem , awokado i kozim serem
Czas przygotowania: 20 min
Porcje: 4
Składniki:
Sałatka:
· ¼ szklanki nasion słonecznika,
· 8 szklanek posiekanego szpinaku,
· 1 szklanka pomidorków cherry (przekrojonych na pół),
· 1½ szklanki piersi z kurczaka w kawałkach (upieczonej),
· 1 duże awokado w plastrach,
· ½ szklanki ziaren kukurydzy (ugotowanych, zamrożonych lub z puszki),
· ⅓ szklanki sera koziego (lub fety).
Dressing:
· 3 łyżki octu winnego,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· 1 łyżka musztardy dijon,
· sól,
· czarny pieprz.
Przygotowanie:
1. Nagrzej małą patelnię na małym ogniu. Praż nasiona słonecznika, aż lekko zbrązowieją.
2. Wsyp liście szpinaku do dużej miski, dodaj nasiona, pomidory, kurczaka, awokado, ziarna kukurydzy i ser.
3. W małej miseczce mieszaj ocet, oliwę i musztardę, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przypraw solą i pieprzem. Sałatkę polej dressingiem i lekko zamieszaj. Gotowe!
Zobacz film: Omlet ze szpinakiem płatkami owsianymi
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: E+