Pesto z pietruszki – polski pomysł na włoski przysmak

Pesto z pietruszki
Fot. Michael Moeller/ Getty Images
Choć oryginalny przepis na pesto nakazuje użycia liści bazylii, równie dobrze możemy go przygotować z natki pietruszki. Wystarczy trochę zieleniny, migdały, cytryna, oliwa i kilka chwil, a pyszny sos pesto z pietruszki będzie gotowy.

Pesto z pietruszki możemy przygotować zamiast tradycyjnego pesto z bazylii . Możemy zjadać je na bieżąco, ale równie dobrze przechowywać jakiś czas w lodówce lub zamrozić na zimę. Do przygotowania pesto potrzebujemy blendera, miksera lub moździerza. Orzechy, migdały lub pestki, które wykorzystamy do sporządzenia pesto, musimy najpierw uprażyć na patelni.

Pesto z pietruszki – przepisy

Aby przyrządzić pesto z pietruszki, przygotowujemy następujące składniki:

· 2 pęczków pietruszki,

· ¼ szklanki migdałów,

· 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny,

· ½ ząbka czosnku,

· sól i pieprz,

· 3-5 łyżek oliwy.

Wszystkie składniki (poza oliwą) umieszczamy w naczyniu i blendujemy. Musimy pamiętać, by robić to jak najkrócej, bo warzywa lubią więdnąć i tracić swój smak. Na koniec dodajemy oliwę i jeszcze raz szybko łączymy składniki.

Innym pomysłem na wykonanie pesto z pietruszki jest przepis z dodatkiem szpinaku – który łagodzi, nieco ostry, smak pietruszki – oraz serem (parmezanem). Oto niezbędne składniki:

· 1 pęczek natki pietruszki,

· 1 garść szpinaku,

· ½ szklanki orzechów (piniowe, włoskie, nerkowce, macadamia lub migdały),

· 2-3 ząbki czosnku (obrane z łupinek),

· 80 ml oleju lub oliwy,

· kawałek papryczki chili,

· 50 g sera typu parmezan,

· sól i pieprz,

· opcjonalnie podsmażona cebula (poszatkowana drobno).

Wykonanie jest wciąż banalne, ponieważ polega na połączeniu wszystkich składników za pomocą blendera lub moździerza.

Domowe pesto z pietruszki bez blendowania i ucierania

Choć zazwyczaj w przepisach na pesto znajdujemy uwagę, że składniki należy utrzeć/zblendować, sos możemy także przygotować zupełnie inaczej. Natkę pietruszki warto drobno posiekać, bez miksowania jej na papkę. Do tak przygotowanej natki dodajemy starty ser (bezpośrednio do miski, w której mamy pokrojoną pietruszkę). Ser powinien być twardy (np.: Parmigiano Reggiano), najlepiej też zetrzeć go samodzielnie, nie kupować gotowych startych serów. Ser mieszamy z pietruszką i dodajemy orzechy . Możemy użyć orzechów nerkowca, pinii czy włoskich. W blenderze ucieramy je na drobne kawałki i dodajemy do pietruszki i sera. Całość solimy i dolewamy oliwy, a następnie mieszamy. Pesto jest gotowe do włożenia do słoiczków. Musimy pamiętać, by dokładnie zamknąć sos w słoiczkach, tak, by nie dostało się powietrze. Na wierzch wlewamy odrobinę oliwy, by zakryła pesto, co pozwoli zachować dłużej jego świeżość. Słoiczki zakręcamy i wstawiamy do lodówki, gdzie mogą stać dwa tygodnie. Możemy też mrozić słoiczki z pesto , co pozwoli nam korzystać z sosu przez dłuższy czas. Pesto z pietruszki możemy wykorzystać do makaronu, kanapek, grzanek, pizzy, spaghetti.

Pesto z pietruszki inaczej

Pesto możemy przygotowywać z różnymi dodatkami, np.: z awokado. Potrzebujemy kilku składników:

· 1 awokado,

· ½ szklanki pestek słonecznika,

· ząbek czosnku,

· ½ pęczka natki pietruszki,

· ½ pęczka szczypiorku,

· 2 łyżki soku z cytryny.

Słonecznik prażymy na suchej patelni, a następnie przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy czosnek, natkę i szczypiorek, rozdrabniamy składniki. Następnie dorzucamy awokado i sok z cytryny. Miksujemy przez 10 sekund. Podajemy z makaronem lub chlebem czy grzankami.

Możemy też wypróbować przepis na pesto z pietruszki z suszonymi pomidorami . Do przygotowania potrzebujemy posiekanej natki pietruszki (1 szklankę), kilka listów bazylii, kilka pomidorków suszonych w oleju (3-5), sok z cytryny i skórkę otartą (z ½ cytryny), ½ szklanki oleju (z awokado, orzechów laskowych), 2 łyżki słoneczników, łyżkę startego parmezanu, 2 ząbki czosnku starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodając tyle oliwy, ile konieczne jest do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pesto z pietruszki możemy wykorzystać jako marynatę do ryby. Przygotowujemy pęczek koperku i pęczek natki pietruszki, oba siekamy drobno. Dodajemy do nich 2 ząbki czosnku, sól i pieprz i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy oliwę. Marynatą smarujemy rybę (pstrąga) i wkładamy na godzinę do lodówki. Rybę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Możemy podawać z warzywami.

Pesto z pietruszki nadaje się w zasadzie do wszystkiego. Możemy podać go z ulubionym makaronem, jako dodatek do risotto, dań rybnych, sosów sałatkowych, użyć jako marynatę do ryb czy mięsa, podać do jajek gotowanych. Warto spróbować różnych wariacji z sosem pesto z pietruszki.

Zobacz film: Sylwia Majcher: Z liści rzodkiewki robię pesto. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości