Owoce i warzywa towarem luksusowym?
Nasz reporter odwiedził warszawskie bazary, gdzie sprawdził, ile kosztują poszczególne sezonowe owoce i warzywa. Widok plakietek z ceną nieco go przeraził. Pietruszka kosztuje na straganie nawet 25 zł za kilogram, czereśnie 50 zł, a truskawki 25 zł. Wychodzi więc na to, że jedna sztuka kosztuje aż 83 grosze.
>>>Zobacz też: Polskie truskawki pachną bardziej!
Emocje klientów sięgają zenitu, ponieważ warzywa i owoce stają niemal dobrami luksusowymi. W jednym z supermarketów w Kraśniku między klientami doszło do przepychanki. Wszystko o to, by zdobyć przecenioną młodą kapustę.
Wszystko przez pogodę...
Anomalie pogodowe tej wiosny dają się we znaki wszystkim, a szczególnie hodowcom i właścicielom ogromnych plantacji sezonowych owoców i warzyw.
>>>Zobacz też: Frutarianizm. Dieta oparta tylko na owocach. Czy na pewno jest zdrowa?
Robert Lis jest hodowcą truskawek. W jego rodzinnym gospodarstwie a dwa tygodnie zaczną się zbiory. Niestety przez obecną pogodę wiele kwiatów jest przemarzniętych. Z nich nie będzie owoców.
Uważam, że w skali krajowej tych truskawek będzie mniej od 30 do nawet 50 proc. Są również plantacje w niektórych regionach Polski, gdzie aż 90 proc uprawy zostało wymrożone.
-zdradził rober Lis.
Niestety jeżeli pogoda nie ulegnie poprawie ceny truskawek i innych owoców będą coraz wyższe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN