Przepisy kulinarne

Kuchnia "na pocieszenie". Muffinki i świnki w błocie

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Ela i Magda prowadzą klubokawiarnię w Pruszkowie. Przyrządzają potrawy „na pocieszenie”- comfort food. Dania przez nie serwowane mogą być lekiem na każdy smutek. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały: muffiny marchewkowo-dyniowo-imbirowe, świnki w błocie i lemon curd oraz białe trufle.

 

Muffiny marchewkowo-dyniowo-imbirowe

Składniki:

2/3 szklanki mąki

½ szklanki cukru

1/3 szklanki oleju

2 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki przyprawy do piernika (kompozycja dowolna)

Szczypta soli

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

½ szklanki posiekanych ananasów

1 szklanka startej marchwi

1/2 szklanki startej dyni

2 łyżki zmielonego świeżego imbiru

Krem:

400 g serka

2 łyżki masła

¾ szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: cukier, mąkę, sodę, proszek, przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem. Zawartość obu naczyń połączyć, dodać marchewkę, dynię, imbir, orzechy i ananasy, wymieszać. Ciasto nakładać do foremki na muffinki wyłożone papilotkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Serek wymieszać z cukrem i masłem. Wierzch każdej muffinki smarować serkiem.

Beza:

Składniki na 2 blaty bezowe:

6 dużych białek

szczypta soli

300 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 22 cm. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Temperaturę zmniejszyć po 5 minutach do 140ºC , piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem:

Śmietana kremówka 36 %

Mascarpone

½ szklanki cukru pudru

¾ szklanki lemon curd

Lemon curd

Składniki:

sok wyciśnięty z 4 niedużych cytryn i starta skórka

2 jajka

2 żółtka

220 g drobnego cukru

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka oliwy lub masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, prócz oliwy, umieścić w garnuszku, mieszać aż do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować kilka minut do zgęstnienia. Na końcu dołożyć tłuszcz i gotować kolejne 2-3 minuty.

Świnki w błocie

Składniki:

120 g masła

300 g mąki pszennej

pół szklanki oleju

2 duże jajka

220 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

125ml jogurtu naturalnego

40 g kakao

350 g startej cukinii

100 g startej czekolady

Polewa:

Krem czekoladowy

Świnki:

Gotowa masa cukrowa, bądź: 25g glukozy, 175g cukru pudru, 20ml wody, 1 łyżeczka żelatyny spożywczej. Masło zmiksować na puszystą masę. Powoli dodawać olej i nadal miksując Dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. Zmiksować. Kolejno wbijać jajka nie przestając mieszać. Wsypywać mąkę na przemian z jogurtem, miksując. Dodać kakao, na końcu cukinię i startą czekoladę, wymieszać. Tortownice o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 min. Przed podaniem polać polewą czekoladową. Ciasto obkładamy ciasteczkami czekoladowymi.

Bombonierka - trufle z chilli

Składniki:

50g czekolady

70% kakao

40ml śmietanki 36%

5g masła

½ łyżeczki chilli

2-3 krople soku z cytryny

niesłodzone kakao w proszku (do obtoczenia)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić na parze, wciąż mieszając trzepaczką. Dodać masło i mieszać, aż czekolada je wchłonie. Garnek zdjąć z ognia, ale miskę pozostawić na garnku. Następnie dodawać śmietankę, partiami, wciąż mieszając, gdy czekolada wchłonie śmietankę, dodać następną jej część. Wciąż mieszając trzepaczką, dodać chilli i kilka kropli soku z cytryny. Masę przelać do plastikowego pudełka na żywność i chłodzić, aż masa stężeje. Formować kulki, obtoczyć w kakao, na koniec schłodzić.

Białe trufle

Składniki:

125g mascarpone

½ szklanki zmielonych migdałów

½ szklanki ciasteczek digestive

100g białej czekolady

łyżeczka lemon curd

Przygotowanie:

Ciastka zmiksować na drobny piasek, wymieszać z mascarpone, migdałami. Dodać rozpuszczoną na parze białą czekoladę oraz lemon curd. Całość wymieszać, schłodzić do stężenia. Formować kulki i obtaczać w cukrze pudrze.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości