Ciasto z owocami leśnymi i ricottą
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
5 łyżek oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta szafranu
3/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka octu
Opakowanie (ok. 200 g) serka ricotta
3 łyżki cukru trzcinowego
Opakowanie cukru waniliowego
Szklanka owoców leśnych (np. mrożonych)
Przygotowanie:
Mąkę, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, miód, olej, sodę, proszek do pieczenia, rozdrobniony szafran oraz wodę mieszamy w misce trzepaczką. Następnie dodajemy ocet i całość ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy w temp. 200 st ok. 40 minut ( aż wyrośnie i się przyrumieni). W tym czasie mieszamy ricottę z mrożonymi owocami, cukrem trzcinowym i waniliowym.
Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na dwie części, ( aby uzyskać dwa blaty). Dolną część kroimy na trójkąty, którymi wykładamy środek wyłożonej folią spożywczą miski. Średnica miski musi być mniejsza od średnicy tortownicy. Na ciasto wykładamy masę serowo-owocową i całość przykrywamy drugim krążkiem ciasta, który przycinamy tak, by miał średnicę taką sama jak miska. Całość dociskamy i obciążamy Np. jakimś naczyniem i chowamy do lodówki na min. 2 godziny.
Domowe bułeczki
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej razowej graham
2 szklanki mąki pszennej białej
ok. 1 szklanka mąki do podsypywania
1 łyżeczka soli
1/4 kostki drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
letnia woda
sezam, czarnuszka, słonecznik, mak
Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z cukrem, gdy się rozpuszczą, dodajemy do nich letnie mleko i łyżkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę pszenną razową, białą, dodajemy sól i wlewamy wyrośnięte drożdże. Na wstępnie powoli wlewamy wodę mieszając mąkę tak, by powstało luźne ciasto ( nie ugniatamy). Potem wykładamy na posypany mąką blat. Wyrabiamy kulkę cały czas podsypując ciasto mąką. Gdy przestanie się kleić do rąk, formujemy małe bułeczki i obtaczamy w sezamie, maku, słoneczniku lub czarnuszce. Wstawiamy do piekarnika i pozostawimy do wyrośnięcia w temp. 50 st. Po 20-30 min. pieczemy w temp. 200st aż bułeczki się przyrumienią.
Pakora z brokułów
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki groszkowej
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki sezamu
3/4 szklanki lodowatej wody
1/2 łyżeczki soli
szczypta proszku do pieczenia
sos jogurtowo-ziołowy:
1 szklanka jogurtu
szczypiorek, natka pietruszki, koperek
1 ząbek czosnku
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 brokuł podzielony na jednakowej wielkości różyczki
olej do głębokiego smażenia (np. słonecznikowy)
Przygotowanie:
Mieszamy trzepaczką wszystkie składniki ciasta i zanurzamy w nim różyczki brokułu. Następnie delikatnie, tak by się nie poparzyć wkładamy, je do rozgrzanego oleju. Smażymy, aż staną się złocisto-brązowe. Podajemy z sosem jogurtowym: jogurt mieszamy z drobno poszatkowanymi ziołami, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i sokiem z cytryny.
Pasta prowansalska
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
1/2 kostki miękkiej polskiej fety
1 łyżka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
3 pomidory bez skórki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę miksujemy z fetą i mieszamy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, wyciśniętym ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i oliwą.
Pasta słonecznikowa
Składniki:
1 szklanka sklarowanego masła
1/2 szklanki pestek słonecznika
1 jabłko
1 cebula
2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do gorącego sklarowanego masła wrzucamy pestki słonecznika. Gdy pestki się przyrumienią dorzucamy do nich drobno pokrojoną cebulę, która po kilku minutach zeszkli się. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, słodką i ostrą paprykę, majeranek, sól i pieprz.. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Pasta włoska
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
1 szklanka ricotty
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
garść czarnych oliwek
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki oregano
1 ostra paryczka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę miksujemy z ricottą. Następnie dodajemy drobno pokrojone: oliwki, cebulę, czerwoną i ostrą paprykę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Szampan cytrynowy
Składniki:
0,5 l wody mineralnej gazowanej
0,2 l soku winogronowego
2 łyżki miodu
2 cytryny
1 limonka
mała kiść winogron
biały cukier do przyozdobienia
Przygotowanie:
Sok winogronowy dokładnie mieszamy z miodem, sokiem z dwóch cytryn i dodajemy wodę. Szampana podajemy w kieliszkach do Martini, których brzegi obtaczamy w cukrze. Do każdego kieliszka wrzucamy odrobinę pokruszonego lodu, winogrono i ozdabiamy plasterkiem limonki.
Szampan malinowy
Składniki:
0,7 l wody mineralnej gazowanej
opakowanie (ok. 400 g) malin mrożonych
3 łyżki cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Maliny gotujemy z cukrem aż staną się miękkie i puszczą sok. Następnie przecedzamy przez sitko. Powstały syrop wystudzamy i mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Podajemy w kieliszkach do szampana z kostkami lodu.
Tarta z kalafiorem i szałwią
Składniki:
1/2 szklanki mąki białej
1/2 szklanki mąki razowej
1/3 kostki masła (250 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże łyżki śmietany
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
3 duże różyczki kalafiora
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
5 listków świeżej szałwii lub pół łyżeczki suszonej
sól do smaku
5 pomidorków cherry
Sos beszamelowy:
Składniki:
1 szklanka mleka
1 duża łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, dorzucamy masło, oliwę oraz sól i stawiamy na małym gazie. Gdy masło całkowicie się rozpuści, wsypujemy mąkę, którą musimy dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki. Po minucie mieszania sos zdejmujemy z gazu. Mąkę białą, razową i kaszę mieszamy z pokrojonym masłem, proszkiem do pieczenia , śmietaną i szczyptą soli. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na 20-30 minut do lodówki. W tym czasie na tarce ścieramy kalafiora. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony ząbek czosnku, kalafiora, szałwię oraz odrobinę soli i całość smażymy aż kalafior delikatnie się przyrumieni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek ( ok.3 mm), który następnie układamy w foremce ( nadmiar ciasta obcinamy nożem). Ciasto nakłuwamy widelcem i stawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, na termoobiegu w temp. 200 st. aż się delikatnie przyrumieni, Następnie na ciasto wylewamy sos beszamelowy, następnie farsz kalafiorowy, a sam wierzch ozdabiamy przekrojonymi na pól pomidorkami. Całość zapiekamy w temp. 200 ST na termoobiegu ok. 15-20 min.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN