Sałatka z zielonej fasolki szparagowej i groszku cukrowego z serem
Składniki:
500 g zielonej fasolki szparagowej
250 g groszku cukrowego
sałata rzymska
100 g sera Feta
sok z cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz
cukier
oliwa z oliwek
biały ocet winny
suszony cząber
natka pietruszki
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie. Groszek cukrowy blanszujemy w wodzie z cukrem i solą. Ugotowaną fasolkę i groszek hartujemy w wodzie z lodem i sokiem z cytryny. Osuszone warzywa doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, oprószamy suszonym cząbrem, skrapiamy oliwą z oliwek i białym octem winnym. Sałatę rzymską układamy na talerzu. Dodajemy zielone warzywa strączkowe a na koniec całość obkładamy pokruszonym serem feta.
Leśny koktajl
Składniki:
200 g jagód
200 g jeżyn
200 g malin
1 l mleka
lody waniliowe
2 łyżki miodu
świeża mięta
Przygotowanie:
Umyte i osuszone owoce blendujemy wraz z mlekiem i miodem. Gotowy koktajl wlewamy do wysokiego naczynia i dodajemy dwie gałki lodów waniliowych. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.
Tropicana
Składniki:
2 dojrzałe mango
1 ananas
2 limonki
200 ml soku jabłkowego
200 ml mleka kokosowego
Przygotowanie:
Dojrzałe mango obieramy ze skórki, należy oddzielić miąższ od pestki, ananasa obieramy i kroimy w kawałki. Owoce wkładamy do blendera kielichowego, dodajemy sok z limonek, sok jabłkowy i mleko kokosowe. Całość miksujemy na wysokich obrotach, aby powstał gładki napój.
Morelowe smoothie
Składniki:
500 g dojrzałych moreli
2 banany
200 ml mleka
200 g jogurtu naturalnego
150 ml soku pomarańczowego
ewentualnie cukier
Przygotowanie:
Umyte owoce należy obrać i pozbawić pestek. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym. Możemy dosłodzić cukrem w razie potrzeby.
Kremowy mus z brzoskwiniami i sosem morelowym
Składniki:
500 ml schłodzonej śmietany kremówki
250 g sera Mascarpone
opakowanie pełnoziarnistych herbatników digestive
cytryna
4 dojrzałe brzoskwinie
8 moreli
1 łyżka masła
100 ml białego słodkiego wina
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Pokruszone ciastka digestive układamy na dnie pucharka. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem Mascarpone. Brzoskwinie parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Morele pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę, w rondelku topimy łyżkę masła, dodajemy morele, dusimy, dodajemy wino, po chwili gdy odparuje alkohol dodajemy miód. Powstały mus układamy na przemian z brzoskwiniami, całość polewamy sosem z moreli.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje