Kaszanka jest jednym z najpopularniejszych i lubianych przysmaków przygotowywanych na grillu. Doskonale smakuje w połączeniu z cebulą, majerankiem oraz wędzoną papryką. Kaszankę z grilla można również przyrządzić z dodatkiem kwaśnych jabłek, co nada potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Kaszanka z grilla – kalorie, wartość odżywcza
Kaszanka z grilla jest popularnym daniem powszechnie serwowanym w trakcie wakacyjnego sezonu grillowego. Kaszanka należy do produktów podrobowych. 100 g zawiera około 380 kcal. Kaszanka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego jest szczególnie zalecana osobom z anemią. Dostarcza także wielu innych minerałów, takich jak: wapń, fosfor, potas, magnez, cynk oraz miedź.
Kaszanka z grilla – jak zrobić kaszankę na grillu?
Kaszanka z grilla jest bardzo smacznym, sycącym i aromatycznym daniem, które wykona się w prosty i szybki sposób. Do jej przyrządzenia potrzebna jest folia aluminiowa, na której układa się kawałki kaszanki oraz rozmaite dodatki. Najczęściej kaszanka z grilla przygotowywana jest z dodatkiem cebuli oraz różnych przypraw, takich jak wędzona papryka, majeranek czy ziołowy lub czarny pieprz, najlepiej świeżo mielony. Kaszanka z grilla doskonale smakuje również w zestawieniu z kwaśnymi jabłkami oraz kiszoną kapustą. Przygotowaną kaszankę na grilla układa się na dobrze rozgrzanym ruszcie i grilluje przez około 10–15 minut. Kaszankę przygotuje się zarówno na tradycyjnym, ogrodowym grillu, jak też w piekarniku z funkcją grilla, grillu elektrycznym oraz na patelni grillowej. Jeśli przyrządzamy kaszankę z patelni grillowej, nie ma konieczności zawijania jej w folię aluminiową. Kaszankę i dodatki należy ułożyć bezpośrednio na patelni i grillować przez kilka minut.
Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną w folii – jak zrobić?
Składniki:
· 4 kawałki kaszanki,
· 1 cebula,
· 50 dag kapusty kiszonej,
· sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kiszoną odciśnij z wody. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
2. Przygotuj duże arkusze folii aluminiowej. Na każdym z kawałków folii ułóż: kapustę kiszoną, kilka piórek cebuli, przyprawy, kaszankę, ponownie kapustę kiszoną, cebulę i przyprawy. Całość zawiń w folię aluminiową.
3. Kaszankę z kapustą kiszoną w folii połóż na ruszt rozgrzanego grilla. Potrawę grilluj do momentu, aż kapusta i cebula zmiękną.
Kaszanka z grilla z cebulą i jabłkiem – jak zrobić?
Składniki:
· 8 średniej wielkości kaszanek,
· 6 ząbków czosnku,
· 2 duże, kwaskowate jabłka,
· 1 duża cebula,
· 10 łyżek ostrego sosu do dań z grilla,
· 2 łyżki suszonego majeranku,
· olej rzepakowy (do natłuszczenia folii).
Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebulę obierz. Jabłka obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne.
2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie w plasterki.
3. Kaszankę posmaruj obficie ostrym sosem do grillowanych dań.
4. Folię aluminiową posmaruj od wewnątrz olejem. Na natłuszczonej folii ułóż kaszankę i obłóż ją czosnkiem, cebulą i jabłkami. Całość posyp majerankiem.
5. Kaszankę zawiń w folię aluminiową tak, by łączenie folii znalazło się na górze.
6. Kaszankę w folii ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez około 10 minut.
Kaszanka z cebulą z grilla – jak zrobić?
Składniki:
· 600 g kaszanki,
· 2 cebule,
· suszony majeranek do smaku,
· świeżo mielony pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Kaszankę obierz ze skórki. Ułóż na folii aluminiowej.
2. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Obłóż nią kaszankę. Całość posyp majerankiem i pieprzem.
3. Kaszankę zawiń w folię aluminiową. Ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Kaszankę z cebulą grilluj przez około 15 minut.
Kaszanka z grilla z warzywami – jak zrobić?
Składniki:
· 6 kawałków kaszanki,
· ½ żółtej papryki,
· ½ czerwonej papryki,
· ½ zielonej papryki,
· 2 cebule,
· 4 pomidory,
· 2 ząbki czosnku,
· 2 jabłka,
· sól, pieprz, majeranek do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie rodzaje papryk, pomidory i jabłka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
2. Z kaszanek usuń osłonkę. Każdy kawałek kaszanki ułóż na folii aluminiowej, następnie lekko rozdrobnij widelcem.
3. Na folii wokół kaszanki ułóż pokrojone warzywa i jabłka. Całość oprósz solą, pieprzem i majerankiem.
4. Kaszankę połóż na grillu. Potrawę grilluj przez 25 minut.
Kaszanka z grilla inaczej – przepis
Składniki:
· 250 g kaszanki,
· 1 młoda cukinia,
· ½ papryki czerwonej,
· ½ pora,
· szczypta czubrycy zielonej (mieszanka bułgarskich ziół),
· sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Cukinię starannie umyj pod bieżącą wodą. Przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą małej łyżeczki wydrąż miąższ ze środka. Środek cukinii dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw.
2. Kaszankę wyjmij z osłonki. Przełóż do miseczki i rozgnieć za pomocą widelca.
3. Do rozgniecionej kaszanki dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pora. Całość dopraw pieprzem i czubrycą.
4. Masą z kaszanki i warzyw wypełnij wnętrze cukinii. Całość zawiń w folię aluminiową i połóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Cukinię z kaszanką grilluj do momentu, aż cukinia stanie się miękka.