Szybko i sprawnie, najlepiej bez serwetki. Na imprezie i na ulicy - finger food sprawdza się świetnie. Drobne przekąski jedzone rękami to nieodzowny element w menu każdego gospodarza. W Hiszpanii - „tapas”, w Grecji - „meze”, a w Polsce - przekąski, „zakuski” w Rosji i antipasti we Francji.
Kanapeczki z pastą wątrobianą „Ala Baron”
Składniki:
200 g wątróbek drobiowych
200 g masła
Kieliszek rodzynek
Ew. 50 ml miodu pitnego – najlepszy będzie półtorak
Ew. mielone przyprawy korzenne np. anyż
Sól i pieprz do smaku
Kilka kromek chleba
Przygotowanie:
Rodzynki namaczamy w miodzie lub wodzie przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Oczyszczamy wątróbki i smażymy je na złoto w trzech łyżkach masła. Kiedy będą gotowe. Odstawiamy i topimy masło w garnku. W międzyczasie ściągamy szumowiny z gotującego się masła. Klarowne masło odstawiamy. Rodzynki i wątróbkę miksujemy na gładką masę w blenderze powoli dodając klarowane masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z razowym chlebem w formie kanapek.
Pieczony ziemniak w biegu
Składniki:
4 i więcej ziemniaków (najlepsze będą te do pieczenia)
4 łyżki masła i więcej
4 łyżeczki polskiego sera (carski lub bursztyn)
200 g domowej roboty śledzi w oleju
100 g domowych marynowanych grzybków
Przygotowanie:
Z tą potrawą mam silne wspomnienia mam. Jest to fast i można by rzec, również finger food w wielu krajach na wschód od naszej granicy. Pyszny i ekspresowy… może kiedyś zagości i w naszym kraju.
Ziemniaki pieczemy dość długo w folii (w skórze, a tę dobrze szorujemy). Tak by w środku ziemniak był kremowy, a skórka chrupiąca. Kiedy będzie gotowy, rozkrawamy go na pół, miażdżymy widelcem i dodajemy łyżkę masła i łyżeczkę tartego sera. Pieczone ziemniaki serwujemy z różnymi dodatkami. Ja lubię śledzie i marynowane grzybki… mniam.
Zapiekane małże w trzech odsłonach by Tomek Jakubiak
Składnik podstawowy:
Małże nowozelandzkie - pudełko 1 kg (można dostać w dużych sklepach, są mrożone i niedrogie)
Odsłona pierwsza:
Składniki:
20 dkg sera Lazur
300 ml śmietany 30%
Szczypta pieprzu kajeńskiego lub ostrego chili
Łyżeczka soku z cytryny
Sól / pieprz
Przygotowanie:
Małże należy rozmrozić, osuszyć i najlepiej odciąć od muszli, aby potem łatwo skonsumować bez zbędnych sztućców. Na patelni rozpuszczamy ser w śmietanie i doprawiamy, chwilę redukujemy, następnie gęstym płynem polewamy małże i zapiekamy w piecu w temp. 190 stopni około 7 minut.
Odsłona druga:
Składniki:
2 łyżki masła
Bułka tarta – tyle, żeby powstała zasmażka jak do leniwych
Serek kozi topiony
Przygotowanie:
Małże należy rozmrozić, osuszyć i najlepiej odciąć od muszli, aby potem łatwo skonsumować bez zbędnych sztućców. Na przygotowane małże kładziemy zasmażkę, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy, aż się zrumienią, około 7-10 minut. Podajemy z małą ilością serka na wierzchu.
Odsłona trzecia:
1 duży pomidor oczyszczony ze skóry i pestek
Pół ząbka czosnku
Łyżka oliwy
Odrobina świeżej bazylii
Odrobina oliwy truflowej – niekoniecznie
6-10 dkg świeżo startego sera Dżiugas lub carski
Przygotowanie:
Małże należy rozmrozić, osuszyć i najlepiej odciąć od muszli, aby potem łatwo skonsumować bez zbędnych sztućców. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odkładamy na sitku na około 20 minut, aby woda z pomidorów całkowicie odciekła. Następnie nakładamy na małże i zapiekamy przed 10 minut. Podajemy z dobrym białym winem, może być perłowe czyli lekko gazowane.
Mini tarty z kaszanką i konfiturą z czerwonej cebuli, i rodzynek
Składniki:
1 kg kaszanki od chłopa z bazaru
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
Dużo świeżo mielonego pieprzu
Kielich czerwonego wina
2 łyżki dobrego masła - najlepiej klarowanego
Ciasto francuskie, może być mrożone
0,5 kg czerwonej cebuli
Sok z dwóch cytryn
Szklanka cukru brązowego
Szklanka wina czerwonego
2 łyżki rodzynek
Łyżeczka masła
Kilka gałązek mocno posiekanego tymianku
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy konfiturę: cebulę drobno siekamy, zasypujemy cukrem i wstawiamy na patelni lub w rondelku na mały gaz. Dusimy około 3 godzin, w tym czasie wrzucamy rodzynki do wina. Po upływie czasu, gdy cebula już straci swoją konsystencję, wlewamy sok z cytryny i rodzynki z winem. Odparowujemy i na koniec dodajemy masło.
Kaszankę obieramy z kiszki i przesmażamy na maśle z rozmarynem (rozmaryn można wcześniej przesmażyć, by masło było aromatyczne. Po kilku chwilach dolewamy wino i doprawiamy. Zdejmujemy z ognia.
Ciasto francuskie układamy na blachę, przykrywamy papierem do pieczenia i obsypujemy grochem, by nam nie urosło. Pod koniec pieczenia zdejmujemy papier, a ciasto smarujemy kaszanką. Po upieczeniu kroimy na kwadraty i każdy dekorujemy konfiturą. Smacznego!
Opracował: Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN