NALEŚNIKI Z MAKI GRZYCZANEJ
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
3 szklanki maki pszennej
2 jaja
1, 5 szklanki mleka
Łyżka roztopionego masła
Szczypta soli
Nadzienie:
100 g startego sera gruyere
4 jaja
6 plasterków szynki pokrojone w paseczki
Świeżo zmielony pieprz
Szczypiorek
Przygotowanie:
Za pomocą miksera przygotuj ciasto naleśnikowe: jaja wymieszaj z mlekiem, następnie powoli wsypuj mąkę, na końcu dodaj masło i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smaż na patelni, gdy spód trochę się podpiecze, rozbij na środku jajko. Posyp je serem i szynką. Następnie zawiń brzegi naleśnika, tak aby powstał kwadrat, smaż aż jajko lekko się zetnie. Podawaj ze szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
ŁOSOŚ W PAPILOTACH
Składniki:
4 dzwonki łososia
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
8 małych, ugotowanych ziemniaków
2 cebulki dymki
12 małych pomidorków
Sól
Świeżo mielony pieprz
Oliwa z oliwek
4 kawałki folii aluminiowe/papieru do pieczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w plasterki. Na środek każdego kawałka folii daj odrobinę oliwy, ułóż na niej warstwę ziemniaków, posyp cebulką, na wierzch połóż kawałek łososia. Na rybie połóż kilka pomidorków, posyp koperkiem, pietruszką. Dopraw sola i świeżo zmielonym pieprzem. Złącz starannie brzegi folii i wstaw do piekarnika na 10-12 minut.
CYTRYNOWA ZUPA Z KURCZAKIEM
Składniki:
50 g masła
2 łodygi selera pokrojone w plasterki
2 marchewki pokrojone w plasterki
7 szalotek pokrojonych w krążki
2 cytryny
250 g piersi z kurczaka
1,3 l bulionu drobiowego
150 g śmietanki do zup
150 g makaronu spaghetti
Sól
Cebulka dymka
Świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuść w dużym garnku, dodaj pokrojone warzywa, i pokrojonego w małe kawałki kurczaka, smaż około 10 minut. Cytrynę obierz ze skórki, wrzuć ją (skórkę) na 3 minuty do gotującej się wody (aby utraciła gorycz). Zblanszowaną skórkę pokrój w cienkie paseczki i razem z sokiem z cytryny dodaj do warzyw. Zalej wszystko bulionem gotuj około 5 minut, wrzuć makaron i podgrzewaj zupę aż ten zmięknie. Pod koniec gotowania wlej śmietankę. Zupę podawaj z cebulką i świeżo zmielonym pieprzem.
SŁODKI MUS OWOCOWY
Składniki:
500 g serka mascarpone
4 żółtka
100 g drobnego cukru
50 g rodzynek
Laska wanilii
1 grejpfrut
2 pomarańcze
Świeża mięta
Przygotowanie:
Żółtka ubij z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj serek mascarpone, rodzynki i dokładnie wymieszaj. Owoce obierz ze skórki i wyfiletuj (kawałki owoców nie powinny zawierać białych błon). Na dno pucharków nałóż 2 łyżki kremu, ułóż na nim pokrojone owoce, przełóż kremem, następnie ponownie nałóż krem. Pucharki przechowuj w lodówce, przed podaniem udekoruj owocami i listkami mięty.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN