Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po dobrym śniadaniu mamy energię na cały dzień. Warto więc wstać chwilę wcześniej i przygotować coś naprawdę dobrego. Co? W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz podsunęła nam parę propozycji. Smacznego! Szakszuka z czerwoną fasolą i awokado
Składniki:
200 g pomidorów pellatti (z puszki) lub 250 g świeżych pomidorów bez skórki
1 łyżka mieszanki przypraw dukkah (kmin rzymski, suszona kolendra, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne nie solone)
1 dojrzałe awokado
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 nieduża czerwona papryka
2 jajko
1 mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w większą kostkę, awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w plastry.
Fasolę czerwoną przepłukujemy wodą na sitku i tam na chwilkę zostawiamy.
Smażenie zaczynamy od papryki, następnie gdy już trochę zmięknie dodajemy cebulę i czosnek.
Smażymy aż cebula i czosnek zmiękną, po czym dodajemy pomidory i fasolę.
Mieszamy dokładnie i przyprawiamy solą, pieprzem oraz dukkah.
Na środku patelni robimy małe wgłębienie, w które wbijamy jajka.
Patelnię przykrywamy przykrywką na około 1,5 min., aż jajko zetnie się na miękko.
Ściągamy przykrywkę, układamy pokrojone awokado i podajemy na drewnianej desce.
Croque Monsieur
Składniki:
4 kromki chleba wiejskiego
2 plastry szynki wiejskiej gotowanej
2 plastry sera Gruyere
3 jajka
2 łyżki mleka
4 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sosu beszamelowego
Sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 łyżka czubata mąki pszennej
1 szkl. mleka
Sól
Pieprz
Cukier
Gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pieczywo smarujemy sosem beszamelowym, następnie nakładamy szynkę, ser i składamy drugą kromką przesmarowana beszamelem.
Maczamy w mleku z rozkłóconym jajkiem po czym smażymy na maśle na złoty kolor.
Ściągamy tosta z patelni i nakładamy na górę plaster sera, następnie zapiekamy w piecu.
W czasie zapiekania szykujemy jajka sadzone, które nakładamy na górę croque.
Sos beszamelowy
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i ciągle mieszamy.
Wlewamy mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Owsianka z płatkami żytnimi, kurkumą, chilli i syropem klonowym
Składniki:
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. płatków żytnich
2 szkl. mleka kokosowego
1/2 łyżeczki kurkumy
Szczypta papryczki chilli
50 g suszonych moreli
50 g płatków migdałowych
2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalewamy wodą płatki owsiane i żytnie, odstawiamy na noc.
Następnego dnia zagotowujemy wcześniej namoczone płatki w mleku kokosowym z chilli i kurkumą.
Do gotujących się płatków dodajemy morele, płatki migdałowe oraz syrop klonowy.
Jajko w koszulce na brioche z puree z awokado i wędzonym łososiem
Składniki:
1 jajko
1 łyżka octu
1 awokado
100 g wędzonego łososia
Koperek
1 brioche
Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy wodę z octem i solą.
Wbijamy jajko do małego naczynia następnie delikatnie zsuwamy je do gotującej się wody.
Gotujemy około 1,5 min. po czym wyciągamy na papierowy ręcznik.
Awokado obieramy, wyciągamyć pestkę i miksujemy w blenderze kielichowym z dodatkiem soku z cytryny i solą.
Brioche przekrajamy na pół i lekko podgrzewamy na grillu lub suchej patelni.
Pieczywo smarujemy puree z awokado, nakładamy na nie wędzonego łososia i jajko.
Wszystko wykańczamy koperkiem.
Jaglanka na mleku bez laktozy
Składniki:
1/4 szkl. kaszy jaglanej
1 szkl. mleka bez laktozy
1 szkl. prażonych jabłek z rodzynkami i skórką pomarańczy
Syrop klonowy lub brązowy cukier
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, dokładnie wypłukujemy, dodajemy mleko bez laktozy ze szczyptą soli, mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem.
Ustawiamy garnek na najmniejszym palniku, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-18 min.
Do miseczek wkładamy kaszę jaglaną, robimy wgłębienie i nakładamy porcje prażonych ciepłych lub zimnych jabłek.
Prażone jabłka
Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę, dodajemy wodę, skórkę z pomarańczy i podduszamy na małym ogniu przez 15 min.
Na koniec dodajemy cukier trzcinowy lub syrop klonowy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"