Makaron chow mein to szybki do przygotowania i bardzo sycący makaron, o bardzo prostym składzie. Po zaledwie 3 minutach jest gotowy do spożycia. Idealnie komponuje się z warzywami, ale może być również podawany z mięsem i krewetkami. Dania z makaronem chow mein przyrządzane są w woku.
Makaron chow mein, smażony z kurczakiem i dodatkiem sosu sojowego, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej, które obecne jest praktycznie w każdym barze szybkiej obsługi.
Makaron chow mein – co to jest?
Chow mein to chiński makaron o bardzo prostym składzie, który zrodził się w Chinach tysiące lat temu. Mąka pszenna, woda i sól to połączenie, które w rezultacie daje sprężysty, odrobinę twardy i pokrojony w cienkie paski makaron. Jest on podstawą kuchni chińskiej i bazą wielu dań mięsnych i warzywnych. Co więcej, makaron przygotowuje się w błyskawiczny sposób. Wystarczy zalać go wrzątkiem i po 3 minutach jest gotowy do spożycia.
Makaron jest produktem kalorycznym, gdyż w 90% jest przygotowywany z mąki pszennej. W 100 gramach makaronu jest ponad 350 kcal. W jego składzie przeważają węglowodany, błonnik i białko. Cena makaronu chow mein to około 6 zł za 250 g.
Makaron chow mein przepisy
Błyskawiczny chiński makaron chow mein gości na stołach w wielu postaciach. Jest doskonałym dodatkiem do warzyw i mięs. Dania z makaronem chow mein Chińczycy jedzą również na ważne święta. Podane w przepisach proporcje dotyczą porcji na 2-3 osoby.
Makaron chow mein z kurczakiem
· 200 g makaronu,
· 150 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski,
· drobno posiekana cebula,
· łyżeczka słodkiej papryki,
· 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
· łyżka nasion sezamu,
· centymetr korzenia imbiru startego na małych oczkach,
· szczypta soli,
· 2 łyżki oleju sezamowego,
· ząbek drobno posiekanego czosnku,
· łyżka sosu sojowego,
· łyżka octu ryżowego.
W woku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Po chwili posyp go słodką papryką i dalej smaż na złocisty kolor. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż kolejne 5 minut. Po upływie tego czasu dodaj wcześniej zalany makaron, imbir, sól, sos sojowy i ocet. Smaż wszystko przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem danie posyp nasionami sezamu i szczypiorkiem. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Makaron chow mein z kurczakiem i kokosem
· 200 g makaronu,
· 150 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski,
· puszka mleka kokosowego,
· garść pędów bambusa,
· czerwona papryka pokrojona w cienkie paseczki,
· marchewka pokrojona w cienkie paseczki,
· 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
· łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
· szklanka bulionu warzywnego,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· 3 łyżki oleju sezamowego.
Rozgrzej olej w woku i dodaj kurczaka. Podczas smażenia dodaj słodką paprykę i smaż wszystko przez 5 minut. Następnie dodaj marchew, paprykę, bulion, sos sojowy i smaż przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Po upływie tego czasu wlej mleko kokosowe i duś, mieszając, aż przygotowany sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodaj wcześniej zalany makaron. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Przed podaniem danie posyp kolendrą i pędami bambusa. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Makaron chow mein z warzywami i kurczakiem w sosie teriyaki
· 200 g makaronu,
· 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski,
· 150 g sosu teriyaki,
· pokrojony w talarki por,
· 2 czerwone papryki pokrojone w cienkie paski,
· 2 marchewki pokrojone w cienkie paski,
· 3 cm korzenia imbiru startego na małych oczkach,
· mała drobno posiekana papryczka chilli,
· pół pęczka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki,
· 2 łyżki oleju sezamowego.
W woku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Podsmaż przez 3 minuty, a następnie dodaj por, paprykę, papryczkę chilli, marchew i imbir. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj makaron i sos teriyaki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz i smaż przez 10 minut, mieszając. Przed podaniem danie posyp natką pietruszki.
Makaron chow mein z wołowiną
· 200 g makaronu,
· 150 g wołowiny pokrojonej w cienkie paski,
· 2 ząbki czosnku,
· pokrojona w pióra cebula,
· 3 łyżki sosu sojowego,
· 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
· łyżeczka cukru,
· 2 łyżki oleju sezamowego.
W woku rozgrzej olej i dodaj wołowinę. Smaż przez 7 minut, mieszając. Następnie dodaj do mięsa cebulę, czosnek, sos sojowy i makaron. Połącz ze sobą składniki, smaż przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodaj cukier. Danie tuż przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Makaron chow mein z krewetkami
· 200 g makaronu,
· 200 g małych krewetek,
· 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
· łyżeczka cukru,
· sok z połowy cytryny,
· szczypta papryczki chilli,
· 3 łyżki sosu sojowego,
· 3 łyżki oleju sezamowego.
W woku rozgrzej olej, a następnie wrzuć krewetki i czosnek. Smaż, mieszając przez 5 minut. Następnie dodaj makaron, sos sojowy, sok z cytryny, papryczkę chilli i cukier. Połącz ze sobą wszystkie składniki i smaż przez kolejne 7 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zobacz film: Od czego zaczyna się dobry makaron?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm