Materiał promocyjny

Kuchnia dla zabieganych

Dziś proponujemy szybkie i proste przepisy dla ludzi zabieganych. Potrawy, które możemy zrobić szybko bez wychodzenia do sklepu, bazując na tym, co znajdziemy w szafkach kuchennych i lodówce. Zawsze w domu znajdziemy takie produkty, z których uda wyczarować naprawdę fantastyczne potrawy.

Na śniadanie, Monika Morzowska-Szaciłło i maciej Szaciłło, proponują zniewalające zapachem naleśniki z szafranem i wanilią, na obiad - kotlety z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym, a na kolację - pożywną zupkę z soczewicą, kalafiorem i brokułami. Każdy z przepisów, poza wyjątkowymi walorami smakowymi, staraliśmy się tak skomponować, żeby był łatwy do przygotowania, sycący i dający dużo energii do pracy - wyjaśniają nasi goście.

Naleśniki z rodzynkami, wanilią i szafranem

Składniki:

1 opakowanie tłustego twarogu (ok 250 g)

3/4 szklanki śmietany

1 garść rodzynek

1,5 szklanki mleka

3 łyżki cukru trzcinowego

sól

szczypta szafranu

1/2 laski wanilii

3/4 szklanki mąki groszkowej

3/4 szklanki białej mąki

olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Mąkę białą i groszkową miksujemy z mlekiem. Dodajemy szczyptę soli i pół łyżeczki cukru trzcinowego. Smażymy cienkie naleśniki na patelni, na którą za każdym razem wylewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Uzyskamy w ten sposób chrupkie naleśniki. Dwie łyżki śmietany mieszamy z serem, 1 łyżką cukru i namoczonymi we wrzątku przez kilka minut rodzynkami. Małe porcje sera z rodzynkami zawijamy w naleśniki i polewamy sosem.

Sos: Szafran zalewamy odrobiną ciepłego mleka. Po pięciu minutach dodajemy nasionka wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii, 2 łyżki cukru trzcinowego i 1/2 szklanki śmietany.

Kotlety gryczane z orzechami i sosem pieczarkowym

Składniki:

100 g kaszy gryczanej

16 średnich pieczarek

garstka orzechów włoskich

garstka pestek słonecznika

3/4 szklanki mąki groszkowej

ok. 200 g śmietany 12%

3/4 szklanki mleka

woda, olej słonecznikowy, oliwa

masło

sól, zielony pieprz

asafetida

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy w dwukrotnej ilości wody. Pod koniec gotowania dodajemy: zmielone orzechy, 6 drobno pokrojonych pieczarek, prażone na suchej patelni pestki słonecznika oraz łyżeczkę soli. Garnek zdejmujemy z gazu. Około pół szklanki wody oraz 3/4 szklanki mąki groszkowej mieszamy, by uzyskać ciasto naleśnikowe, które mieszamy z kaszą. Z tak powstałej masy smażymy placki na oleju słonecznikowym, aż się przyrumienią z dwóch stron.

Sos: Na rozgrzaną oliwę (ok. 3 łyżki) wrzucamy 10 pokrojonych w plasterki pieczarek. Dodajemy szczyptę soli, 1/4 łyżeczki asafetidy i 3 łyżki masła. Po 5 min. dolewamy mleko i całość dusimy kolejne 10 min. Na koniec dosypujemy 1/4 łyżeczki zmiażdżonego zielonego pieprzu, zdejmujemy z gazu i dolewamy śmietanę.

Zupa z soczewicy z kalafiorem i brokułami

Składniki:

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

3 duże różyczki kalafiora

2 duże różyczki brokuł

sól do smaku

2 małe marchewki

olej słonecznikowy i oliwa

przyprawy:

1/2 łyżeczki kozieradki

łyżeczka ziaren kopru włoskiego

płaska łyżka kminu rzymskiego

łyżka kurkumy

1/2 łyżeczki asafetidy

szczypta cynamonu

4 liście curry

kilka kromek razowego chleba (3-4)

Przygotowanie

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie (1,2 l) aż stanie się miękka. Na patelni podsmażamy na oliwie różyczki kalafiora i brokułu ok. 5 min. i dorzucamy do soczewicy. Marchewkę ścieramy na tarce i też dorzucamy. Na patelni na rozgrzany olej wrzucamy najpierw kozieradkę i smażymy aż będzie czarna, następnie dorzucamy koper i, gdy zacznie strzelać, dodajemy kmin. Po kilku sekundach dodajemy asafetidę, po chwili kurkumę, cynamon i całość wlewamy do gotującej się soczewicy. Kromki chleba kroimy w kostkę i przyrumieniamy na małej ilości oliwy na patelni. Do każdej miseczki zupy wrzucamy kilka gotowych, gorących grzanek.

Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości