Materiał promocyjny

Małosolne czy kiszone?

ogórki
ogórki
Wakacje tuż tuż, ale Dzień Dobry TVN sezon ogórkowy nie grozi! Idąc za ciosem, w naszej kuchni Andrzej Polani przygotował ogórki małosolne i te o intensywniejszym smaku - ogórki kiszone. Które bardziej Wam smakują?

Zdjęcie: sxc.hu

Ogórki małosolne domowe

Składniki:

1kg ogórków gruntowych

1l wody

1 łyżka soli kamiennej

duża ilość kopru

korzeń chrzanu

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z solą, lekko schładzamy, dodajemy koper, chrzan i zalewamy ogórki. Jeżeli chcemy, by ogórki były juz dobre na dzien następny, odkrawamy ich końcówki.

Ogórki na słodko do ryby na ostro

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem i octem, schładzamy. Do marynaty dodajemy ogórki pokrojone tak jak chcemy.

Składniki:

1kg filetu z sandacza

1 łyżka soli

1 łyżka czarnego pieprzu

1 łyżka białego piperzu

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka ostej papryki

cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka jogurtu naturalnego

tymianek świeży, mięta swieża

Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę i rozcieramy ze wszystkimi przyprawami. Rybę obtaczamy w przyprawach z jednej strony i smażymy na patelni. Masz ochotę na ostrzejszy smak obtocz rybę z dwóch stron. Z jogurtu, mięty, czosnku przygotowujemy sos.

Ogórki z mango do kurczaka

Składniki:

1kg ogórków zielonych

3szt mango

2szt cebuli czerwonej

2szt limonki

sól, cukier, kolendra świeża

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w grubszą kostkę, mango podobnie. Cebulę kroimy w piórka. Ogórki, mango, cebulę czerwoną oraz kolendrą łączymy razem, skrapiamy sokiem z limonki wymieszanym z odrobiną cukru oraz soli.

Składniki:

Kurczak cały

250g sera ricotta

Świeża bazylia, skórka z cytryny

Pieprz czarny

Przygotowanie;

Rricottę łączymy z bazylią, pieprzem czarnym, skórką z cytryny i solą. Takim nieskomplikowanym farszem wypełniamy wyluzowanego kurczaka ale farsz wkładamy tylko pod skórę. Kurczaka smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika.

Sałatka z ogórków, suszonych pomidorów i orzeszków

Składniki:

500g ogórków zielonych

250g pomidorów cherry

Orzeszki ziemne solone

1 op. szpinaku baby

kolendra

sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Pomidory przekrawamy na pół, układamy na pergaminie skórką do dołu, posypujemy solą oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika na temp. 100 stopni. Suszymy około 1.5 godziny. Ogórki kroimy w plastry, łączymy z pomidorami suszonymi, dodajemy orzeszki, posiekana kolendrę. Jeszcze odrobina oliwy i soku z cytryny. Podajemy na lisciach szpinaku.

Bigos z ogórków kiszonych do kromki wiejskiego chleba

Składniki:

500g ogórków kiszonych

500g pieczarek

500g cebuli

500g kiełbasy

pomidory w puszce

pieprz czarny, majeranek, koperek

Przygtowanie:

Pieczarki przesmażamy na patelni do momentu aż całkowicie odparują. Na drugiej patelni przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę. Dusimy do miękkości. Łączymy cebulę, kełbasę oraz pieczarki, dodajemy pokrojone ogórki kiszone i zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Doprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem oraz koprem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości