Faszerowane liście pora – przepis Grzegorza Zawieruchy

W Kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotowywał dania z serem.
Grzegorz Zawierucha w Łodzi
Źródło: fot. Wojciech Olkuśnik/East News
Por jest nie tylko smaczny. Zawiera również wiele wartościowych składników odżywczych. W kuchni Dzień Dobry TVN dania z jego wykorzystaniem przygotował Grzegorz Zawierucha. Sprawdź przepis na faszerowane liście pora.
Faszerowane liście pora - przepis

Składniki:

  • 4 bardzo grube pory
    • 500 g mielonej cielęciny
      • 1/3 szklanki ryżu
        • 5 pomidorów suszonych z zalewy
          • 1 jajko
            • ½ łyżeczki suszonego tymianku
              • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
                • 3 pomidory malinowe
                  • 1 mała cukinia
                    • 4 gałązki tymianku
                      • 1 łyżeczka oregano
                        • 200 ml białego wytrawnego wina
                          • 20 plasterków cienkiego boczku
                            • 1/3 łyżeczki curry
                              • sól i pieprz do smaku
                                • oliwa z oliwek
                                  • małe wykałaczki

                                    Faszerowane liście pora - sposób przygotowania

                                    1. Z białych części porów wycinamy ok. 6 centymetrowe kawałki, przecinamy wzdłuż i zachowujemy 12 najgrubszych „ruloników” z liści. Część pozostałego pora wykorzystamy dalej w przepisie, resztę możemy wykorzystać do zupy krem.
                                      1. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy ½ szklanki posiekanej drobnej części pora. Lekko szklimy i dodajemy ryż. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy ryż do miękkości na małym ogniu. Odstawiamy do wystudzenia.
                                        1. Do miski wkładamy mielone mięso cielęce, wystudzony ryż, posiekane pomidory z zalewy, jajko oraz tymianek i czosnek. Farsz dobrze mieszamy i zawijamy go w przygotowane kawałki liści pora. Następnie każdy kawałek zawijamy w 2 plasterki boczku, spinamy wykałaczkami i odkładamy na bok.
                                          1. Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy ½ szklanki posiekanej białej części pora. Kiedy lekko się zeszkli, dodajemy cukinię pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażamy ok. 3 minuty i dodajemy pomidory obrane ze skórki i lekko przesiekane.
                                            1. Kiedy płyn odparuje, wlewamy białe wino i dodajemy przyprawy (oregano, tymianek, curry, sól i pieprz). Kiedy wino lekko wyparuje, wyłączamy palnik i układamy w środku faszerowane ruloniki z pora (wcześniej możemy je lekko obsmażyć na patelni, żeby boczek się zarumienił).
                                              1. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok 40 minut.

                                                Zobacz także:

                                                Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                Źródło zdjęcia głównego: fot. Wojciech Olkuśnik/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości