Przepisy kulinarne

Wielkie grillowanie na plaży. Burgery i cevapcici w wersji klasycznej oraz wege

Przepisy kulinarne


W Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak w ramach Projektu Plaża zachęcał do wypoczynku w Krynicy Morskiej. Razem z Tomaszem Leśniakiem, szefem kuchni reprezentacji Polski w piłce nożnej odkrywali smaki dań z rusztu, przygotowane w dwóch wersjach - klasycznej i wege.

Grillowane dania mięsne

Lato to idealny moment, by cieszyć się potrawami pieczonymi na ruszcie. Grillowanie nadaje daniom wyborny smak, a przy okazji jest także przyjemną formą spędzania czasu. Tomasz Leśniak przygotował kilka propozycji dla osób, które lubią mięso. Wśród nich były burgery i cevapcici.

- Mam też polędwicę wołową w marynacie z kawy. Jest idealna. To tzw. crusted coffee beefsteak. Jest to jeden z produktów, którego nie może zabraknąć w diecie sportowców - powiedział szef kuchni.

Dania wegańskie

Tomasz Leśniak miał też podobne propozycję dla osób, które zrezygnowały z mięsa.

- Przygotowałem formę burgera wegańskiego. Kotlet składa się w 100 proc. z różnego rodzaju roślin, m.in. z fasoli oraz z przypraw - wyjaśnił szef kuchni.

Na talerzach znalazło się także, rozpowszechnione na Bałkanach, cevapcici, ale w wersji wege. - Do tego wystarczy trochę hummusu - stwierdził Tomasz Leśniak. Nie zabrakło również grillowanych warzyw. Na ruszcie królowały papryki, kolby kukurydzy, pomidory czy pory.

Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

Pozostałe wiadomości