Czuszka – co z niej przygotować? Przepisy

Papryka i inne przyprawy na targu
Fot. Fabian Krause / EyeEm / Getty Images
Ostre potrawy mają mnóstwo wielbicieli. Każdy z nich powinien spróbować wielu rodzajów ostrych papryczek – jedną z nich jest czuszka.
  • Papryka czuszka – co to jest?
    • Papryka czuszka na raka
      • Czuszka – przepisy
        • Czuszka – podsumowanie

          Zobacz też:

          Przepisy z makaronem casarecce czyli Sycylia w twojej kuchni!

          Czuszka to jedna z tych papryk, które mają nie tylko charakterystyczny, ostry smak, ale też wiele właściwości zdrowotnych. Odpowiadamy na pytanie, czy czuszka leczy raka.

          Papryka czuszka – co to jest?

          Zadajesz sobie pytanie, co to jest papryka czuszka? Nic dziwnego – nie należy ona do produktów popularnych, przynajmniej w Polsce. W niektórych krajach czuszka jest bardzo znanym dodatkiem do potraw. Czuszka to papryka, która charakteryzuje się bardzo ostrym smakiem. Papryka czuszka ma bardzo intensywny, głęboki czerwony kolor i podłużny kształt – dzięki temu bardzo łatwo rozpoznać ją w sklepie.

          Zobacz film: Papryka w kuchni, źródło: Dzień Dobry TVN

          Papryka czuszka jest wyjątkowo popularna w Bułgarii, gdzie traktowana jest jako przyprawa narodowa. Warto odkryć czuszkę i spróbować dodać ją do różnego typu dań – w szczególności warzywnych i mięsnych dań jednogarnkowych, aby nieco wzbogacić ich smak.

          Właściwości papryki czuszki są bardzo interesujące – szczególnie dla osób, które cenią sobie naturalne metody wspierania organizmu. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwmigrenowo. W istotny sposób wspiera układ krążenia oraz zapobiega podwyższaniu poziomu cholesterolu we krwi. Jak wszystkie ostre przyprawy, tak i czuszka znacząco przyspiesza metabolizm, reguluje procesy trawienne i hamuje apetyt – dzięki temu papryka czuszka staje się silnym sprzymierzeńcem osób, które marzą o tym, aby szybko pozbyć się zbędnych kilogramów.

          Papryka czuszka na raka

          W sieci pojawiły się informacje o tym, że papryka czuszka na raka może okazać się doskonałym remedium. Czy są one prawdziwe? Papryka czuszka zawiera dużą ilość kapsaicyny – to właśnie ona oddziałuje na receptory bólu, powodując pieczenie spowodowane ostrym smakiem. Jednocześnie kapsaicyna może silnie oddziaływać na komórki nowotworowe, dzięki czemu może być pomocna w leczeniu. Oczywiście papryka czuszka na raka może stanowić jedynie wsparcie w walce z chorobą lub istotny element profilaktyki.

          Sprawdź też:

          Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

          Czuszka – przepisy

          Istnieje wiele przepisów, w których można wykorzystać paprykę czuszkę. Smaczna jest np. papryka czuszka marynowana. Papryka czuszka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań jednogarnkowych , takich jak leczo czy gulasz.

          Leczo wegetariańskie z papryką czuszką

          Składniki na cztery porcje:

          · duża cebula,

          · dwie papryki czerwone,

          · duża cukinia,

          · puszka pomidorów,

          · ½ kilograma pieczarek,

          · jedna papryka czuszka.

          Przygotowanie:

          Obierz cebulę i podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski i smaż przez pięć minut. Wrzucaj kolejno cukinię, pieczarki i pomidory z puszki. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj sól i pieprz oraz ulubione zioła. Na sam koniec dodaj drobno posiekaną paprykę czuszkę – sprawi ona, że danie będzie bardziej wyraziste w smaku i o wiele bardziej pikantne. Ostre przyprawy, takie jak papryka czuszka , najlepiej sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym. Doskonale rozgrzewają organizm i przyspieszają metabolizm. Pamiętaj jednak, aby urozmaicać swoje menu – warto dodawać do potraw różnego rodzaju przyprawy, takie jak imbir i cynamon. Mają one cenne właściwości zdrowotne, a przy okazji doskonale wzbogacają smak potraw.

          Papryka czuszka doskonale nadaje się także na wszelkiego rodzaju przetwory . Nie musi ona stanowić głównego składnika przetworów – papryka czuszka sprawdzi się również jako dodatek, na przykład do ogórków kiszonych, kapusty kiszonej w słoiku, czerwonej papryki marynowanej czy pieczarek marynowanych. Papryka czuszka nada przetworom ciekawego, nieco pikantnego smaku, a dzięki zawartości kapsaicyny podniesie również ich wartość odżywczą.

          Papryka czuszka – podsumowanie

          Jak widzisz, istnieje wiele zastosowań papryki czuszki. Z tego powodu warto mieć ją w swojej kuchni – zarówno w formie świeżej papryki, jak i sypkiej przyprawy, którą wygodnie dodasz do potraw.

          Papryka czuszka ma również wiele cennych właściwości zdrowotnych – warto wykorzystać ją jako cenny element profilaktyki antynowotworowej. Dzięki zawartości kapsaicyny z pewnością będzie ona cennym wsparciem dla organizmu. Paprykę czuszkę z pewnością docenią wszyscy smakosze ostrych przypraw – jeśli należysz do tej grupy, nie zapomnij zaopatrzyć się w paprykę czuszkę podczas kolejnej wizyty w sklepie.

          Więcej: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy

          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości