Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Roladki z cukinii z pastą orzechową
Składniki:
200g orzechów włoskich
3 cukinie
4 ząbki czosnku
ostra papryczka chili (mała)
łyżeczka octu balsamicznego
oliwa z oliwek
garść płatków migdałowych
40g tartego parmezanu
wykałaczki
Przygotowanie:
Cukinie pokrój w cienkie plasterki, zgrilluj je na patelni grillowej lub na zwykłej, używając niewielkiej ilości tłuszczu. Do wysokiego naczynia wrzuć posiekane orzechy, pokrojony czosnek, pokrojoną papryczkę, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, użyj blendera, by uzyskać konsystencję Pesto, dolej więcej oliwy, jeśli składniki nie chcą się połączyć. Plastry cukinii smaruj orzechową pastą, zwijaj je w roladki, spinaj wykałaczkami. Przełóż roladki do naczynia żaroodpornego, posyp je płatkami migdałowymi, parmezanem i włóż na 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
Lasagne bez makaronu
Składniki:
500g mielonego mięsa wołowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
200ml przecieru pomidorowego
4 pomidory
2 bakłażany
sól, pieprz
świeży tymianek
30g tartego parmezanu
Sos:
250ml mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebule i czosnek pokrój, przysmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, dodaj mięso, a gdy to zmieni kolor, dodaj przecier pomidorowy, tymianek, sól, pieprz, całość duś przez 30 minut.Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i powoli dodawaj mleko, gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz jednolitą konsystencję, dopraw go odrobina gałki, solą i pieprzem. Bakłażana pokrój w cienkie plastry, przysmaż go na niewielkiej ilości tłuszczu lub na patelni grillowej. Pomidory pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie: bakłażany, sos mięsny, sos beszamelowy, pomidory, bakłażany. Układankę zakończ beszamelem posyp go parmezanem, zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zupa z kabaczków
Składniki:
3 kabaczki (barwy żółtej)
2 szalotki
3 ząbki czosnku
600ml bulionu warzywnego
curry
kurkuma
Chili
sól, pieprz
świeża kolendra
śmietanka kremówka
Przygotowanie:
Szalotki, czosnek i kabaczki pokrój. Na głębokiej patelni/w rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, przysmaż na niej czosnek, dodaj szalotki, a po chwili wrzuć kabaczki, smaż przez chwilę, dodaj przyprawy (po szczypcie, będzie jeszcze czas na doprawianie), gotuj całość przez 15 minut, następnie całość przelej do wysokiego naczynia i użyj blendera by uzyskać jednolitą konsystencję. Z powrotem przelej zupę do rondla, dopraw do smaku, zagotuj, podawaj z odrobiną ubitej śmietanki i świeżą kolendrą.
Przepisy Marii Ożgi:
Przystawka - Nadziewana Cukinia
Cukinia nadziewana farszem z mielonego mięsa wieprzowego, zapiekana z pomidorem i serem TemarMimolette na ostro
Składniki:
1 cukinia
20 dkg mięsa mielonego
1 pomidor
ser TemarMimolette
papryczka chili
Przygotowanie:
Podsmażyć na patelni cebulkę i czosnek, dodać mięso mielone, następnie przyprawić pieprzem, solą i papryczką chili. Cukinię dokładnie umyć, przeciąć na połowę i łyżeczką wydrążyć środek, a następnie dodać do gotującego się nadzienia. Nadziewamy cukinię farszem następnie posypujemy kawałkami pomidora pokrojonego w kostkę bez skórki i pestek i zapiekamy w piekarniku około 30 min. Następnie posypujemy kawałkami sera TemarMimolette i zapiekamy do momentu stopienia się sera. (TemarMimolette to polski ser o intensywnym pomarańczowym kolorze i pomidorowym smaku).
Pierwsze danie - Zupa krem z kabaczka
Składniki:
50 dkg kabaczka
30 dkg ziemniaków
cebula
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, śmietana, łyżka masła
Przygotowanie:
Zagotować bulion warzywny, dodać pokrojone warzywa, posolić i ugotować na miękko. Całość zmiksować, doprawić tartą gałką muszkatołowa, solą i pieprzem. Odstawić i dodać śmietanę. Kilka plastrów kabaczka obsmażyć na małej ilości masła i włożyć do zupy. Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie masła i również podawać z zupą.
Danie główne - Schab z nadzieniem z borowików ze spaghetti warzywnym z marchewki cukinii i kabaczka na podłożu z bakłażana oraz sałatka z rukoli i kiełkami rzodkiewki, spieniony sos pomidorowy.
Składniki:
1 gruby kawałek schabu
nadzienie do kieszonek ze schabu:
borowiki, cebula, czosnek i śmietana, sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystko podsmażamy na patelni i dodajemy do kieszonek schabowych. Kieszonki spinamy wykałaczkami i panierujemy w mące, lekko podsmażamy na patelni a następnie zapiekamy w piekarniku około 30 min.
Warzywne spaghetti
Wybrane warzywa: kabaczek, cukinia, marchewka.
Przygotowanie:
Obieraczką do warzyw przygotowujemy paski z warzyw, następnie blanszujemy je , zanurzając we wrzącej osolonej wodzie na 30 sekund. Dzięki temu warzywa zachowują intensywny kolor. Przygotować miskę wody z lodem i od razu przełożyć do niej osaczone warzywa. Przed podaniem rozgrzać odrobinę oleju na średnim ogniu i podsmażyć warzywa, aż będą miękkie i aromatyczne, ale nie brązowe. Plastry bakłażana skrapiamy solą i cytryną i czekamy kiedy puści goryczkę, następnie spłukujemy goryczkę osuszamy plastry bakłażana i podsmażamy na patelni.
Spieniony sos pomidorowy
Składniki:
2 pomidory
Sól, pieprz
lecytyna sojowa
Przygotowanie:
Wyciskamy sok pomidorowy, dodajemy lecytynę sojową w granulkach i odstawiamy na 30 min, aż rozpuści się lecytyna. Przed podaniem podgrzewamy i spieniamy. Sałatka z rukoli i kiełków rzodkiewki podana w parmezanowym koszyczku. Dressing: ocet balsamiczny, miód, olej rzepakowy na zimno tłoczony. Koszyczek parmezanowy – młody starty parmezan rozsypujemy na papierze do pieczenia i przygrzewamy na patelni aż się stopi, a następnie zrumieni. Formujemy koszyczek i odstawiamy do wystygnięcia. Do picia oczywiście kompot z bani, czyli dyni.
Składniki:
pół dyni o wielkości piłki do koszykówki
mała szklanka octu winnego
goździki
cukier, sol i oczywiście woda
Przygotowanie:
Obieramy dynię z zewnętrznej twardej skórki. Obierki te wyrzucamy, środek dyni przypominający „mokra watę” należy dokładnie wypatroszyć i wyrzucić, pestki nie wyrzucamy, po wysuszeniu nadają się do jedzenia. Miąższ z połowy dyni kroimy w kostkę średniej wielkości, następnie wrzucamy do gotującej się wody z przyprawami. Na początku gotowania dodajemy do smaku cukier, łyżeczkę soli i od 10-15 kawałków goździka. Małą szklaneczkę winnego octu dodajemy przed końcem gotowania. Kompot przestajemy gotować, gdy owoce będą już miękkie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN