Chleb na zakwasie z mąki orkiszowej
Każdemu się wydaje, że robienie chleba to jest jakaś magia lub zajmuje dużo czasu. Nie, to jest moment
- zachęca Kornelia Westergaard.
W pierwszej kolejności należy przygotować zakwas, który będzie potrzebny do wypieku chleba.
Zakwas na chleb
Mąkę orkiszową zalewamy wodą, dodajemy soku np. z ogórków kiszonych lub kapusty i czekamy, aż zakwas będzie gotowy.
Czekamy, aż zakwas zacznie się pienić, to znaczy, że zakwas jest gotowy
- powiedziała Kornelia Westergaard.
Kornelia Westergaard
Chleb na zakwasie z mąki orkiszowej - przepis
Składniki:
- 1 kg mąki orkiszowej
- 1100 ml wody
- szklanka ukwaszonego zakwasu orkiszowego
- 150 g ziarna słonecznika,
- 150 g siemienia lnianego
- 80 g niełuszczonego sezamu
- 4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy, odstawiamy na cały dzień (8-12 godzin). Po kilku godzinach odkładamy do słoika część ciasta, które posłuży nam jako zakwas przy kolejnym pieczeniu chleba (dwie duże łyżki). Rano objętość ciasta powinna się podwoić. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, dodatkowo można posypać ziarnami.
Na koniec trzeba zrobić przedziałek, bo inaczej chleb krzywo wyrośnie
- zdradziła Kornelia.
Chleb pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach C. Najlepiej wypiekać wieczorem i zostawić do ostygnięcia. Następnego dnia rano jest gotowy do spożycia.
Pasta wegańska z ziaren słonecznika
Składniki:
- ziarno słonecznika
- cebula
- oliwa
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- sól do smaku
- suszone pomidory
- rukola
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika prażymy z cebulą i odrobiną oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane suszone pomidory i liście rukoli.
Twarożek z orzechów
Składniki:
- orzechy nerkowca lub migdały
- mleko roślinne
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 60 ml soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól do smaku
- rzodkiewka
- czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Migdały lub orzechy nerkowca moczymy przez noc w mleku roślinnym. Następnie dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny, ząbek czosnku, sól i miksujemy. Do masy dodajemy drobno posiekaną rzodkiewkę i liście czosnku niedźwiedziego.
Pasta brokułowa
Składniki:
- brokuł
- masło
- pieprz ziołowy
- koperek
- szczypiorek
- sok z cytryny
- sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy. Masło można zastąpić innym tłuszczem.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami – prosty przepis na pyszną przekąskę!
Kuchnia indyjska – jedna z najzdrowszych na świecie. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy
Kolorowy makaron - przygotuj według włoskiego przepisu Cristiny Catese
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat