Jakie są najczęstsze choroby pomidorów? Objawy i zwalczanie

Pomidory
Jakie są najczęstsze choroby pomidorów? Objawy i zwalczanie
Źródło: Moment RF/Getty Images
Choroby pomidorów zdarzają się bardzo często – warzywo to jest narażone na działanie wielu szkodliwych bakterii i grzybów. Brak odpowiedniej profilaktyki oraz nieumiejętność przeciwdziałania może doprowadzić do zniszczenia sporej części plonów. Oto lista najczęstszych chorób pomidorów szklarniowych, gruntowych oraz uprawianych w tunelach foliowych.

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Groźne choroby pomidorów

Trudno wyobrazić sobie polski warzywniak bez pomidorów. Ich choroby są jednak bardzo groźne, a lista długa. Dlatego też, po zaobserwowaniu jakichkolwiek objawów wymienionych poniżej chorób, należy zająć się problemem możliwie jak najszybciej.

Choroby pomidorów – objawy, patogeny, przeciwdziałanie

Do najpopularniejszych chorób pomidorów zalicza się: zaraza ziemniaka, alternarioza, korkowatość korzeni, bakteryjna cętkowatość, brunatna plamistość liści.

Zaraza ziemniaka

To jedna z najgroźniejszych chorób pomidorów gruntowych. Na liściach pojawiają się wyraziste szare plamy. Dochodzi wówczas do czernienia i zamierania pędów oraz nerwów liści. Same plamy można zauważyć po jakimś czasie również i na owocach. Zdarza się, że gdy jest bardzo wilgotno, widoczny jest na nich dodatkowo biały nalot. Zazwyczaj pierwsze okazy chorują na zarazę ziemniaka już w czerwcu. Choroba wywoływana jest przez bakterię Phytophthora infestans.

Zwalczanie choroby warto rozpocząć od domowych sposobów. Można w tym celu wykorzystać wywar z pokrzyw lub skrzypu polnego. Przy uprawie pomidora dobrze jest obok posadzić lawendę oraz szałwię lekarską, których olejki eteryczne powstrzymują chorobę przed wzmożonym atakiem. Można także spryskać warzywa fungicydami. Sprawdzą się tutaj takie środki, jak: Amistar, Previcur, Gwarant, Brawo, a także Timorex Gold.

Alternarioza pomidora (sucha plamistość liści)

Alternarioza, choroba wywoływana przez grzyb Alternaria solani, atakuje pomidory podczas upalnych, deszczowych dni. Na liściach warzyw pojawiają się ciemnobrunatne plamy o szerokości około 1,5 cm, które po jakimś czasie zasychają i wykruszają się. W następnej kolejności liście żółkną i obumierają. Samo miejsce porażenia umiejscowione jest w uszkodzonej skórce pomidora oraz zagłębieniu szypułki – grzyb może przetrwać nawet w nasionach, a po pewnym czasie cały owoc zaczyna gnić.

Warto pamiętać, że przez 3-4 lata w jednym miejscu nie można uprawiać pomidorów oraz ziemniaków. Warto też siać pomidory z nasion zaprawionych chemicznie. Aby przeciwdziałać chorobom pomidora, w tunelu, w szklarni lub przy gruncie, warto wykorzystać preparaty grzybobójcze (tu również sprawdzi się Amistar). Należy tym środkiem spryskać pomieszczenie lub powierzchnię gleby.

Korkowatość korzeni pomidora

Zalicza się ona do najczęściej występujących chorób pomidorów w szklarni i w tunelach foliowych. Wywoływana jest przez grzyb Pyrenochaeta lycopersici. Często pojawia się tam, gdzie warzywa uprawiane są w jednym miejscu. Drobne boczne korzenie brunatnieją i obumierają, pojawiają się na nich bruzdy. Później następuje osłabienie wzrostu warzyw, dochodzi także do zmniejszenia się plonów.

Ze względu na to, że choroba rozwija się przez wiele lat, a ilość grzybów narasta z czasem, trudno jest jej przeciwdziałać. Po zbiorze plonów należy jednak dokonać dezynfekcji podłoża przy pomocy preparatów grzybobójczych. Można też po tym zabiegu wprowadzić do gleby antagonistyczne grzyby Trichoderma. Dobrze jest również od razu posadzić pomidory odporne na Pyrenochaeta lycopersici. Podłoże warto ściółkować słomą - dzięki temu będzie utrzymany w nim odpowiedni poziom wilgoci.

Bakteryjna cętkowatość pomidora

Objawy tej choroby pomidorów są bardzo charakterystyczne. Na wszystkich częściach rośliny pojawiają się bowiem drobne, jasne plamki, które z czasem ciemnieją i widoczne stają się na nich ciemne obwódki. Plamki mogą się szybko powiększać, doprowadzając do zamierania i zasuszania określonych części warzywa. Choroba wywoływana jest przez bakterie Pseudomonas syringae .

Najłatwiej zwalczyć tę chorobę przy pomocy preparatów do ochrony roślin (Miedzian 50 WP, Cobresal 50 WP, Miedzian Extra 350 S.C). Wcześniej warto sadzić odmiany odporne na tę bakterię, przestrzegać zmianowania oraz dokonywać precyzyjnego zbioru resztek roślinnych.

Brunatna plamistość liści pomidora

Jeśli chodzi o choroby liści pomidorów, należy wymienić przede wszystkim brunatną plamistość liści. Charakteryzuje się ona tym, że na wierzchu pojawiają się żółtawe plamki, które stopniowo powiększają się i brunatnieją. Pod spodem z kolei, w miejscu tych plam, widoczny jest szary, fioletowy lub brunatny nalot grzyba. Z czasem liście żółkną i opadają. Brunatna plamistość liści to jedna z chorób grzybowych pomidorów – wywołują ją patogeny Cladosporium fulvum .

Najlepiej zapobiegać chorobie poprzez uprawę odmian odpornych na ten rodzaj grzyba. Warto także zniszczyć jej źródła, a więc dezynfekować sprzęt, pomieszczenia, w których znajdują się warzywa, oraz glebę. Istotne jest również to, aby nie zraszać pomidorów oraz możliwie jak najszybciej pozbywać się porażonych liści.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości