Powstaje specjalny rejestr numerów PESEL. Jaką ma pełnić funkcję?

Numery PESEL
Numery PESEL będą lepiej chronione
Źródło: d3sign/Getty Images
Rząd przygotowuje specjalny rejestr, w którym każdy będzie mógł sprawnie zastrzec swój numer PESEL. Ma to na celu lepszą ochronę danych osobowych i utrudnienie działań oszustom. Sprawdź szczegóły.

Numery PESEL będą lepiej chronione

Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, Ministerstwo Cyfryzacji przygotowało przepisy, zgodnie z którymi, w razie wycieku numeru PESEL, każdy będzie mógł go szybko i wygodnie zastrzec. Dzięki temu oszuści nie posłużą się nim m.in. przy braniu kredytu. To szczególnie ważne i potrzebne - zwłaszcza teraz, gdy skokowo wzrosła liczba zgłoszeń dotyczących przestępstw związanych z ochroną danych.

Alerty i cyberbezpieczeństwo

ALERTY RCB
ALERTY RCB
Plaga cyberprzestępczości w Polsce
Plaga cyberprzestępczości w Polsce

- Nawet jeśli obywatel dowiaduje się o wycieku, to nie jest w stanie zabezpieczyć się przed jego skutkami. W tym właśnie ma pomóc państwowy rejestr zastrzeżeń. Projekt przewidujący jego utworzenie w najbliższym czasie zostanie skierowany do konsultacji - informuje DGP.

Jak będzie można zastrzec numer PESEL?

Każdy będzie mógł sam zastrzec swój numer PESEL za pośrednictwem aplikacji mObywatel albo osobiście, w każdym urzędzie gminy. Z kolei firmy będą musiały przed zawarciem umowy sprawdzać w rejestrze, czy dany numer nie został zablokowany. DGP podaje, że na początku ten obowiązek ma dotyczyć banków, notariuszy i wszelkich instytucji udzielających pożyczek i kredytów. Niewykluczone jednak, że zostanie rozszerzony również na inne branże.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Więcej na ten temat na TVN24

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk

Źródło: TVN.pl

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana