Kasprzyk, Polan i makarony!

Ewa Kasprzyk i Andrzej Polan
Ewa Kasprzyk i Andrzej Polan
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN duet: Andrzej Polan i Ewa Kasprzyk! Wspólnie przygotowali trzy pyszne dania na bazie makaronu: spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce, penne z fasolką szparagową, świeżym cząbrem i mozzarellą i farfalle w pomidorach z pieca. Smacznego!

Spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce

Składniki:

1 op. makaronu spaghetti

2 pęczki szparagów zielonych

150 g pieczarek

olej rzepakowy

2 łyżki masła klarowanego

3 szalotki

1 pęczek kopru

sól

pieprz czarny

ocet jabłkowy

5 jajek

150 g parmezanu 

10 plastrów boczku wędzonego

Na patelni na oleju z dodatkiem niedużej ilości masła klarowanego przesmażamy szalotkę i dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy do momentu aż odparują. jajko gotujemy w osolonej i zakwaszonej octem wodzie, odcedzamy. Boczek wykładamy na papier pergaminowy i wypiekamy chipsy w piekarniku. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, od momentu zagotowania, 4 minuty przed wyjęciem makaronu dorzucamy szparagi. Odcedzamy i dodajemy do przesmażonych pieczarek. Dosypujemy tartego sera. Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu, sporą ilość kopru. Na wierzch wykładamy jajko w koszulce, posypujemy wiórkami parmezanu lub bursztynu. Dekorujemy chipsami z boczku.

Makaron penne z fasolką szparagową, świeżym cząbrem i mozzarellą

1 op. makaronu penne

700 g fasolki szparagowej zielonej

świeży cząber

2 szalotki

2 łyżki masła klarowanego 

200 ml śmietany 30%

pieprz

sól

2 mozzarelle w zalewie

3 kromki pieczywa rustykalnego

bazylia świeża

Fasolkę przekrawamy na długość zbliżoną do makaronu. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i świeżego cząbru. Do wody wrzucamy makaron, gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu od momentu zagotowania. Do wody z makaronem wrzucamy również fasolkę szparagową. Na patelni w między czasie przesmażamy na maśle szalotkę, dodajemy śmietanę i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Przyprawiamy dodatkowo kilkoma posiekanymi listkami cząbru, solą i pieprzem czarnym. Odcedzamy makaron, dodajemy do sosu na patelni, dokładnie mieszamy i w trakcie dodajemy pokrojoną drobno mozzarellę. Wierzch posypujemy pokrojoną drobno bazylią i drobnymi grzankami z pieczywa. 

Farfalle w pomidorach z pieca

1 op. makaronu farfalle 

8 pomidorów polskich 

1 pęczek włoszczyzny młodej 

2 ząbki czosnku

bazylia świeża

natka pietruszki

10 plastrów szynki dojrzewającej

150 g sera parmezan lub bursztyn

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

200 ml. mleka

4 jajka

ser mozzarella w zalewie

Na olej przesmażamy czosnek, podrumienimy, usuwamy go z patelni i dodajemy włoszczyznę pokrojoną i pomidory, wszystko dusimy do miękkości, podlewając delikatnie woda. Miksujemy na jednolity sos. Do sosu dodajemy pokrojoną drobno szynkę dojrzewającą. Doprawiamy posiekaną bazylią, natką, solą i pieprzem. Na maśle przesmażamy mąkę, zalewamy wrzącym mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. po zagotowaniu, lekkim przestudzeniu łączymy z żółtkami i ubitą pianą z białek. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu od momentu zagotowania. Makaron odcedzamy dodajemy do sosu, jeszcze pokrojoną mozzarellę i połowę tartego sera dojrzewającego. Makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy puszystym beszamelem, posypujemy tartym serem i wstawiamy do zapieczenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości