Dania z agrestem i porzeczkami. Sprawdzone przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Skorzystaj z darów jesieni i przygotuj pyszne dania z agrestem i porzeczkami. Poznaj przepisy Darii Ładochy na ciasto kruche, porzeczkowe smoothie, pieczone udka, polędwicę z dorsza i deser mascarpone.

Ciasto kruche z porzeczkami i cynamonem podane z lodami śmietankowymi

Składniki nadzienia do ciasta kruchego:

  • 3 szklanki czerwonych porzeczek
    • ½ szklanki cukru brązowego
      • 1 łyżka mąki kukurydzianej
        • 1 łyżeczka cynamonu

          Składniki na ciasto kruche:

          • 2 szklanki mąki
            • ½ szklanki cukru brązowego
              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                • ¼ łyżeczki soli
                  • 1 jajko
                    • 160 g masła
                      • Dodatkowo: lody śmietankowe, płatki migdałowe podprażone na suchej patelni

                        Jak przygotować ciasto kruche z porzeczkami?

                        Piekarnik nastaw na 190 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem. Porzeczki wymieszaj z cukrem, cynamonem i mąką - tak, by każdy owoc, był pokryty mieszanką. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj masło i jajko i całość zagnieć na kruche ciasto. ⅔ ciasto rozłóż na blaszce, dodaj porzeczki, a resztę ciasta pokrusz jak kruszonkę na wierzchu. Piecz w piekarniku około 40 minut, aż kruszonka nabierze złotego kolory. Posyp z wierzchu płatkami migdałowymi i podawaj z lodami śmietankowymi.

                        Porzeczkowe smoothie bez cukru

                        Składniki na porzeczkowe smoothie:

                        • 1 szklanka czerwonych porzeczek
                          • 1 łyżka masła orzechowego
                            • 1 puszka mleka kokosowego
                              • 3 banany
                                • 4 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
                                  • szczypta soli
                                    • Do dekoracji: płatki kokosowe, orzechy laskowe utłuczone w moździerzu, kilka liści świeżej mięty

                                      Jak przygotować porzeczkowe smoothie?

                                      Wszystkie składniki na smoothie zmiksuj w blenderze. Przełóż do szklanek i udekoruj miętą, płatkami kokosowymi oraz orzechami laskowymi

                                      Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami, jabłkami i orzechami pekan

                                      Składniki na pieczone udka z kurczaka z porzeczkami:

                                      • 5 udek z kurczaka
                                        • marynata: 3 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, papryka wędzona, papryka słodka, cynamon, mielone goździki, sól, pieprz
                                          • Dodatkowo:
                                            • 2 szklanki porzeczek czerwonych
                                              • 2 jabłka
                                                • 1 czerwona cebula
                                                  • garść żurawiny suszonej
                                                    • 1 szklanka czerwonego wina
                                                      • 2 łyżki sosu sojowego
                                                        • Dodatkowo: kasza gryczana, rukola, kiełki słonecznika

                                                          Jak przygotować pieczone udka z porzeczkami?

                                                          Przygotuj marynatę - wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i wysmaruj nią kurczaka. Odstaw na 45 minut. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Do brytfanki włóż zamarynowanego kurczaka. Dodaj porzeczki, żurawinę, obrane i pokrojone jabłka, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, dodaj wino i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj kurczaka sosem - w połowie pieczenia dodaj sos sojowy. Po upieczeniu kurczaka podawaj z kaszą gryczaną, rukolą i kiełkami słonecznika.

                                                          Deser z mascarpone i agrestem

                                                          Składniki na deser z mascarpone i agrestem:

                                                          • 700 g obranego agrestu
                                                            • 300 g owsianych ciasteczek
                                                              • 3 łyżki masła rozpuszczonego
                                                                • 1 łyżka masła orzechowego
                                                                  • 1 łyżeczka wody różanej
                                                                    • 3 łyżki ksylitolu
                                                                      • 500 g mascarpone
                                                                        • 100 ml śmietanki kremówki 36%
                                                                          • sok z połowy cytryny
                                                                            • 1 łyżka ksylitolu
                                                                              • gorzka czekolada

                                                                                Jak przygotować deser mascarpone z agrestem?

                                                                                Ciasteczka zblenduj na pył i dodaj rozpuszczone masło oraz masło orzechowe. Całość zagnieć rękami i ułóż na dnie blachy. 400 g agrestu włóż do rondelka bez szypułek, dodaj ksylitol i wodę różaną i gotuj aż agrest się rozpadnie. Następnie ubij śmietankę wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj mascarpone i wymieszaj. Na spód od ciasta wyłóż sok z agrestu i całość przykryj masą serową. Na koniec ułóż agrest na wierzchu i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj ciemną czekoladą.

                                                                                Polędwica z dorsza z pikantnym sosem z agrestu

                                                                                Składniki na polędwicę z dorsza z sosem z agrestu:

                                                                                • 1 polędwiczka z dorsza
                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                    • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                                      • 1 łyżka masła
                                                                                        • 2 szklanki agrestu
                                                                                          • 1 łyżka miodu
                                                                                            • 100 ml śmietanki kremówki 30%
                                                                                              • sok z limonki
                                                                                                • 2 łyżki posiekanej kolendry
                                                                                                  • 1 zielona papryczka chili drobno posiekana
                                                                                                    • Dodatkowo: 1 mango

                                                                                                      Jak przygotować polędwicę z dorsza z agrestem?

                                                                                                      Dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Dopraw dorsza solą i pieprzem, dodaj masło i oliwę z oliwek i piecz około 15 minut. Agrest obierz z szypułek i wstaw do rondla. Następnie jak owoce się rozpadną przecedź przez sitko, dodaj miód, śmietanę i zagotuj. Na koniec dodaj sok z limonki, chili oraz kolendrę. Podawaj z rybą z dodatkiem mango.

                                                                                                      Zobacz wideo: Jak przechowywać warzywa i owoce?

                                                                                                      Jak przechowywać warzywa i owoce?
                                                                                                      Źródło: x-news

                                                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                                                      Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości