Przepisy kulinarne

Biała rzodkiew – właściwości i podstawowe informacje

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
iStockphotoAnnamoskvina/Getty Images

Rzodkiew należy do roślin kapustowatych. Uprawiana jest niemal na całym świecie. Jako warzywo jadalne znana jest od dawna. Spożywano ją już w starożytnym Rzymie oraz Chinach. Obecnie rzodkiew występuje w wielu odmianach, które różnią się wielkością i kształtem korzenia oraz kolorem. Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Biała rzodkiew jest warzywem, z którego powstanie pyszna surówka. Może być również składnikiem zupy i sałatki. Spożywana jest zarówno na zimno, jak i w formie ugotowanej.

Biała rzodkiew jest bogata w składniki mineralne oraz witaminy. Jej prozdrowotne właściwości znane są przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie występuje jako składnik wielu potraw. W Polsce najbardziej popularną odmianą jest rzodkiew zwyczajna, znana jako rzodkiewka, która jest jednym z głównych składników wiosennych kanapek.

Biała rzodkiew – witaminy, wartości odżywcze i kalorie

Codzienne spożywanie warzyw to jedno z podstawowych założeń prawidłowo zbilansowanej diety. Jedzenie pełnowartościowych produktów pomaga zachować zdrowie, korzystnie wpływa na metabolizm i poprawia samopoczucie. Jakie wartości odżywcze ma biała rzodkiew?

  • Korzeń zawiera sporą ilość witaminy C, która wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Hamuje procesy starzenia się skóry i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
  • Biała rzodkiew jest bogata w przeciwutleniacze, które wzmacniają odporność. Jej spożywanie jest szczególnie zalecane w okresach przejściowych, gdy wzrasta ryzyko infekcji.
  • Polecana jest osobom na diecie redukcyjnej. Pomaga osiągnąć ujemny bilans kaloryczny. 100 g białej rzodkwi ma zaledwie 16 kalorii.
  • Zawiera szereg minerałów, takich jak fluor, fosfor, mangan, magnez, miedź, potas, selen, cynk i żelazo.
  • Ze względu na niski indeks glikemiczny jest polecana diabetykom. Zawarty w białej rzodkwi błonnik wspomaga perystaltykę jelit, ułatwia trawienie i pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.
  • Swój nietypowy smak warzywo zawdzięcza olejkom eterycznym, które wykazują właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.
  • Biała rzodkiew zawiera witaminy z grupy B (B6, B8, B1, B2, B3) oraz witaminę A , która jest odpowiedzialna m.in. za zdrowy wygląd cery, paznokci i włosów.

Jakie właściwości zdrowotne ma biała rzodkiew i jak ją przyrządzić?

Systematyczne spożywanie warzywa wywiera pozytywny wpływ na organizm. Właściwości lecznicze rzodkwi znane są od wieków. Świeżo wyciśnięty sok pomaga w leczeniu zapalenia dróg moczowych, korzystnie wpływa również na nerki. Dodatkowo ułatwia zwalczanie wszelkiego rodzaju infekcji bakteryjnych. Biała rzodkiew może być stosowana jako uzupełnienie tradycyjnego leczenia. Picie soku zalecane jest również w przypadku zapalenia gardła oraz jamy ustnej.

Biała rzodkiew może być spożywana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wyczyszczone i umyte warzywo można spożywać nawet na surowo. Z tego względu jest ono składnikiem wielu potraw. Jak prawidłowo je przyrządzić?

Zupa z białej rzodkwi jest pyszna i pożywna. Przepis nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Każdy może z powodzeniem ugotować ją w domu.

Składniki (na 2 porcje):

  • biała rzodkiew,
  • 30 ml oleju z pestek winogron,
  • średnia cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 500 ml bulionu,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

1. Rzodkiew umyj i pokrój w drobną kostkę.

2. Na patelnię wlej olej z pestek winogron. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dodaj drobno pokrojone ząbki czosnku i smaż kolejne 3 minuty.

3. Następnie wrzuć na patelnię rzodkiew i smaż wszystko około 4 minut, co jakiś czas mieszając.

4. Zawartość patelni przełóż do dużego garnka z bulionem i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zupę z białej rzodkwi w prosty sposób możesz zamienić w aksamitny krem. Wystarczy wszystko dokładnie zblendować.

Sałatka z białej rzodkwi jest smacznym dodatkiem do dania głównego.

Składniki (na 2 porcje):

  • biała rzodkiew,
  • średniej wielkości główka sałaty,
  • jabłko,
  • 20 g orzechów laskowych,
  • 20 g startego parmezanu,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

1. Umyj sałatę, pokrój i włóż do dużej miski.

2. Rzodkiew obierz, pokrój na cienkie plastry i dołóż do sałaty.

3. Z jabłka usuń gniazdo nasienne, pokrój je na cienkie plastry i dorzuć do miski.

4. Orzechy wsyp na patelnię, delikatnie podpraż i wrzuć do miski z resztą składników.

5. Oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz dokładnie wymieszaj i wlej do sałatki. Na koniec posyp całość parmezanem.

Rzodkiewka w kuchni. Zobacz wideo.

Zobacz także:

Kuchnia bez mięsa to trend 2021 roku. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski

Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości